ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχη για εξαπάτηση θα δηλώσει η Boeing για τις συντριβές των 737 Max

Ένοχη για εξαπάτηση θα δηλώσει η Boeing για τις συντριβές των 737 Max

H αλυσίδα παραγωγής της Boeing 

(AP Photo/Ted S. Warren, File)

Σε συμφωνία για ομολογία ενοχής σε μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση και ενδεχομένως να καταβάλει πρόστιμα ύψους έως και 487 εκατομμυρίων δολαρίων για να αποφύγει την ποινική δίωξη σύμφώνησε η Boeing σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Όμως το πρόστιμο αυτό, όπως αναφέρει ο CNNi είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 24,8 δισεκατομμύρια δολλάρια που ήθελαν οι οικογένειες των θυμάτων της συντριβής να καταβάλει η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών. Οι οικογένειες των θυμάτων δύο θανατηφόρων συντριβών του 737 Max αντιτίθενται στη συμφωνία, ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτή η γλυκιά συμφωνία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι εξαιτίας της συνωμοσίας της Boeing, 346 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πολ Κασέλ, καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ο οποίος εκπροσωπεί πολλά μέλη οικογενειών των θυμάτων της συντριβής της Lion Air το 2018 και της Ethiopian Air το 2019.

«Αυτή η παραπλανητική και γενναιόδωρη συμφωνία είναι σαφές ότι δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε. Οι οικογένειες επιδιώκουν να διεξαχθεί δημόσια δίκη για τις κατηγορίες.

Η Boeing εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μόνο ότι μπορεί να «επιβεβαιώσει ότι έχουμε καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία σχετικά με τους όρους μιας λύσης με το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την επιφύλαξη ... της έγκρισης συγκεκριμένων όρων».

Η ποινική δίωξη θα αφορά δύο δυστυχήματα. Συνολικά 346 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους στις συντριβές του Boeing 737 Max των πτήσεων της Ινδονησιακής Lion Air και της Ethiopian Airlines στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019.

Οι συντριβές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της εταιρείας, η οποία προχώρησε σε καθήλωση του αεροσκάφους της για σχεδόν δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ