ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ 2Η ΜΕΡΑ ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το κλάμα της Κορακάκη και ο τελικός του Πετρούνια στους κρίκους

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το κλάμα της Κορακάκη και ο τελικός του Πετρούνια στους κρίκους

Ο Λευτέρης Πετρούνιας σε προσπάθειά του στους κρίκους

AP Photo/Morry Gash

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα στην πρεμιέρα των Ελλήνων αθλητών στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες που άνοιξαν την αυλαία τους στο Παρίσι, όπου πολλά από τα «βαριά χαρτιά» της ελληνικής αποστολής ρίχτηκαν στη μάχη για τα γαλανόλευκα χρώματα, ενώ συγκλονιστικό φινάλε είχε το ντεμπούτο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στην ήττα από τον Καναδά

Η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από την δις Ολυμπιονίκη του Ρίο, Άννα Κορακάκη, η οποία έμεινε εκτός τελικού στα 10μ. αεροβόλο πιστόλι γυναικών, όπως και η Χριστίνα Μόσχη. Αμφότερες δεν κατάφεραν να «πλασαριστούν» στην πρώτη οκτάδα του προκριματικού, που έδινε το «εισιτήριο» για τον τελικό.

Ωστόσο, η Κορακάκη, αμέσως μετά την εγκατάλειψη του αγώνα, εμφανώς απογοητευμένη, ξέσπασε σε κλάματα όταν αποκάλυψε κάποια προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα, τόσο με πυρετό, όσο και ένα θέμα με την όρασή της που ξεκίνησε τους περασμένους μήνες.

«Έχω θέμα δυσλειτουργίας στα μάτια μου, είναι κάτι που προέκυψε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δυστυχώς δεν το προλάβαμε. Το πρόβλημα δεν είναι παθολογικό, αφορά την εστίαση», δήλωσε η Κορακάκη και πρόσθεσε:

«Θέλει τον χρόνο του, έχω αρχίσει ασκήσεις με τα μάτια μου, μετά από 10 χρόνια καριέρας τους τελευταίους 4-5 μήνες κάνω την αγωνιστική μου κοιλιά. Θα συνεχίσω τις προπονήσεις μου για τα 25μ. και ευελπιστώ εκεί να έχω καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε η Κορακάκη μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Η Κορακάκη εγκατέλειψε την προσπάθειά της ενώ είχε αρχίσει την τέταρτη σειρά βολών (σ.σ. μέχρι εκείνο το σημείο είχε 304 βαθμούς) και κατετάγη 44η και τελευταία, μεταξύ των αθλητριών που έλαβαν μέρος στον προκριματικό.

Πέρασε ως 6ος ο Πετρούνιας και η ευχή Μητσοτάκη

Ως έκτος των προκριματικών των κρίκων, προκρίθηκε τελικά ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό της Ενόργανης Γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Ο «άρχοντας των κρίκων» και κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων θα αγωνιστεί την Κυριακή (4/8), στις 16:00, στη «μάχη» για το βάθρο, όπου θα προσπαθήσει να γίνει πρώτος αθλητής στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τρία Ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους.

Την πρώτη θέση των προκριματικών κατέλαβε ο Κινέζος Ζινγκιουάν Ζου με 15.300 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη βρέθηκε ο συμπατριώτης του Γιανγκ Λιού με 15.233 και στην τρίτη ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ με 14.966. Σημειώνεται ότι ο Πετρούνιας συγκέντρωσε 14.800 βαθμούς.

Την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πετρούνια όταν ολοκλήρωσε την προσπάθειά του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Όπως είπε μάλιστα «είναι πάντα πολύ εντυπωσιακός αθλητής. Όταν τον βλέπεις ζωντανά καταλαβαίνεις το πόσο δύσκολο είναι αυτό το άθλημα». Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με την παρότρυνση προς τους Έλληνες αθλητές: «Το μήνυμα είναι ένα: Πάμε δυνατά να πετύχουμε το καλύτερο».

mitsotakis petrounias olympiakoi parisi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Λευτέρη Πετρούνια

Γράφειο Τύπου πρωθυπουργού

Ο Πετρούνιας είχε κάποια λαθάκια στην εκτέλεση του πολύ δύσκολου προγράμματός του, ενώ η έξοδος δεν ήταν ιδανική, καθώς του έφυγε βήμα πίσω.

Ο ίδιος αμέσως μετά την προσπάθειά του, ανέφερε: «Δεδομένης της κατάστασης είμαι ευχαριστημένος», τόνισε ο Πετρούνιας, για την εμφάνισή του στον προκριματικό, εξηγώντας πως «πήγαν διάφορα στραβά» στο ξεκίνημα. «Αν πάει σωστά η έξοδος τότε ανεβαίνω στα 15.100, αν δεν κουνήσω και το κατακόρυφο θα πάω στο 15.200 – 15.300. Τα ξέρουμε τα λάθη. Θέλω να πιστεύω ότι θα πλασαριστώ με καλή θέση, αλλά είναι τέσσερις καλοί που θα κάνουμε, γιατί τους ''ευνοεί'' η ώρα. Θα δούμε».

«Είμαστε καλά, το πρόγραμμα ήταν καλό», σημείωσε στη συνέχεια.

Σχετικά με την τη θέση του στον τελικό, τόνισε: «Οι δύο Κινέζοι είναι σε καλή κατάσταση, όπως και ο Τούρκος. Δεδομένης της κατάστασης γιατί οι απαιτήσεις μου είναι μόνο από την πρώτη θέση, είμαι οκ με τον τελικό. Είμαι έτοιμος να βγω να αγωνιστώ και να αποδείξω την αξία μου».

«Θα είναι πολλά πράγματα διαφορετικά την επόμενη εβδομάδα, καθώς εδώ και μια εβδομάδα που είμαι εδώ κάνω προπονήσεις στις 7 και στις 8 το πρωί. Εγώ είμαι συνηθισμένος να κάνω στις τρεις, τέσσερις και στις πέντε το απόγευμα, που είναι και οι ώρες του τελικού», πρόσθεσε.

Θετικό ντεμπούτο από Ντούσκο

Ο Στέφανος Ντούσκος προκρίθηκε στον προημιτελικό του μονού σκιφ της κωπηλασίας. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, τερμάτισε δεύτερος στην 1η προκριματική σειρά, καλύπτοντας τα δύο χιλιόμετρα της διαδρομής σε 7 λεπτά, ένα δευτερόλεπτο και 79 εκατοστά και συνεχίζει την πορεία του στην κορυφαία διοργάνωση, όπου βασικός στόχος του είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου, όπως έκανε και στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Δεν τα κατάφεραν Ντουντουνάκη - Δαμασιώτη

Στην κολύμβηση τα πράγματα δεν κύλησαν, όπως θα περίμεναν οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες. Η Άννα Ντουντουνάκη, όσο και η Γεωργία Δαμασιώτη έμειναν εκτός ημιτελικών στα 100μ. πεταλούδα . Η πρώτη τερμάτισε σε 58.14 στην τρίτη κούρσα, ενώ η δεύτερη σε 58.72 λίγο νωρίτερα. Κάπως έτσι η Ντουντουνάκη πήρε την 19η θέση στη συνολική κατάταξη -με 16 αθλήτριες να προκρίνονται- ενώ η Δαμασιώτη την 23η.

H Ντουντουνάκη μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ μετά τον αγώνα, φανερά φορτισμένη, εξήγησε πως: «Είχα έρθει με άλλους στόχους εδώ. Είχα δουλέψει πάρα πολύ και εγώ και ο προπονητής μου και όλη η ομάδα. Δυστυχώς δεν βγήκε το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω γιατί. Πραγματικά πιστεύω ήταν στις δυνατότητές μου το να περάσω στον τελικό και ήθελα και κάτι παραπάνω. Ήταν μια δύσκολη χρονιά φέτος. Πίστεψα ότι μπορώ στο τέλος να την γυρίσω. Τελικά δεν τα κατάφερα. Δεν ξέρω γιατί δεν βγήκε».

Εκτός τελικού οι άνδρες στο 4x100 ελεύθερο

Οι Ανδρέας Βαζαίος, Παναγιώτης Μπολάνος, Μάριος-Στέργιος Μπίλας κι Οδυσσέας Μελαδίνης, η εθνική ανδρών στην κολύμβηση 4x100 μέτρα ελεύθερο τερμάτισαν στην όγδοη θέση με χρόνο 3:17.47. Συνολικά κατέλαβαν την 16η θέση και αποκλείστηκαν από τον τελικό. Καλύτερη όλων στα προκριματικά αναδείχθηκε η Κίνα με χρόνο 3:11.62.

Η Εθνική πόλο γυναικών «παραδόθηκε» στις ΗΠΑ

Με μία «βαριά» -αλλά εν πολλοίς φυσιολογική- ήττα 15-6 από τις ΗΠΑ, ξεκίνησε η εθνική πόλο των γυναικών τις υποχρεώσεις της στο Παρίσι. Στην επιστροφή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια, η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντι στην τρεις φορές κάτοχο του τίτλου και θα πρέπει να ξεχάσει γρήγορα το σημερινό ματς και να επικεντρωθεί στα επόμενα παιχνίδια της. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει ρεπό τη 2η αγωνιστική του Β΄ ομίλου και θα επιστρέψει στο «Aquatics Center» την Τετάρτη 31/7 (21:05) για την αναμέτρηση με την -επίσης πολύ ισχυρή- Ισπανία.

Η βροχή ανέβαλε την πρεμιέρα του Τσιτσιπά

Άνω - κάτω έχει κάνει το πρόγραμμα του τένις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού η ακατάπαυστη βροχή με αποτέλεσμα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς να μην μπορεί να ξεκινήσει σήμερα την προσπάθειά του, όπως αναμενόταν. Το ματς του Έλληνα κορυφαίου τενίστα με τον Ζιζού Μπεργκς θα ήταν το τρίτο στο «Simonne Mathieu», αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ξεκινήσει καν το πρόγραμμα στα εξωτερικά κορτς.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα ματς θα αρχίσουν όχι νωρίτερα από τις 19.00 (ώρα Ελλάδας), ωστόσο η βροχή δεν έχει σταματήσει και σύμφωνα με την πρόγνωση δεν αναμένεται να βελτίωση της κατάστασης μέχρι το βράδυ.

Έτσι, ο Τσιτσιπάς δεν προλαβαίνει να μπει σήμερα στο κορτ και ενδεχομένως να έχει αύριο (28/7) διπλή αποστολή, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει και στο διπλό με τον αδερφό του Πέτρο.

Οι ελληνικές συμμετοχές της 2ης ημέρας (28/07)

Δυναμική θα είναι η ελληνική παρουσία και στη 2η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού την Κυριακή (28/7), σε κωπηλασία, πινγκ-πονγκ, κολύμβηση, τένις, ιστιοπλοΐα και υδατοσφαίριση ανδρών.

Στα «κουπιά» μπαίνουν στις... μάχες τους οι Χριστίνα Μπούρμπου/Ευαγγελία Αναστασιάδου, Ζωή Φίτσιου/Μιλένα Κοντού και Αντώνης Παπακωνσταντίνου/Πέτρος Γκαϊδατζής, ενώ στις 13:00 η Μαρία Σάκκαρη θα παίξει με τη Κόβινιτς απ' το Μαυροβούνιο στο μονό γυναικών.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης ξεκινάει απ’ το γύρο των «64» τους δικούς αγώνες στο πινγκ-πονγκ, ενώ στην κολύμβηση οι πρωταθλητές Ευρώπης, Απόστολος Χρήστου (με τον 4ο καλύτερο χρόνο), Απόστολος Παπαστάμος μαζί με τον Βαγγέλη Μακρυγιάννη θα κολυμπήσουν για να διεκδικήσουν την παρουσία τους στους τελικούς των 400μ. μεικτής ανδρών και 100μ. υπτίου ανδρών, αντίστοιχα.

Στην ιστιοπλοΐα ξεκινάει στις 13:00 ο Βύρωνας Κοκκαλάνης στην 1η μέρα των IQFoil ανδρών ενώ το «ελληνικό» πρόγραμμα ολοκληρώνεται το βράδυ με τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ανδρών, που θα αντιμετωπίσει τη Ρουμανία για την 1η αγωνιστική του Α’ Ομίλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών την 2η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έχει ως εξής:

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

11:30 προκριματικά δικώπου γυναικών - Χριστίνα Μπούρμπου / Ευαγγελία Αναστασιάδου

12:30 προκριματικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών - Ζωή Φίτσιου / Μιλένα Κοντού

13:00 προκριματικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών - Αντώνης Παπακωνσταντίνου / Πέτρος Γκαϊδατζής

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

12:00 προκριματικά 400μ μεικτή ανδρών - Απόστολος Παπαστάμος

12:00 100μ ύπτιο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Βαγγέλης Μακρυγιάννης

21:30 τελικός 400μ μεικτή ανδρών - Απόστολος Παπαστάμος (εφόσον προκριθεί)

22:10 ημιτελικά 100μ ύπτιο ανδρών - Απόστολος Χρήστου, Βαγγέλης Μακρυγιάννης (εφόσον προκριθούν)

ΤΕΝΙΣ

13:00 Μαρία Σάκκαρη - Ντάνκα Κόβινιτς (Μαυροβούνιο)

Στέφανος Τσιτσιπάς - Ζιζού Μπεργκς (Βέλγιο): Είναι το τρίτο στη σειρά παιχνίδι του μονού ανδρών, με τον πρώτο αγώνα να ξεκινάει στις 13:00

Οι Στέφανος Τσιτσιπάς και Πέτρος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσουν τους Πορτογάλους Μπόρτζες και Καμπράλ, στο έκτο στη σειρά παιχνίδι του διπλού ανδρών, με τον πρώτο αγώνα να ξεκινάει στις 13:00.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

13:00 1η μέρα IQFoil ανδρών - Βύρωνας Κοκκαλάνης

ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ

22:00 Γύρος των «64» – Παναγιώτης Γκιώνης-Έντουαρντ Λι (Καναδάς)

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

22:05 1η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ρουμανία-Ελλάδα