ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 42 εισαγόμενα

Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 42 εισαγόμενα
ΙΝΤΙΜΕ/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνολικά 60 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα,Παρασκευή,στη χώρα μας εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.732, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Τρεις (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των 60 κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • σαράντα (40) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό .

Ειδικότερα, αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο κορωνοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ».

Έπειτα γνωστοποίησε τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στοχεύουν κυρίως στις αφίξεις απο γειτονικές βαλκανικές χώρες:

1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2ον. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

3ον. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Συναγερμός στον Προμαχώνα από δεκάδες νέα κρούσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 25 τουρίστες που εισήλθαν από τον μεθοριακό σταθμό στον Προμαχώνα την Παρασκευή, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Όπως μετέδωσε το Open, πρόκειται για ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ εκφράζεται φόβος ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί όσο θα βγαίνουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε κυβερνητική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας έναντι του κορωνοϊού, αλλά και το «Σχέδιο Β» για έλεγχο της κατάστασης.

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, η ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αυστηροποίησης των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, συζητήθηκε σήμερα σε ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, η πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Τονίσαμε, πως γυρίζουμε στη "νέα κανονικότητα", τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε, πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας, χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Τονίσαμε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης».

Ταυτόχρονα υπαγόρευσε πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες.

Τέλος, την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.