ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύσκεψη στο Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση στο Γκολάν - Εξετάζουν τα αντίποινα

Έκτακτη σύσκεψη στο Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση στο Γκολάν - Εξετάζουν τα αντίποινα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Shaul Golan/ AP

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά το θάνατο 11 τουλάχιστον Ισραηλινών και τον τραυματισμό δεκάδων από επίθεση  στα Υψίπεδα του Γκολάν με τους φόβους για μία νέα ανάφλεξη στην περιοχή να αναζωπυρώνονται.  

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, καθώς και πολλά ανώτερα στελέχη του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανές απαντήσεις στη σημερινή επίθεση με ρουκέτες στο Ματζτάλ Σαμς.

Μάλιστα το Κανάλι 14 του Ισραήλ μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου ο οποίος επιστρέφει αύριο στη χώρα έλαβε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για να εξαπολύσει επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στη στρατιωτική βάση Κίρια.

«Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς. Η Χεζμπολάχ ευθύνεται για τον φόνο αθώων παιδιών, εφήβων», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ ψεύδεται όταν αρνείται πως εμπλέκεται στο περιστατικό.

«Θα προετοιμαστούμε να απαντήσουμε στη Χεζμπολάχ, θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας και θα αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σε μία άλλη εξέλιξη η κυβέρνηση του Λιβάνου «καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων» και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα.

Η Βηρυτός προβαίνει σε αυτή τη δήλωση μετά την κατά τα φαινόμενα επίθεση με ρουκέτες σε χωριό στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση «ζητεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα», έπειτα από εννέα και πλέον μήνες διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς εναντίον της οποίας το Ισραήλ πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας.