ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρεις στρατηγικές του Τραμπ για να βάλει τέλος στον «μήνα του μέλιτος» της Χάρις

Οι τρεις στρατηγικές του Τραμπ για να βάλει τέλος στον «μήνα του μέλιτος» της Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις

AP Photo/Stephanie Scarbrough

Τον «μήνα του μέλιτος» της Κάμαλα Χάρις θέλουν να ανακόψουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να τροποποιούν την εκστρατεία τους, η οποία αρχικά είχε σαν στόχο τον Τζο Μπάιντεν μέχρι ο τελευταίος να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει και να παραδώσει τα ηνία στην αντιπρόεδρό του για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Μετά το αρχικό σοκ το επικοινωνιακό επιτελείο του Τραμπ άρχισε να ανασυγκροτείται με το σκεπτικό ότι ο «μήνας το μέλιτος», που φαίνεται να απολαμβάνει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, δεν κρατά πολύ και ότι γρήγορα οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα της γυρίσουν την πλάτη μόλις καταλάβουν τις πολιτικές που θέλουν να εφαρμόσει.

Το βάρος των επιθέσεων επικεντρώνεται σε τρεις τομείς, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των Δημοκρατικών και ο τρόπος που απαντούν σε αυτές, όπως αναφέρει το BBC. Παράλληλα, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του αντιπροέδρου που θα επιλέξει, κάτι που θα γίνει μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Αποκαλώντας τη Χάρις «ριζοσπαστική» αριστερή

Τα παθήματα της αποτυχημένης εκστρατείας της Χάρις για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 έρχονται να την στοιχειώσουν. Περιλαμβάνουν την έλλειψη ξεκάθαρων μηνυμάτων, μια εκστρατεία γεμάτη εσωτερικές διαφωνίες και μια υποψήφια που ήταν επιρρεπής σε αμήχανες συνεντεύξεις και γκάφες. Η ίδια -όπως και πολλοί από τους υποψηφίους σε εκείνη την κούρσα- στράφηκε απότομα προς τα αριστερά, για να εναρμονιστεί περισσότερο με τους ψηφοφόρους των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών.

«Υπήρχε μεγάλη πίεση σε αυτούς τους τύπους από τη βάση των ακτιβιστών», δήλωσε ο Ματ Μπένετ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις δημόσιες υποθέσεις στο Third Way, μια κεντρώα δεξαμενή σκέψης των Δημοκρατικών. «Όταν διαγωνίζεσαι σε μια προκριματική εκλογική διαδικασία, οι πολιτικές σου προτεραιότητες είναι πολύ διαφορετικές από το σπριντ προς το τέλος στις γενικές εκλογές».

Κατά τη διάρκεια του 2019 η Χάρις υποστήριξε την κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για ένα κρατικό σύστημα. Υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης της αστυνόμευσης, συμπεριλαμβανομένης της αναπροσανατολισμού των προϋπολογισμών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε άλλες προτεραιότητες. Ενέκρινε την αποποινικοποίηση της εισόδου χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ και σκέφτηκε να καταργήσει την Ice, την υπηρεσία επιβολής της μετανάστευσης και των τελωνείων.

Ο Τραμπ κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τίτλο «MEET SAN FRANCISCO RADICAL KAMALA HARRIS» που περιλαμβάνει πολλές από τις πολιτικές που υποστήριξε εκείνη την περίοδο.

«Μπορεί να υποστηρίξει, σωστά, ότι οι καλοί ηγέτες αλλάζουν τη θέση τους στην πολιτική και δεν αλλάζουν τις αρχές της», δήλωσε ο Μπένετ. «Καμία από τις αρχές της δεν έχει αλλάξει».

Αν δεν το κάνει αυτό πειστικά, θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη των ανεξάρτητων και αναποφάσιστων ψηφοφόρων που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε πολιτείες κλειδιά.

Σύνδεση της Χάρις με τον Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκστρατεία του Μπάιντεν παραπαίει εδώ και μήνες. Η μεταναστευτική του πολιτική ήταν αντιδημοφιλής. Παρόλο που ο πληθωρισμός υποχώρησε και η οικονομία αναπτύσσεται, οι ψηφοφόροι εξακολουθούσαν να τον κατηγορούν για τις υψηλότερες τιμές. Η συνεχιζόμενη υποστήριξή του προς το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας επηρέασε την στήριξή του από την ομάδα των νέων ψηφοφόρων.

Η Χάρις, από τον ρόλο της ως αντιπρόεδρος, θα είναι τουλάχιστον κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένη με το σύνολο των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης - προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.


Πράγματι, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν ήδη να κρεμάσουν το μεταναστευτικό ζήτημα στο λαιμό της, χαρακτηρίζοντάς την ως «τσάρο των συνόρων» της κυβέρνησης. Επικαλούνται παλαιότερες δηλώσεις της για τη μετανάστευση και έναν ισχυρισμό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης το 2022, ότι «τα σύνορα είναι ασφαλή».

«Η Καμάλα Χάρις είναι προς το παρόν γνωστή μόνο ως μια αποτυχημένη και αντιδημοφιλής αντιπρόεδρος που μαχαίρωσε πισώπλατα το αφεντικό της για να εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά οι ψηφοφόροι πρόκειται να μάθουν, ότι τα πράγματα χειροτερεύουν», ανέφερε η Τέιλορ Μπάντοβιτς, η οποία διευθύνει την επιτροπή πολιτικής δράσης που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σε ανακοίνωσή της, με την οποία διαφημίζει 32 εκατ. δολάρια σε επερχόμενες τηλεοπτικές διαφημίσεις με στόχο την αντιπρόεδρο.

Σύμφωνα με τον Μπένετ, η Χάρις δεν θα μπορέσει να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το ιστορικό του Μπάιντεν, αλλά ίσως μπορέσει να το θέσει υπό νέο πρίσμα για τους ψηφοφόρους, ακόμη και μπροστά στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών.
«Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να το κάνει να αφορά το μέλλον με τρόπους που θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν 81χρονο άνδρα να το κάνει», λέει. «Μπορεί να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ θέλει να κοιτάξει μόνο προς τα πίσω».

Επίθεση για την «ιστορία» της ως εισαγγελέας

Στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση της προεκλογικής της εκστρατείας, η κ. Χάρις αποκάλυψε μια ιδιαίτερα αιχμηρή γραμμή επίθεσης εναντίον του πρώην προέδρου. Σημειώνοντας ότι είχε υπηρετήσει ως εισαγγελέας σε δικαστήρια και ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, είπε ότι είχε έρθει αντιμέτωπη με «δράστες κάθε είδους».
«Ακούστε με λοιπόν όταν λέω ότι ξέρω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», κατέληξε.

Ο Κρεγκ Βαρόγκα, σύμβουλος προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών και καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, αποκαλεί το αστυνομικό υπόβαθρο της αντιπροέδρου ως «υπερδύναμη» - μια δύναμη που δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πλήρως στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών το 2019.

Αλλά η εκστρατεία του Τραμπ δείχνει ήδη σημάδια σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Κρις ΛαΚίβιτα, έκανε την εμφάνισή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνοντας την υποτιθέμενη υπερδύναμη ενός άλλου Δημοκρατικού υποψηφίου και στρέφοντάς την εναντίον του, όπως είχε κάνει και με τον Τζον Κέρι το 2004.

Από τη μία πλευρά, την πλήττουν επειδή είναι πολύ σκληρή -ιδιαίτερα με τους μαύρους για εγκλήματα κατά των ναρκωτικών- σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την υποστήριξη της βάσης της. Από την άλλη, επικαλούνται περιπτώσεις όπου η είτε επέλεξε να μην ασκήσει δίωξη είτε επέτρεψε την αποφυλάκιση υπό όρους ατόμων που συνέχισαν να διαπράττουν νέα εγκλήματα.

Μια καθοριστική κούρσα

Η Χάρις και η εκστρατεία της σίγουρα δεν θα μείνουν άπραγες θα εργαστούν για να προσφέρουν τον δικό τους ορισμό για το ποια είναι η υποψήφια και τι πρεσβεύει.
Η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου της θα έχει τη σημασία της.

«Είναι η πρώτη πραγματική απόφαση που παίρνει ένας υποψήφιος για την προεδρία και η οποία είναι εκεί έξω για να τη δει το κοινό», δήλωσε ο Βαρόγκα. «Αυτό θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να καταλάβει ο κόσμος τι είδους μέλλον πρόκειται να ακολουθήσει».

Αν επιλέξει έναν πιο μετριοπαθή εταίρο, αυτό θα μπορούσε να κάνει τους ψηφοφόρους να πιστέψουν ότι θα κυβερνήσει από το κέντρο και όχι ως αριστερή υποψήφια που οι Ρεπουμπλικάνοι την παρουσιάζουν.

Τελικά ο μόνος καθοριστικός παράγοντας θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης το Νοέμβριο καθώς τότε θα φανεί αν η Χάρις θα κερδίσει τους Αμερικανούς ή θα γνωρίσει μια ακόμα ήττα.