ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διευρυμένες χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ τις συνομιλίες Κοτζιά-Κέρι

Διευρυμένες χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ τις συνομιλίες Κοτζιά-Κέρι
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την επισκεψή του στο State Department, τον περασμένο Απρίλιο. Στη φωτογραφία είναι μαζί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος (φωτογραφία αρχείου)

Με βαριά ατζέντα, την κρίσιμη εποχή που η Ελλάδα ανιχνεύει και επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις και το ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνει στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά θα έχει εκτενείς συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12.30 το μεσημέρι, στο νεοκλασικό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας και σχεδόν μία ώρα αργότερα θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του για το πρόγραμμά της επίσκεψης και των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Κέρι στην Αθήνα, χαρακτηρίζει τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών ως διευρυμένες.

Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, ο ρόλος της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, αλλά και τα οικονομικά μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η χώρα μας για να ανοικοδομήσει την οικονομία της, οι σχέσεις με την Τουρκία (μετά την επανέναρξη των συνομιλιών για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε), ο ρόλος που θα παίξει η γειτονική χώρα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, είναι ορισμένα από τα θέματα που θα συζητηθούν. Επίσης, η συζήτηση θα στραφεί γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρομοκρατίας (στα οποία εστιάζει το State Department), το ενεργειακό, οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ, το Κυπριακό για το οποίο επιθυμεί να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

Άλλωστε κατά τις συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κέρι, στην Κύπρο, την Πέμπτη το βράδυ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Κέρι διαπίστωσε πρόοδο στην προσέγγιση των δύο πλευρών, αν και όπως είπε το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί αυτομάτως. Τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επικεντρώνεται στο Κυπριακό. Εξέφρασε δε και τη δική του βούληση η λύση που θα δοθεί να κινείται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί στον ΟΗΕ, δηλαδή ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, φθάνει στην Ελλάδα έχοντας έχει ήδη επισκεφθεί στην Ευρώπη, τη Γαλλία όπου συνόδευσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάκα στη σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Παρίσι (COP21) και σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο κ.Κέρι, ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και φθάνει στη χώρα μας τρία χρόνια μετά την επίσκεψη της προκατόχου του, Χίλαρι Κλίντον.