ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργιάδης: 3ετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία, με μικρό clawback

Γεωργιάδης: 3ετές Μνημόνιο Συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία, με μικρό clawback

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

INTIME NEWS / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Για ένα τριετές Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο θα ενισχύει την καινοτομία, με ένα μικρό ωστόσο clawback από την πλευρά των εταιρειών, συμφώνησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το οποίο και ανακοίνωσε την Τρίτη στη ΛΑΕΔ, στο πλαίσιο συζήτησης για την πορεία του ΙΦΕΤ.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, τόνισε, ότι σε περίπτωση που ένας ασθενής δεν μπορεί να βρει το φάρμακό του, προτιμούμε τις έκτακτες εισαγωγές αντί για τις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, διότι με τον τρόπο αυτό, το clawback και το rebate, το επιβαρύνονται μόνο οι εταιρείες που φέρνουν το φάρμακο και όχι όλες.

Μιλώντας δε για την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, υποστήριξε ότι δεν είμαστε ούτε πρώτοι, αλλά ούτε και τελευταίοι, είμαστε λίγο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης ξανά στην ιστορία της Novartis, σημειώνοντας: «Επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούμε ξανά για την υπόθεση αυτή, εγώ τότε κατηγορήθηκα, διότι ενέκρινα 400 καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες έπρεπε να είναι στη διάθεση των ασθενών».

Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ελευθερία Τοκατλίδη, τόνισε ότι πράγματι τον τελευταίο καιρό, κυριαρχεί μία μεγάλη συζήτηση, γύρω από τον τζίρο και τη δαπάνη του Ινστιτούτου που αυξάνεται…ωστόσο η στόχευσή μας είναι η έρευνα. Και συνέχισε: Το ΙΦΕΤ εκτελεί εντολές, σκοπός του είναι να φέρει το δύσκολο φάρμακο στον ασθενή, προκειμένου να διασφαλισθεί απρόσκοπτα η δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2020 ο τζίρος ήταν 126 εκατ. ευρώ, σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 266 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε, διότι αυξήθηκαν πάρα πολύ οι ατομικές θεραπείες των ασθενών, έχουμε νέες διαγνώσεις και καινούρια φάρμακα. Μόνο το 2023, είχαμε 118 νέες θεραπείες και 82 νέες δραστικές ουσίες, πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Pharma Innovation Forum Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι πώς μπορούμε να εντοπίσουμε νωρίτερα θεραπείες και να βοηθήσουμε τον ασθενή ώστε να βρει νωρίτερα τις θεραπείες του, καλύπτοντας τις ανάγκες του και παράλληλα, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε εμφατικά, ότι η ορθόδοξη οδός εισόδου ενός φαρμάκου στην αγορά, δεν είναι βιώσιμη. Και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί έρχονται φάρμακα μέσω άλλης οδού… Μία έκτακτη εισαγωγή ωστόσο, είναι μία ευκαιρία για τα σπάνια νοσήματα.

Αναφέρθηκε επίσης, στους άξονες που διεκδικεί ο ΣΦΕΕ, όπως: να δούμε ολιστικά το ζήτημα του φαρμάκου, να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης στην Ελλάδα, να έχουμε πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες, να στηρίξουμε τον τομέα των κλινικών μελετών και να δημιουργηθεί μία εθνική πλατφόρμα διαλόγου.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στον χαιρετισμό του, υποστήριξε, ότι κανένας ασθενής, δεν πρέπει να χάνει το φάρμακό του, ενώ αναφέρθηκε και στις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, που καταγράφηκαν στην αγορά, το 2022.