ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Δύσκολη η αυτοδυναμία για τη Λεπέν - Τα σενάρια για τη θέση του πρωθυπουργού

Γαλλικές εκλογές: Δύσκολη η αυτοδυναμία για τη Λεπέν - Τα σενάρια για τη θέση του πρωθυπουργού

Η Μαρίν Λεπέν με τον Ζορντάν Μπαρντελά σε πολιτική συγκέντρωση του κόμματος Εθνική Συσπείρωση, στο Παρίσι, στις 2 Ιουνίου 2024.

AP Photo/Thomas Padilla, File

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε τη νίκη στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στη Γαλλία.

Πλέον, όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του επαναληπτικού δεύτερου γύρου που διεξάγεται αύριο. Εκτός απροόπτου, η Εθνική Συσπείρωση φαίνεται ότι θα κερδίσει και σε αυτόν τον γύρο, χωρίς όμως να καταφέρνει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Τι θα συμβεί λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Τα σενάρια είναι πολλά, χωρίς να υπάρχει κάποιο επικρατέστερο.

Το άρθρο 8 του Συντάγματος της χώρας αναφέρει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, επομένως ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προσφέρει την πρωθυπουργική θέση στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Εθνική Συσπείρωση.

Το κόμμα έχει ορίσει ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον επικεφαλής του, Ζορντάν Μπαρντελά, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι θα απορρίψει τη θέση εάν το κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 289 εδρών στο Κοινοβούλιο.

Δεδομένου ότι το γαλλικό Σύνταγμα δεν ορίζει τα κριτήρια επιλογής του πρωθυπουργού, οι επιλογές του Μακρόν είναι οι εξής:

  • Είτε να δημιουργηθεί συμμαχία των κομμάτων που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας τις προηγούμενες δεκαετίες.
  • Είτε να γίνει πρόταση προς τηνΑριστερά που θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Όλα θα κριθούν, λοιπόν από το ποσοστό που θα εξασφαλίσει η Εθνική Συσπείρωση, με τα σενάρια να είναι τα ακόλουθα:

  • Εάν κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων και αποδεχθεί τη θέση του πρωθυπουργού και θα ξεκινήσει η περίοδος «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν.
  • Εάν αναδειχθεί η νέα μεγαλύτερη δύναμη χωρίς να καταφέρει να πάρει την εξουσία, θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να επιβάλει τροποποιήσεις στα κυβερνητικά σχέδια του Μακρόν.
  • Εάν, τέλος, εξασφαλίσει την πλειοψηφία, έχει πολλές πιθανότητες να καλύψει τη θέση του πρωθυπουργού με πρόσωπο που έχει επιλέξει το ίδιο το κόμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες και πιο αναλυτικά ρεπορτάζ, διαβάστε στο CNN Greece.

https://www.instagram.com/reel/C9ElMnNsujK/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ