ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ που ετοιμάζεται να ηγηθεί του Ηνωμένου Βασιλείου

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ που ετοιμάζεται να ηγηθεί του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ

AP Photo/Jon Super, File

Όπως όλα δείχνουν ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο Κιρ Στάρμερ 61 ετών θα γίνει πρωθυπουργός  εκδιώκοντας το κόμμα των Συντηρητικών μετά από 14 χρόνια παραμονής στην εξουσία.

Αλλά για έναν άνθρωπο που ετοιμάζεται να κυβερνήσει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπάρχει ελάχιστη γνώση σχετικά με το τι είδους ηγέτης θα γίνει ο Στάρμερ, ή ακόμα και τι είδους άνθρωπος είναι.

Έχει γαλάζια ανατροφή από οποιονδήποτε υποψήφιο της γενιάς του ενώ παράλληλα είναι ο πρώτος από τη δεκαετία του 1950 που έχει ήδη τον τίτλο «Sir» αφού έχει ανακυρηχθεί ιππότης από τη μοναρχία. Είναι χορτοφάγος και αυτοαποκαλούμενος σοσιαλιστής, αλλά πολλοί αριστεροί τον μισούν και τον κατηγορούν ότι στρέφεται προς τα δεξιά αναζητώντας την εξουσία. Και ενώ φίλοι τον περιγράφουν ως έναν ευγενικό αλλά υπερανταγωνιστικό φανατικό ποδοσφαίρου, δημόσια εμφανίζεται συχνά άκαμπτος και χωρίς χάρισμα.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι ο Στάρμερ μπορεί να είναι έτοιμος να πάρει ιστορική νίκη αν και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τον αντιμετωπίζει χλιαρά.

Υπάρχουν δύο γενικά στρατόπεδα σύμφωνα με το nbcnews.com: Οι υποστηρικτές λένε ότι αναμιγνύει επιδέξια τις προοδευτικές αξίες με την πραγματικότητα. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δεν έχει σταθερή πολιτική γραμμή και ότι αλλάζει λέγοντας ότι κρίνει απαραίτητο για να γίνει αρεστός και να κερδίσει.

Οι αριστεροί λένε ότι ο Στάρμερ τους πρόδωσε για πρώτη φορά το 2020 όταν έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία των Εργατικών . Διεξήγαγε τότε μια εκστρατεία για ένα διαβόητο πλέον σύνολο «10 υποσχέσεων», το οποίο περιελάμβανε επανεξέταση των πωλήσεων όπλων, φορολόγηση των πλουσίων και υπαγωγή των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας υπό δημόσια ιδιοκτησία.

«Οι 10 υποσχέσεις ήταν ένα πραγματικά καλό, ολοκληρωμένο βήμα και αντιπροσώπευαν πολλά από αυτά που με ενδιέφεραν», είπε η Λόρα Πάρκερ, πρώην σύμβουλος του Τζέρεμι Κόρμπιν, ενός βετεράνου σοσιαλιστή που προηγήθηκε του Στάρμερ ως ηγέτη.

Ήταν μεταξύ του 40% των υποστηρικτών του Κόρμπιν που γοητεύτηκαν από την προοδευτική πλατφόρμα του Σταρμερ. Ωστόσο, εκείνος έκτοτε εγκατέλειψε όλες αυτές τις δεσμεύσεις.

Η Πάρκερ θυμάται ότι ένιωσε «ένα αυξανόμενο αίσθημα απογοήτευσης» όταν συνειδητοποίησε ότι ο Σταρμερισμός ήταν μια «κινητή γιορτή».

Μεγάλωσε στην αγροτική, συντηρητική πόλη Oxted με τον πατέρα του, Rodney, ο οποίος εργαζόταν ως εργαλειομηχανός, και τη μητέρα του, Josephine, νοσοκόμα στο κρατικό National Health Service. Ως σκληροπυρηνικοί αριστεροί, ονόμασαν τον Starmer από τον Keir Hardie, ο οποίος ίδρυσε τους Labor το 1893.

«Δεν είχαμε πολλά όταν μεγαλώναμε», είπε σε μια ομιλία του στις 13 Ιουνίου. «Ξέρω πώς είναι να ντρέπεσαι να φέρνεις τους συντρόφους σου στο σπίτι επειδή το χαλί είναι νηματώδες και τα παράθυρα ραγισμένα».

Τα αδέρφια του, δύο αδερφές και ένας αδερφός, τον αποκαλούσαν «σούπερ αγόρι» γιατί διέπρεψε σε όλα: στο σχολείο, στο ποδόσφαιρο και στο φλάουτο. Και έγινε το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που φοίτησε στο κολέγιο, σπουδάζοντας νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, στη βόρεια Αγγλία.

Ο Στάρμερ υποτιμά άλλες λεπτομέρειες - και όχι μόνο τη στιγμή που η αστυνομία τον συνέλαβε να πουλάει παράνομα παγωτά στη Γαλλική Ριβιέρα όταν ήταν φοιτητής.

Σπούδασε για μεταπτυχιακό πτυχίο νομικής στην Οξφόρδη, έγραψε για το σκληρό αριστερό περιοδικό Socialist Alternatives.

Τη δεκαετία του 1990 ο Στάρμερ είχε γίνει γνωστός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαζόταν σε υποθέσεις εναντίον των McDonald's και της Shell και αντιτάχθηκε στη θανατική ποινή.

Πολλοί από τους πρώην συμμάχους του εξοργίστηκαν όταν, το 2008, διορίστηκε επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, του κυβερνητικού εισαγγελέα της Βρετανίας, στα μάτια τους και έγινε όργανο της ίδιας της κρατικής εξουσίας που είχαν περάσει την επαγγελματική τους ζωή πολεμώντας.

Ση συνέχεια έγινε βουλευτής το 2015.

Ο Στάρμερ συμμετείχε επίσης σε μια αποτυχημένη συνωμοσία για την ανατροπή του Κόρμπιν, αντικαθιστώντας τον τελικά το 2020 αφού οι Εργατικοί υπέστησαν μια κολοσσιαία ήττα από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι η ανανέωση του Εργατικού Κόμματος από τον Στάρμερ - που προηγείται με 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι μπορεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές, ενώ έχει χαρακτηριστεί το αντίπαλον δεος του προκατόχου του στο Εργατικό κόμμα Τζέρεμι Κόρμπιν που είχε κατηγορηθεί για επιστροφή στον αντισημιτισμό.

Αντίθετα ο Στάρμερ υιοθέτησε μια πολιτική μηδενικής ανοχής στον αντισημιτισμό, λένε οι υποστηρικτές, διώχνοντας μέλη, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κόρμπιν.

Οι επικρτιτές του τον κατηγορούν για αναποφασιστικότητα από τους φόρους, μέχρι την υποστήριξη της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Αντίθετα, οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2020 έως το 2024 και ότι ο Στάρμερ έχει αλλάξει μαζί του. Μακριά από τις παλιές τις 10 υποσχέσεις, η πλατφόρμα του βασίζεται σε πέντε, πολύ πιο μετριοπαθείς «αποστολές» για την οικονομική ανάπτυξη, την καθαρή ενέργεια, την εκπαίδευση, το έγκλημα και την υγειονομική περίθαλψη.

Είναι φανατικός φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου που υποστηρίζει την Άρσεναλ, ενώ η σύζυγός του, Βικτώρια, 61 ετών, είναι δικηγόρος και τώρα εργάζεται για το NHS. Παραδοσιακά χαμηλού προφίλ, δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη. Με τον Στάρμερ έχουν έναν έφηβο γιο και μια κόρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ