Εκλογές στη Βρετανία: Νέα σελίδα για τη χώρα - Τι θα αλλάξουν πραγματικά οι Εργατικοί
Η νίκη που όπως όλα δείχνουν εξασφαλίζουν οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ στις εκλογές, αλλάζει σελίδα για τη Βρετανία μετά από 14 χρόνια μέσα στα οποία η χώρα αποφάσισε να αλλάξει ριζικά πορεία.
Ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και μετά από 14 συνεχόμενα χρόνια απόλυτης κυριαρχίας των Συντηρητικών, οι Εργατικοί επιστρέφουν και δηλώνουν έτοιμοι να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα σε πολλά μέτωπα για την χώρα.
Από το 1997 και την εκλογή του Τόνι Μπλερ με σαρωτικό τρόπο -όπως και αυτή την φορά με τον Στάρμερ, έχει να καταγραφεί στα πολιτικά πράγματα της Βρετανίας τέτοιος ενθουσιασμός, τουλάχιστον για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.
Και εκεί όμως που δεν υπάρχει ενθουσιασμός φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, καθώς τα κακώς κείμενα από την πλευρά των Συντηρητικών τα τελευταία ειδικά πέντε χρόνια είναι πολλά περισσότερα από τα καλά που έφεραν στην Βρετανική κοινωνία.
Αποτίμηση των σκανδάλων σήμερα πλέον δεν έχει κάποιο νόημα, γιατί οι Βρετανοί αποφάσισαν να δώσουν ξανά ευκαιρία στο κόμμα με το οποίο πορεύτηκαν απρόσμενα δυναμικά η αλήθεια είναι από το 1997 μέχρι και το 2007.
Τι πραγματικά θα αλλάξουν όμως οι Εργατικοί και το σημαντικότερο πόσο σύντομα μπορούν (ή δηλώνουν) πως θα τα καταφέρουν;
Το Brexit που θα μείνει Brexit
Οι Εργατικοί από την περίοδο που ο Ντέιβιντ Κάμερον έσυρε την χώρα του σε δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις με την κίνηση, αλλά και τα αποτελέσματα που αυτή έφερε.
Ο προκάτοχος του Sir Στάρμερ, Κόρμπιν, είχε απωλέσει σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών την πίστη των Βρετανών, όταν πριν από τις εκλογές του 2019 είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο προσφυγής σε νέο δημοψήφισμα για επιστροφή στην Ένωση.
Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές: η Βρετανία οικονομικά δοκιμάζεται με το κόστος ζωής να ανεβαίνει παράλληλα με τον πληθωρισμό, αλλά και το εργατικό δυναμικό να είναι σε μεγάλη και παρατεταμένη έλλειψη, καθώς οι άδειες παραμονής για τους Ευρωπαίους βγαίνουν δύσκολα και έχουν πολύ αυστηρές απαιτήσεις και κριτήρια.
Παρά ταύτα και παρά τα όσα κυρίως μέσω διαρροών «έλεγαν» οι Εργατικοί, ο Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε πως όσο ο ίδιος είναι «ζωντανός η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω».
Αυτή η κίνηση δεν αφήνει και περιθώρια για δεύτερες σκέψεις ή ερμηνείες για υλοποίηση της επιστροφής σε χρόνο λίγο πριν τις επόμενες εκλογές σε μία πενταετία.
Στην Βρετανική πολιτική σκηνή πολλά έχουμε δει τα τελευταία χρόνια ειδικά αλλά εάν ο Στάρμερ αποφασίσει τη στροφή στο «πλοίο», τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα.
Οικονομία και μετανάστευση
Οι Εργατικοί η αλήθεια είναι πως έχουν παρουσιάσει μία διαφορετική οικονομική πρόταση στους Βρετανούς. Ο Στάρμερ και το επιτελείο του ισχυρίζονται πως οι αλλαγές θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερες προσλήψεις ειδικά στο εθνικό σύστημα υγείας και περικοπές σε τομείς στους οποίους η χώρα έχει πληθώρα εργαζομένων (σ.σ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιους εννοεί).
Στο κομμάτι της φορολογίας επίσης, ο Στάρμερ δεν αναμένεται να αυξήσει τους φόρους, αλλά δεν αναμένεται και να τους μειώσει, ειδικά σήμερα με την Βρετανία να έχει πληθωρισμό μεγαλύτερο από 2%.
Είναι αυτές οι δεσμεύσεις που έχει δημόσια δώσει ο ηγέτης των Εργατικών και νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας, που του έχουν εξασφαλίσει τους τελευταίους μήνες σημαντική στήριξη από το City στο Λονδίνο, αλλά και σημαντικούς οικονομικούς και μιντιακούς παράγοντες της χώρας.
Ο Στάρμερ δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ σταθερά όμως το τιμόνι της χώρας, αν δεν αυξήσει περισσότερο τις επενδύσεις και αυτό θα είναι δύσκολο τηρουμένων των συνθηκών, καθώς τα ρούβλια δεν είναι ευπρόσδεκτα πλέον στη χώρα και οι Κινέζοι που επιθυμούν διακαώς να επενδύσουν, ειδικά σε νέα εργοστάσια για ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα βρουν εκ νέου αντιστάσεις ακόμη και μέσα στους Εργατικούς που δεν αναμένεται λόγω της απόλυτης πλειοψηφίας να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ενωμένοι να περάσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο.
Στο θέμα της μετανάστευσης, ο Στάρμερ έχει δεσμευθεί να καταστρατηγήσει τον η αλήθεια είναι γεμάτο κενά νόμο «Ρουάντα» και να επιχειρήσει διμερείς ή και τριμερείς προσεγγίσεις με χώρες τόσο στην Αφρική, όσο και στην Ευρώπη προκειμένου με νέες στρατηγικές συμφωνίες να καταφέρει να «γεμίσει» με κάποιο τρόπο τα κενά που υπάρχουν σε εργαζομένους ειδικά στον πρωτογενή τομέα.
Τα μέτωπα που έχει ο Στάρμερ είναι πολλά όπως κάθε νέος Πρωθυπουργός. Σε αντίθεση με τους Συντηρητικούς πάντως, οι Εργατικοί μπορεί επιτέλους να επιβλήθηκαν και να ανέρχονται στην εξουσία, αλλά θα πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουν μακριά από ακρότητες, κορώνες και σκάνδαλα καθώς οι Βρετανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τους δώσουν την ίδια πίστωση χρόνου.