ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Βρετανία: Οι πρώτες δεσμεύσεις Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη - Ιστορική ήττα των Τόρις

Εκλογές στη Βρετανία: Οι πρώτες δεσμεύσεις Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη - Ιστορική ήττα των Τόρις

O Κιρ Στάρμερ

AP Photo/Kin Cheung

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο ηγέτης των Εργατικών  και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματος στις εκλογές, λέγοντας μας «ψηφίσατε, τώρα ήρθε η ώρα να φέρουμε αποτελέσματα».  

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», πρόσθεσε.

«Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ» υπογράμμισε.

Ο ηγέτης των Εργατικών είπε ακόμη ότι αυτή η εντολή συνοδεύεται από μια «μεγάλη ευθύνη».

«Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Αλλά ακόμη και όταν τα πράγματα δυσκολέψουν - και θα δυσκολέψουν - να θυμάστε απόψε και πάντα τι είναι όλα αυτά», κατέληξε απευθυνόμενος στο πλήθος που τον επευφημούσε.

Οι δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, έδειχναν ότι το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με καθαρή πλειοψηφία.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα αναμένεται ότι θα κερδίσει 410 από τις 650 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο, ανατρέποντας δραστικά τις αριθμητικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια, όταν και κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική απόδοσή του από το 1935.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 170 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Το ποσοστό αυτό απέχει ελάχιστα από την ιστορική πλειοψηφία των 179 βουλευτών που κέρδισε το 1997 ο Σερ Τόνι Μπλερ, ο τελευταίος εκλεγμένος πρωθυπουργός των Εργατικών.

Παραδοχή ήττας από το Σούνακ

Την ήττα του παραδέχθηκε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

«Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε αυτές τις γενικές εκλογές και τηλεφώνησα στον Σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρώ για τη νίκη του», είπε.

Πανωλεθρία αποδείχθηκαν οι εκλογές και για ηγετικά στελέχη των Τόρις, αλλά και του υπουργικού συμβουλίου καθώς ήδη 11 υπουργοί έχασαν τις έδρες τους. Ανάμεσά τους και η Πένι Μορντό η οποία έγινε γνωστή σε όλη την υφήλιο από την τελετή στέψης του Καρόλου όπου κρατούσε το βαρύ σπαθί.

Σε μία άλλη εξέλιξη Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ