Σαουδάραβας δημιουργός σειράς animation στο Netflix καταδικάστηκε ως «τρομοκράτης»
Ο Σαουδάραβας δημιουργός μιας σειράς κινουμένων σχεδίων του Netflix, γνωστής για τις αναφορές της σε θέματα ταμπού στο συντηρητικό βασίλειο του Κόλπου, δήλωσε πως καταδικάστηκε από ένα αντιτρομοκρατικό δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας τις αντιδράσεις των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο, ένα δικαστικό σώμα που συστάθηκε το 2008 για να διαχειρίζεται υποθέσεις που συνδέονται με την τρομοκρατία, «μου επέβαλε (μια ποινή) κάθειρξης 13 ετών και μια απαγόρευση να ταξιδεύω για 13 χρόνια», είπε ο Αμπντουλαζίζ Αλμουζαϊνί σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα κι έκτοτε διαγράφηκε.
Σε ένα δεύτερο βίντεο, που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα και είναι διαθέσιμο στο Χ, ο ίδιος εμφανίζεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και λέει πως του απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει τη σαουδαραβική επικράτεια.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν απαντήσει προς το παρόν στα ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ δεν έχει καταστεί εφικτή και η επαφή με τον δημιουργό.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ επιβεβαίωσε σήμερα στο AFP ότι ο Αλμουζαϊνί είναι κάτοχος διπλής υπηκοότητας (αμερικανικής και σαουδαραβικής) και πως παρακολουθεί την υπόθεση.
«Οι πρεσβείες μας και τα προξενεία μας θέλουν οι Αμερικανοί υπήκοοι στο εξωτερικό να τυγχάνουν μιας δίκαιης και διαφανούς δικαστικής διαδικασίας», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η σατιρική εκπομπή Masameer County, που προβάλλεται από το 2021 και η οποία παρουσιάζεται ως «μια χιουμοριστική ματιά σε μια Σαουδική Αραβία σε μετάλλαξη», αγγίζει θέματα, όπως οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών ή οι τζιχαντιστικές οργανώσεις και κάνει ακόμα και αναφορά στην ομοφυλοφιλία, σε μια χώρα, όπου είναι ποινικοποιημένη και τιμωρείται με τη θανατική ποινή.
Η Wall Street Journal επιβεβαίωσε σήμερα (4/7) πως δικαστικά έγγραφα, τα οποία συνδέονται με αυτήν την υπόθεση, αναφέρονται σε παλιά τουίτ του Αλμουζαϊνί που «χλευάζουν τα αραβικά καθεστώτα (…) ή στηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών».
Στο βίντεο που διαγράφηκε, το οποίο περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Αλμουζαϊνί δήλωσε πως κατηγορήθηκε ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και τον ακτιβισμό και αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του Myrkott Animation Studio.
Ο δημιουργός απευθύνει επίσης έκκληση στο πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, "αρχιτέκτονα" πολλών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, ελπίζοντας πως θα «διορθώσει ένα μέρος εξ όσων του έχουν συμβεί».
Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Σαουδάραβας δημιουργός έχει φυλακιστεί.
Οι διώξεις σε βάρος του μαρτυρούν, εντούτοις, μια ανησυχητική τάση, εκτιμά ο Αμπντουλάχ Αλαούντχ του Middle East Democracy Center στην Ουάσιγκτον.
«Οι δημιουργικές βιομηχανίες της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ακμάσουν και δεν θα προσελκύσουν επενδύσεις όσοι οι αρχές δεν αναγνωρίζουν και δεν σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο ίδιος.
Η Σαουδική Αραβία κατηγορείται από προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι καταστέλλει βίαια την παραμικρή κριτική στο διαδίκτυο.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το δικαστικό σύστημα «καταδίκασε και επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης σε δεκάδες ανθρώπους που εξέφρασαν τη γνώμη τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφεραν τον Απρίλιο οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία και ALQST.
Οι σαουδαραβικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι υποθέσεις συνδέονται με την τρομοκρατία.
Μεταξύ των υποθέσεων με τη μεγαλύτερη προβολή στα ΜΜΕ βρίσκονται εκείνες δύο γυναικών που καταδικάστηκαν το 2022 σε ποινές κάθειρξης δεκάδων ετών, επειδή ανήρτησαν επικριτικά μηνύματα και εκείνη ενός συνταξιούχου εκπαιδευτικού που καταδικάστηκε σε θάνατο πέρυσι, αφότου κατήγγειλε διαδικτυακά τη διαφθορά και επιθέσεις σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.