ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιθανή μια «ηρωική έξοδος» Κασσελάκη – Το σενάριο διαγραφής Τσίπρα

Πιθανή μια «ηρωική έξοδος» Κασσελάκη – Το σενάριο διαγραφής Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης

ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ακόμα και το πιο ακραίο, της «ηρωικής εξόδου» του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του.

Σε αυτή την εκτίμηση αρκετών στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνηγορεί το οικονομικό αδιέξοδο που ημέρα με την ημέρα γίνεται μεγαλύτερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, αναρωτιούνται γιατί είναι κακό ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφύγει σε ένα διαφανή τραπεζικό δανεισμό τον οποίο θα εξυπηρετεί χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, σε αντίθεση δηλαδή, όπως λένε οι ίδιες πηγές στο CNN Greece, με ό,τι συμβαίνει με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Πόσο πιθανή είναι μια διαγραφή Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, εκτιμούν πως στρατηγική Κασσελάκη είναι η διαγραφή του Αλέξη Τσίπρα στο «πρότυπο» της διαγραφής του Κώστα Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου πριν δύο δεκαετίες περίπου.

Η αφορμή, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί και σίγουρα δεν θα είναι το ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έσπευσε μέσα στην πρώτη ώρα από τη λήψη του σχετικού μηνύματος από τον διάδοχό του να συνδράμει στην οικονομική ενίσχυση της «Αυγής», όπως αναφέρουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, δεν είναι μέλος ούτε της Πολιτικής Γραμματείας ούτε της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδριάζουν Πέμπτη και Κυριακή αντιστοίχως και ούτε σκοπεύει να παρέμβει δημοσίως τις επόμενες ημέρες, «εκτός αν υπάρξει νέα πρόκληση από την ηγεσία».

«Δεν θα εμπλακεί σε εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας ο Αλέξης Τσίπρας»

Όσοι γνωρίζουν, εξάλλου, πρόσωπα και καταστάσεις τονίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει να εμπλακεί ο ίδιος στην εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, αν προκύψει τέτοιο ζήτημα, προσθέτοντας με νόημα πως βλέπει πιο μακριά, προς Γαλλία μεριά, για παραδειγματισμό, υπονοώντας την εκεί συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Δεξιά και στην ακροδεξιά.

Σε διαφορετικές γραμμές στο «μπλοκ των 87»

Την ίδια ώρα, επίσης, μόνο ενιαίο δεν είναι το «μπλοκ των 87» που δημοσιοποίησαν το μανιφέστο τους απέναντι στην ηγεσία Κασσελάκη την προηγούμενη εβδομάδα, έστω κι αν στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι από 87.

Κάποιοι δεν αμφισβητούν τον πρόεδρο, αλλά θέλουν να του στείλουν μήνυμα «να σοβαρευτεί», άλλοι παρακινούν προς τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων είτε με αυτοτελή κόμματα είτε με συγχωνεύσεις, αλλά και κάποιοι είναι έτοιμοι να θέσουν ακόμα και ζήτημα προέδρου στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η εσωστρέφεια

Για όλα αυτά ο κ. Κασσελάκης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σήμερα Τρίτη, στις 19:00, στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ, με πηγές της Κουμουνδούρου να υπογραμμίζουν πως αυτή η κατάσταση εσωστρέφειας δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως οι συνεδριάσεις των οργάνων αυτή την εβδομάδα θα βάλουν ένα τέλος σε αυτό.

«Το μήνυμα είναι πως χρειάζονται καθαρά λόγια ούτως ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, για το καλό της κοινωνίας», ανάφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ