ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά στην Εύβοια: Στάχτη το ένα τρίτο των δασών

Φωτιά στην Εύβοια: Στάχτη το ένα τρίτο των δασών
ΙΝΤΙΜΕ

Το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας καταστράφηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμήθηκε ότι το 23% της συνολικής επιφάνειας της Ευβοίας καλύπτεται από δάση διαφόρων ειδών.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομερείς δορυφορικές καταγραφές, η πυρκαγιά έκαψε το 33% αυτής της έκτασης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των δασών της Εύβοιας.

Από τον συνολικό αριθμό των 508.000 στρεμμάτων που κάηκαν, τα 275.000 στρέμματα αφορούσαν δάση και τα 34.000 στρέμματα καλλιέργειες ελιάς.

Η υπόλοιπη καμένη έκταση αφορά κυρίως άλλες αγροτικές καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.

Σημειώνεται πως τόσο στη Βόρεια Εύβοια, όσο και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές όπως η Αττική, η Ηλεία, η Μεσσηνία και η Φωκίδα, χάθηκαν πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ κάηκαν ολοσχερής ή υπέστησαν ζημιές δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ηεπιχειρησιακή μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνει μέσα σε ένα βίντεο τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του 2021.

Μεγάλες απώλειες για τους μελισσοκόμους

Την ίδια ώρα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήγαιναν τα μελίσσια τους στο δεύτερο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί της χώρας, μέρος το όπου παραγόταν το 65% του πευκόμελου.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας «η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια - και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, για να γίνει όπως ήταν».

Έτσι, επόμενος «σταθμός» για τους μελισσοκόμους θα είναι οι υπόλοιπες εκτάσεις της Εύβοιας, η Χαλκιδική και η Θάσος. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και ανταγωνισμό μεταξύ των μελισσιών μας με αρνητικά αποτελέσματα στη συλλογή μελιού για όλους μας. Το μέλι που χάθηκε από την Εύβοια δεν αναπληρώνεται» πρόσθεσε ο κ. Ντούρας.