ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταλύτης το Brexit για την συμμαχία του Club Med;

Καταλύτης το Brexit για την συμμαχία του Club Med;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, πέρα από το παραδοσιακό διπλωματικό παιχνίδι ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, φαίνεται να παίζει σε δύο επίπεδα για να κινητοποιήσει την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ., επαναφέροντας το χαρτί της Νότιας Ευρώπης.

Ο Ματέο Ρέντσι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν συνομιλίες με την Ισπανία αλλά και την Πορτογαλία για την προώθηση του σχεδίου «ισορρόπησης της Ευρώπης προς όφελος των χωρών του Club Med τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη».

Την Παρασκευή στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών και αξιωματούχων, στην οποία μετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής. Ενόψει της συνόδου του Σαββατοκύριακου οι Γάλλοι σοσιαλιστές ξεκίνησαν επαφές και διαβουλεύσεις με τους οι σοσιαλιστές του SPD, που συμμετέχει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής κυβέρνησης, ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να ηγηθεί μιας αναμόρφωσης της Ε.Ε. την στιγμή που η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται απρόθυμη σε αλλαγές, έχοντας μπροστά της μια εκλογική αναμέτρηση.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές, δεν είναι ώρα για μικροπολιτική», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος στην εφημερίδα Liberation.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ