ΚΟΣΜΟΣ

Πεζεσκιάν: Ποιο είναι το «αουτσάιντερ» που κέρδισε τις ιρανικές εκλογές - Ελπίδες και αδιέξοδα

Πεζεσκιάν: Ποιο είναι το «αουτσάιντερ» που κέρδισε τις ιρανικές εκλογές - Ελπίδες και αδιέξοδα

Ο Μαζούτ Πεζεσκιάν

AP Photo/Vahid Salemi

Τον μεταρρυθμιστή Μαζούντ Πεζεσκιάν εξέλεξαν οι Ιρανοί νέο πρόεδρο της χώρας, μια εξέλιξη που δημιουργεί ελπίδες για ένα τόπο βαθιά συντηρητικό.

Ο Πεζεσκιάν έλαβε την υποστήριξη των πρώην προέδρων Μοχάμαντ Χαταμί και Χασάν Ροχανί, καθώς και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν, ενώ εκείνος απηύθυνε ευχαριστήρια ομιλία προς τους υποστηρικτές του.

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός πρόεδρος

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν είναι πατέρας τριών παιδιών, που μετά τον θάνατο της συζύγου του σε τροχαίο δυστύχημα το 1993, κλήθηκε να τα μεγαλώσει μόνος του.

Παρουσιάζεται ως «η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή».

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος καλείται να διευθετήσει το θέμα της υποχρεωτικότητας της ισλαμικής μαντίλας για τις Ιρανές, μία από τις αιτίες του πρωτοφανούς κύματος διαμαρτυρίας στο τέλος του 2022.

Έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί με την Ουάσιγκτον για την επανάληψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που βρίσκονται στο σημείο μηδέν μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον υπό τον Τραμπ από την διεθνή συμφωνία του 2015.

«Ο δρόμος που έχουν μπροστά μας είναι δύσκολος»

«Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Δεν θα γίνει εύκολος παρά με την συνεργασία σας, την ενσυναίσθηση και την εμπιστοσύνη. Τείνω προς εσάς το χέρι μου», είχε γράψει προηγουμένως στο Χ (πρώην Twitter).

«Οι ψήφοι σας ξαναέδωσαν ελπίδα σε μία κοινωνία που είναι βυθισμένη σε μία ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας», δήλωσε αργότερα στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κοντά στην Τεχεράνη. «Δεν έδωσα ψεύτικες υποσχέσεις σε αυτές τις εκλογές. Δεν είπα τίποτε που δεν μπορώ να τηρήσω».

Πολίτες που ρωτήθηκαν από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσαν χαρούμενοι για την νίκη του Μασούντ Πεζεσκιάν, άλλοι δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει αλλαγή.

Πολλοί Ιρανοί αποκαλούν «γιατρό» τον Μασούντ Πεζεσκιάν, που τάσσεται υπέρ των εποικοδομητικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες «για να βγει η χώρα από την απομόνωσή της».

Τι σημαίνει η εκλογή του;

Ο πρόεδρος του Ιράν, όμως, έχει περιορισμένες εξουσίες. Είναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, των μεγάλων πολιτικών κατευθύνσεων που ορίζονται από τον ανώτατο ηγέτη, τον αγιατολάχ Χαμενεΐ, αρχηγό του κράτους, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για τα στρατηγικά θέματα.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ συνέστησε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο «να χρησιμοποιήσει τις πολλαπλές ικανότητες της χώρας, κυρίως τις ικανότητες των νέων επαναστατών, για την πρόοδό της».

Σύμφωνα με τον Ali Vaez, του International Crisis Group, η νίκη του Μασούντ Πεζεσκιάν «διακόπτει μία σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που ενίσχυσαν την κυριαρχία του συντηρητικού στρατοπέδου σε όλα τα κέντρα εξουσίας».

Ωστόσο, «η κυριαρχία των συντηρητικών εξακολουθεί να υπάρχει σε όλους τους θεσμούς του κράτους», έγραψε στο Χ. «Και τα όρια της προεδρικής εξουσίας σημαίνουν ότι ο κ. Πεζεσκιάν θα πρέπει να δώσει μία δύσκολη μάχη για να εγγυηθεί κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα που είναι πιο σημαντικά στο εσωτερικό πεδίο και μία διπλωματική δραστηριοποίηση στο εξωτερικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ