ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα

Ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα

Αν και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων και συγκεκριμένα στο 8,1%, ωστόσο σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters διαπιστώνει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα ελληνικά χρεόγραφα.

Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και βρίσκεται ήδη στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της, ευελπιστεί πως θα ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές του χρόνου, προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι «ξαναστέκεται στα πόδια της».

Κατά το πρακτορείο, η τελευταία προσπάθεια εξόδου στις αγορές, το 2014, αποδείχθηκε αποτυχημένη, καθώς οι τιμές των ομολόγων αυτών γρήγορα έκαναν «βουτιά» και εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από την τιμή πώλησής τους, υποδηλώνοντας πως ορισμένα funds ίσως εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες.

Όμως, σύμφωνα με το Reuters, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία οδεύει προς βελτίωση, και η προοπτική τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ, η εμπειρία του παρελθόντος από μόνη της δεν φαίνεται ικανή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επενδυτές.

Στη βάση αυτή φιλοξενεί δηλώσεις στελεχών της Goldman Sachs και της JP Morgan τα όποια δήλωσαν πως θα επένδυαν στο ελληνικό χρέος.

Το πρακτορείο σημειώνει πως τα πενταετή και τριετή ομόλογα που πούλησε η Ελλάδα το 2014 έχασαν πάνω από το ήμισυ της αξίας τους τον Ιούλιο του επόμενου έτους, καθώς η νεοεκλεγείσα αριστερή κυβέρνηση πραγματοποίησε διαπραγματεύσεις σε τεταμένο κλίμα με τους πιστωτές της, οι οποίες σχεδόν οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Και οι δυο τίτλοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την αρχική τιμή πώλησής τους.

Όμως, παρά το ρίσκο που συνοδεύει τα ελληνικά ομόλογα, οι τίτλοι αυτοί προσφέρουν την προοπτική αποδόσεων σε έναν κόσμο που η αξία των ομολόγων έχει εκτιναχθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες κόβουν τα επιτόκιά τους και αγοράζουν ομόλογα προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Όπως προαναφέρθηκε, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται λίγο πάνω από το 8%, σημαντικά χαμηλότερα από το 19% που είχε αγγίξει στα μέσα του 2015, αλλά πάνω από το 6% που ήταν όταν η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές το 2014.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η γενικότερη ελκυστικότητα του ελληνικού χρέους έγκειται στην ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους του τελευταίου προγράμματος διάσωσής της.

Μια επιτυχής αξιολόγηση τον Οκτώβριο θα μπορούσε να καταστίσει τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, διατηρώντας παράλληλα την Ελλάδα σε τροχιά για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους της.

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει πως ένας λόγος για τον οποίον μια νέα πώληση ομολόγων θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής, είναι πως τα funds δυσκολεύονται να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος αφού πολλά από τα δάνεια του ελληνικού κράτους βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα, όπως το ΔΝΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύσιμου χρέους για ρυθμιστικούς λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ