Αδιέξοδο από την ακρίβεια - Σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο
Απανωτές είναι οι επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επαγγελματίες από τις αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα και αγαθά πρώτης ανάγκης. Το κύμα ακρίβειας που έχει ενσκήψει το τελευταίο εξάμηνο και στη χώρα μας δεν λέει να κοπάσει, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ξεπερνάει τα 1,84 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης κάθε εβδομάδα ακριβαίνει με την τιμή ανά λίτρο να είναι πάνω από 1,22 ευρώ.
Αυτό, όμως, που έχει οδηγήσει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις κυριολεκτικά σε απόγνωση είναι οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τον Δεκέμβριο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227 ευρώ, ενώ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η τιμή συνεχίζει την ελαφρά αποκλιμάκωση στα 221,5 ευρώ/MWh, ωστόσο παραμένει σχεδόν 4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020.
Η τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh. Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη, σχεδόν 5 φορές παραπάνω σε σχέση με ένα έτος πριν, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές και στο πετρέλαιο. Η τιμή του Brent κινείται στα 92,2 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα τιμών που είχαν σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2014.
Αυτά τα δεδομένα και οι οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως η δυσφορία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έχουν οδηγήσει σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς σε αντιφατικές δηλώσεις για τα πιθανά μέτρα στήριξης.
Όπως λένε έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση κρατάει στάση αναμονής περιμένοντας ενδεχομένως “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες για μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% σήμερα σε συγκεκριμένα ήδη διατροφής. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί εντός Φεβρουαρίου\.
Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα αφορούν τον επόμενο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι για τον τρέχοντα μήνα θα παραμείνει ο ΦΠΑ σε υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι που επισημαίνουν ότι μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε και με τον ΕΝΦΙΑ, να προχωρήσει άμεσα σε ανακοινώσεις μείωσης του ΦΠΑ τη στιγμή που αρμόδιοι υπουργοί δεν ξεκαθαρίζουν τι τελικά θα συμβεί.