ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στο Ιράν - Τον διάδοχο του Ραϊσί εκλέγουν οι πολίτες

Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στο Ιράν - Τον διάδοχο του Ραϊσί εκλέγουν οι πολίτες

Ιρανοί περιμένουν να παραλάβουν ψηφοδέλτια για τις προεδρικές εκλογές  (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Vahid Salemi

Οι κάλπες άνοιξαν την Παρασκευή (5/7) στο Ιράν για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το θώκο να διεκδικούν ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί.  

Η εκλογή του νέου προέδρου δρομολογήθηκε μετά από τη μοιραία συντριβή του ελικοπτέρου του Εμπραχίμ Ραϊσί που οδήγησε στο θάνατό του.

Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω απάθειας του εκλογικού σώματος, αλλά και κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Από τις 14 προεδρικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μέχρι τώρα μόνο μία, το 2005, έχει κριθεί στο δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο πριν από μια εβδομάδα έφθασε το 39,92% των 61 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, το χαμηλότερο επίπεδο στα 45 χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μακράν του 80% που έφθανε η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές στα τέλη του 20ου αιώνα.

Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στο Ιράν, καθώς και στους κόλπους της διασποράς, είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας, εκτιμώντας ότι τα στρατόπεδα των συντηρητικών και των μεταρρυθμιστών αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

«Είναι εντελώς λάθος να πιστεύει κανείς ότι αυτοί που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο είναι κατά του συστήματος», αντέταξε πάντως ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε την Τετάρτη τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.

Πρώτος στον πρώτο γύρο με 42,4% των ψήφων, έναντι 38,6% για τον Τζαλιλί, ο μεταρρυθμιστής βουλευτής Μασούντ Πεζεσκιάν, ηλικίας 69 ετών και χειρουργός στο επάγγελμα, υπογραμμίζει την πίστη του στην Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά τάσσεται επίσης υπέρ ενός Ιράν περισσότερο ανοικτού προς τη Δύση.

Ο Πεζεσκιάν έχει λάβει την υποστήριξη πρώην προέδρων, του μεταρρυθμιστή Μοχαμάντ Χαταμί και του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί.

Ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί, 58 ετών, είναι από την πλευρά του γνωστός για τις άκαμπτες θέσεις του έναντι των δυτικών δυνάμεων. Έλαβε κυρίως την υποστήριξη του Μοχαμάντ-Μπαγέρ Γαλιμπάφ, του συντηρητικού προέδρου του κοινοβούλιου, ο οποίος ήρθε στον πρώτο γύρο τρίτος με 13,8% των ψήφων.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι προεδρικές εκλογές αναμένεται ότι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς ο πρέοδρος έχει περιορισμένες εξουσίες: είναι αρμόδιος για να εφαρμόζει, επικεφαλής της κυβέρνησης, τις μεγάλες πολιτικές γραμμές που καθορίζονται από τον ανώτατο ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι ο αρχηγός του κράτους.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο (6/7) το πρωί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ