ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίνα: Το αιώνιο μυστήριο των Terracotta Warriors γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix

Κίνα: Το αιώνιο μυστήριο των Terracotta Warriors γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Netflix «Mysteries of the Terracotta Warriors».

Netflix

Το 1974, μια μικρή ομάδα αγροτών που έσκαβαν ένα πηγάδι στη βορειοδυτική Κίνα έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη.

Μια ανακάλυψη που έμελλε να αποκαλύψει τα ιστορικά θεμέλια του έθνους τους και να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα στην ανθρώπινη ιστορία.

50 χρόνια αργότερα, το Netflix κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ για το τι βρήκαν, το οποίο επιχειρεί να αποκαλύψει τα μυστικά των πολεμιστών που αποτελούν τον στρατό από τερακότα. Το Mysteries of the Terracotta Warriors έχει ήδη αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας στην πρώτη πεντάδα της πλατφόρμας παγκοσμίως και αποδεικνύοντας ότι το κοινό της ροής δεν ενδιαφέρεται μόνο για ρομαντικές ταινίες και θρίλερ.

Ο αγρότης Yang Zhifa συνειδητοποίησε ότι συνέβαινε κάτι ασυνήθιστο όταν την τρίτη μέρα που έσκαβε το πηγάδι του, συνάντησε «τον λαιμό ενός αγάλματος από τερακότα χωρίς κεφάλι». Εξοικειωμένος με τους θρύλους γύρω από την περιοχή της γης που καλλιεργούσε, ο Yang έβγαλε προσεκτικά το εύρημα του και το πήγε με άλογο και κάρο σε ένα τοπικό μουσείο.

Στην πραγματικότητα, μέχρι την ανακάλυψη του Yang Zhifa δύο χιλιετίες αργότερα, κανείς δεν ήταν ποτέ σε θέση να εξηγήσει τι αποτελούσε την πλειοψηφία του γιγαντιαίου τάφου του αυτοκράτορα Qin.

Πάνω από 8.000 αγάλματα πολεμιστών σε φυσικό μέγεθος, το καθένα με ύψος έως και δύο μέτρα, με όπλα, στρατιωτικές στολές και ρέγκαλια, άλογα και άρματα, είχαν κατασκευαστεί από τερακότα. Οι πολεμιστές απεικονίζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια, με το μέγεθος, τη στάση, τα όπλα και τα ενδύματα τους να ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό. Η κληρονομιά των νικηφόρων ταγμάτων του αυτοκράτορα και ίσως ένας στρατός που τον προστατεύει και στην επόμενη ζωή.

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix επιχειρεί να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα, μεταξύ άλλων αρχαιολόγων και ιστορικών που εξακολουθούν να έχουν για τους πολεμιστές της τερακότας. Καταφέρνουν όμως στην πραγματικότητα να λύσουν το μυστήριο;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ