ΕΛΛΑΔΑ

«Έρχεται καύσωνας διαρκείας» προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι - Πού θα «χτυπήσουν» 40άρια

«Έρχεται καύσωνας διαρκείας» προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι - Πού θα «χτυπήσουν» 40άρια

Ανάσες δροσιάς σε συντριβάνι αναζητούν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα

AP Photo/Petros Giannakouris

Συνθήκες καύσωνα αναμένεται να επικρατήσουν σταδιακά από Δευτέρα (8/7), με τον υδράργυρο να ξεπερνά μάλιστα τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας.. 

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας συνιστά στους πολίτες να οπλιστούν «με υπομονή, καθώς έρχεται ζέστη διαρκείας».

«Δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εποχικές προγνώσεις για ένα θερμό καλοκαίρι. Μετά τον περασμένο Ιούνιο ο οποίος ήταν ο πιο ζεστός τουλάχιστον τα τελευταία 65 χρόνια για τη χώρα, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μας δίνουν σήμα για καυσωνικές συνθήκες σε αρκετές περιοχές σχεδόν όλο το δεύτερο δεκαήμερο του Ιούλη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Το νέο αυτό κύμα ζέστης θα αρχίσει, σύμφωνα με τον ίδιο, να επελαύνει από την Τρίτη (9/7) με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Μακεδονία, Πελοπόννησο.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς. «Την Τρίτη ο υδράργυρος πρόκειται να ανέβει στους 38-40 βαθμούς ενώ λίγες τοπικές μπόρες αναμένονται στα βόρεια της χώρας».

«Την Τετάρτη θα επιμείνουν οι υψηλές θερμοκρασίες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες» σημειώνει.

Πότε θα κορυφωθεί το φαινόμενο

Μέσω ανάρτησης στα social media ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρεται στη θερμοκρασία που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες, επισυνάπτοντας σχετικό γράφημα, βάσει του οποίου, το ερχόμενο Σάββατο θα έχουμε σε κάποιες περιοχές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου η μέση μέγιστη θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά θα είναι

  • Κυριακή 7/7: 34 βαθμούς Κελσίου
  • Δευτέρα 8/7: 36 βαθμούς Κελσίου
  • Τρίτη 9/7: 37 βαθμούς Κελσίου
  • Τετάρτη 10/7: 37 βαθμούς Κελσίου
  • Πέμπτη 11/7: 38 βαθμούς Κελσίου
  • Παρασκευή 12/7: 38 βαθμούς Κελσίου
  • Σάββατο 13/7: 39 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο ο μετεωρολόγος αναφέρει πως σε κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα οι πολίτες θα πρέπει να υπολογίζουν έως και 2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία. Αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια και στα νησιά οι πολίτες χρειάζεται να υπολογίζουν 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία, αλλά με πιο αυξημένη τη σχετική υγρασία όταν δεν φυσάει βοριάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ