ΚΟΣΜΟΣ

Boeing: Πρόστιμο μαμούθ 23,3 δισ. ευρώ ζητούν συγγενείς θυμάτων σε αεροπορικά δυστυχήματα

Boeing: Πρόστιμο μαμούθ 23,3 δισ. ευρώ ζητούν συγγενείς θυμάτων σε αεροπορικά δυστυχήματα

Το σήμα της εταιρείας Boeing

AP Photo/Reed Saxon

Την επιβολή προστίμου μαμούθ 23,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Boeing ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων των δύο αεροπορικών δυστυχημάτων με αεροσκάφη τύπου 737 Max κάνοντας λόγο για «το πιο θανατηφόρο εταιρικό έγκλημα στην ιστορία των ΗΠΑ».

Ο δικηγόρος των οικογενειών Πολ Κασέλ δήλωσε ότι το ποσό είναι «δικαιολογημένο και σαφώς κατάλληλο», δεδομένου του «τεράστιου ανθρώπινου κόστους των εγκλημάτων της Boeing».

Σε μια 32σέλιδη επιστολή που είδε το BBC, Κασέλ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει δίωξη σε όσους ήταν στο τιμόνι της εταιρείας όταν 346 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο δυστυχήματα το 2018 και το 2019.

Δύο αεροσκάφη 737 Max χάθηκαν σε ξεχωριστά αλλά σχεδόν πανομοιότυπα ατυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων.

Τον Οκτώβριο του 2018, και οι 189 επιβαίνοντες σε πτήση της Lion Air έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στη Θάλασσα της Ιάβας 13 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Τον Μάρτιο του 2019, πτήση της Ethiopian Airlines συνετρίβη έξι λεπτά μετά την απογείωσή της από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. Και οι 157 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν.

Και οι δύο συντριβές συνδέθηκαν με ελαττωματικά συστήματα ελέγχου πτήσης.

Ο CEO της Boeing Ντέιβ Καλχούν αναγνώρισε στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο την Τρίτη (18/6) ότι η εταιρεία είχε κάνει λάθη και δήλωσε ότι «έμαθε» από το παρελθόν.

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η Boeing είχε προβεί σε αντίποινα κατά των πληροφοριοδοτών, αλλά δήλωσε ότι είχε «ακούσει» αυτούς τους υπαλλήλους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει αν θα αναβιώσει ποινική δίωξη για απάτη κατά της Boeing που είχε απαγγελθεί το 2021, η οποία συνδεόταν με τα δύο δυστυχήματα.

Η κατηγορία είχε τεθεί «σε αδράνεια» από τότε που η εταιρεία αναγνώρισε σε διακανονισμό ότι παραπλάνησε τις ρυθμιστικές αρχές αεροπορικής ασφάλειας σχετικά με πτυχές του 737 Max και υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα συμμόρφωσης για τον εντοπισμό και την πρόληψη περαιτέρω απάτης.

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ο διακανονισμός παραβιάστηκε όταν ένα πάνελ πόρτας αποκολλήθηκε από ένα αεροπλάνο 737 Max κατά τη διάρκεια μιας πτήσης της Alaska Airlines τον Ιανουάριο, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα στην άτρακτο κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προθεσμία μέχρι τις 7 Ιουλίου να αποφασίσει αν θα αναβιώσει την υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ