ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ» ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΧΡΗΜΑ

Ποιοι θα πάρουν επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος τον Αύγουστο - Όριο οι 500 KWh

Ποιοι θα πάρουν επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος τον Αύγουστο - Όριο οι 500 KWh

Λογαριασμός ρεύματος.

Eurokinissi

Οι καταναλωτές με «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματος είναι αυτοί που θα λάβουν επιδότηση στους λογαριασμούς τους τον Αύγουστο, για τις πρώτες 500 KWh που θα «κάψουν»

Ενώ, ενισχυμένη θα είναι η επιδότηση που θα λάβουν οι ευάλωτοι καταναλωτές με τιμολογια ηλεκτρικής ενέργειας τύπου « ΚΟΤ Γ».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τα μέτρα στήριξης με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας,προβλέπεται επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο τα κοινωνικά τιμολόγια θα έχουν μια επιπρόσθετη επιδότηση.

Όπως διευκρίνησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η επιδότηση αφορά μόνο τις πρώτες 500 κιλοβατώρες το μήνα.

Ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστό το ακριβές ύψος της επιδότησης, καθώς απαιτείται πρώτα η ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογόγίου, το οποίο θα γίνει τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

«Οι ανακοινώσεις για τα ποσά θα γίνουν τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου για να δούμε πως θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής», εξήγησε ο υπουργός.

Στο μεταξύ το υπουργείο θα προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες και αμέσως μετά θα γίνουν οι οριστικές ανακοινώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική πρόβλεψη αφορά επιδότηση στους λογαριασμούς του Αυγούστου, η οποία το πιθανότερο είναι να ισχύσει και για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου εφόσον προκύπτει ανάγκη.

Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, καθώς στόχος είναι να μην περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.

Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κεφάλαια για τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές θα «βρεθούν» μέσα από το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, και το οποίο θα έχει δίμηνη διάρκεια.

Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος της ειδικής εισφοράς υπέρ του ταμείου ενεργειακή μετάβασης, θα υπολογίζεται απο τον ΔΕΔΦΑ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ άμεσα θα περάσει και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Ο σκοπός είναι να υποστηρίξουμε προσωρινά τους καταναλωτές», δήλωσε σχετικά η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ