ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Ο άντρας με τα 1000 παιδιά»: Ένα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ για τις ανεξέλεγκτες δωρεές σπέρματος

«Ο άντρας με τα 1000 παιδιά»: Ένα ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ για τις ανεξέλεγκτες δωρεές σπέρματος

Σκηνές από το ντοκιμαντέρ του Netflix «The Man with 1000 Kids».

Netflix

Το «The Man With 1000 Kids» είναι ένα ντοκιμαντέρ για έναν δωρητή σπέρματος, τον Jonathan Meijer, ενός Ολλανδού που φαίνεται να έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δίνοντας το σπέρμα του σε όσες περισσότερες κλινικές και σε όσες περισσότερες χώρες μπορούσε.

Για να μην αναφέρουμε επίσης ότι βρήκε χρόνο για αμέτρητες δωρεές σε γυναίκες που προτιμούσαν να προμηθεύονται το σπέρμα τους ιδιωτικά ώστε να αποφύγουν τους κανόνες των τραπεζών σπέρματος σχετικά με την ανωνυμία του δότη και να ασκήσουν βέτο στην επαφή του παρόχου με οποιονδήποτε απόγονο μέχρι το παιδί να γίνει 16 ή 18 ετών, ανάλογα με τους εθνικούς κανονισμούς.

Είναι σαφές ότι η έλλειψη ελέγχου και περιορισμού, επιτρέπει στους δωρητές να εκμεταλλέυονται αυτό το υπόγειο σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Jonathan Meijer.

Όταν τελικά κινήθηκαν οι υποψίες εναντίον του Meijer, οι παραλήπτες άρχισαν να ενώνονται σε μια ομάδα στο Facebook. Χαρτογράφησαν τα ταξίδια του μέσω των βίντεο που ανέβαζε στο YouTube και τα αντιστοιχούσαν με λίστες δωρητών σε κοντινές τράπεζες σπέρματος.

Σταδιακά έγινε σαφές ότι δεν ήταν ο αλτρουιστής χίπις νεαρός που είχαν γνωρίσει, αλλά κάποιος προσηλωμένος στο να κάνει όσο περισσότερα παιδιά μπορούσε, ανεξάρτητα από τους πιθανούς κινδύνους της συγγένειας και της πιθανής ακούσιας αιμομιξίας που ενέχει η διαδικασία.

Από ό,τι μπόρεσαν να διαπιστώσουν, υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να έχει δώσει το σπέρμα τους σε 3.000 περιπτώσεις. Από την προσωπική εμπειρία της Nicolette, η οποία μέσα από τον δικό της κύκλο φίλων και φίλων συνειδητοποίησε ότι έξι γνωστοί της είχαν χρησιμοποιήσει το σπέρμα του Meijer για να αποκτήσουν τα παιδιά τους, οι κίνδυνοι από τις δωρεές του ήταν εξαιρετικά μεγάλοι. Αρνήθηκε τις παρακλήσεις τους να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών τους και έτσι έτσι στράφηκαν στο νόμο.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ιστορίες των γυναικών από την αρχική χαρά των νέων της εγκυμοσύνης μέχρι την αποκάλυψη της φρίκης, τη συγκέντρωση των θυμάτων και την ενδεχόμενη δικαστική υπόθεση που φέρνει τον Meijer αντιμέτωπο με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε μία από τις περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από: The Man with 1000 Kids review – yet more proof that we should raze human civilisation to the ground

ΔΗΜΟΦΙΛΗ