ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΤΗΚΕ Η ΛΕΠΕΝ ΚΟΣΜΟΣ

Αριστερή στροφή και στη Γαλλία μετά τη Βρετανία - Σεισμός με την ανατροπή από τη συμμαχία Μελανσόν 

Αριστερή στροφή και στη Γαλλία μετά τη Βρετανία - Σεισμός με την ανατροπή από τη συμμαχία Μελανσόν 

O Ζαν Λικ Μελανσόν με την ομάδα του 

AP Photo/Thomas Padilla

Μετά τον - αναμενόμενο - θρίαμβο των Εργατικών στη Βρετανία, η νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία ανατρέπει κάθε δεδομένο σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων που έδιναν «αδιαμφισβήτητη πρωτιά» στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν. Η συσπείρωση των αρiστερών δυνάμεων σε ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μόλις ένα μήνα πριν τις πρόωρες γαλλικές βουλευτικές εκλογές, αποτέλεσε τελικά ανάχωμα στην εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς που ετοιμαζόταν να λάβει θέση στο Μέγαρο Ελιζέ για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τελικά η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν βρέθηκε στην τρίτη θέση, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos συγκεντρώνει 130 έως 152 έδρες - σαφώς λιγότερες από τις 200 και πλέον έδρες που περίμενε - «ανεβάζοντας» το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη θέση. Το Ensemble βγαίνει κερδισμένο καθώς σημείωσε αύξηση του ποσοστού από τον πρώτο γύρο και συγκεντρώνει 150 έως 170 έδρες.

Σε κάθε περίπτωση η συμμαχία Μελανσόν δεν κέρδισε την πλειοψηφία των 289 εδρών που απαιτούνται για σχηματισμό κυβέρνησης. Με το δεδομένο αυτό το Παρίσι κινείται σε χαρτογράφητα νερά και οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Δήλωση Μακρόν

Σε μια λακωνική δήλωση της γαλλικής προεδρίας «ο πρόεδρος Μακρόν θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, ως εγγυητής των θεσμών. Συνέστησε σύνεση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων» και «όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις».

Το NFP που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου και «ενώνει» την «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Generations, το Place Publique και πολλά άλλα κόμματα και ομάδες με αριστερό προσανατολισμό συγκεντρώνει από 172 έως 192 έδρες.

Αναλυτικά οι έδρες των νικητών

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής:

  • Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν
  • Από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα
  • Από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.
gallia-ekloges.jpg

Μελανσόν: Απετράπη το χειρότερο σενάριο

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων προβλέψεων για τα εκλογικά αποτελέσματα ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε: «Απετράπη το χειρότερο σενάριο. Η Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε, κάτι που αποτελεί τεράστια ανακούφιση για την Γαλλία». Συμπλήρωσε επίσης πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο Μελανσόν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ θα πρέπει να αποχωρήσει, κάτι που συνέβη άμεσα, καθώς ο Ατάλ ήδη ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει αύριο, Δευτέρα (8/7),την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «πιστός στη ρεπουμπλικανική παράδοση». Ωστόσο, βεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του«όσο το απαιτεί το καθήκον» προτού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

FRANCE ELECTIONS Place de la Republique

Εξάλλου ο Μελανσόν τόνισε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να κυβερνήσει και «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε συνεργασία με Μακρόν.

Μπαρντελά: «Η Γαλλία στην αγκαλιά
της άκρας αριστεράς»

«Οι εξελίξεις βάζουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς» δήλωσε ο εκλεκτός της Μαρίν Λεπέν, και αρχηγός του κόμματος Ζορντάν Μπαρντέλα μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης.

Παράλληλα, ο Μπαρντελά, καταδίκασε την «συμμαχία της ατιμίας» που «στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαμψης».

Πηγές Μακρόν: Θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων, δηλώνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας, ωστόσο, σημειώνουν πως χρειάζεται σύνεση στην ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Γαλλική Προεδρία, που συνεχίζει:

«Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές».

Μαρίν Λεπέν: «Η νίκη μας απλώς αναβάλλεται»

Η Μαρίν Λεπέν είπε την Κυριακή, στο τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που έφερε το κόμμα της στην τρίτη θέση, ότι η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης «απλώς αναβάλλεται».

Παράλληλα τόνισε ότι το RN ήταν «το πρώτο» κόμμα στην Γαλλία. «Η παλίρροια ανεβαίνει. Δεν ανέβηκε αρκετά ψηλά αυτή τη φορά, αλλά συνεχίζει να ανεβαίνει και, ως εκ τούτου, η νίκη μας απλώς αναβάλλεται», δήλωσε στο TF1, προσθέτοντας: «Έχω πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία για να απογοητευτώ από ένα αποτέλεσμα όπου διπλασιάζουμε τον αριθμό των βουλευτών μας».

Φόβοι για επεισόδια

Στο άκουσμα των πρώτων exit polls πλήθος αριστερών ψηφοφόρων κατέκλυσαν την εμβληματική πΛας ντε Ρεπουμπλίκ, γιορτάζοντας τον θρίαμβο της Αριστεράς στις κάλπες.

Παρ' 'ολο το εορταστικό κλίαμ, οι ιδιοκτήτες κατέβαζαν τα ρολά των καταστημάτων τους λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τη Le Monde.

Ρεκόρ συμμετοχής

Οι Γάλλοι δεν προτίμησαν τις παραλίες καταγράφοντας συμμετοχή πάνω από 67%, ρεκόρ από το 1997.

Δείτε πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης σύμφωνα με το γράφημα της Le Monde:

LE-MONDE.jpg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ