«Ανάσα» για τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας
Ανανεώθηκε:
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σημερινή προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κλείσει την τελευταία χρηματιστηριακή μέρα του μήνα με θετικό πρόσημο, αν και δεν κατάφερε να ανακτήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων, με τους επενδυτές να κινούνται διστακτικά.
Ώθηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσε η πολιτική συμφωνία 3+1 σημείων των υπουργών Ενέργειας σχετικά με τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και δεν κατέληξαν σε μια κοινή απόφαση στο πρόβλημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, το αποτέλεσμα αυτό ήταν αναμενόμενο και δεν προκάλεσε «εντύπωση» στις αγορές.
Στην Αθήνα, τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό έδειξαν ετήσια αύξηση τιμών 12,1% το Σεπτέμβριο, στο ίδιο μοτίβο με τα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η Πορτογαλία και χθες η Γερμανία. Να σημειώσουμε πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει στις 10 Οκτωβρίου τα επισημά στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου.
Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με κέρδη 0,56% στις 792,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος ήταν στα 69,69 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα συγκρατημένη ήταν και η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών με φόντο τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, οι οποίες ήταν ενισχυμένες κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σκαρφαλώνοντας σε νέο ρεκόρ.
Σε αυτό το κλίμα, στις 17:21, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε άνοδο σχεδόν 1% στις 386,69 μονάδες και οδεύοντας σε κλείσιμο με κέρδη, μετά από μια εβδομάδα με πολλές διακυμάνσεις.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού λίγη ώρα νωρίτερα, η Wall Street ξεκινούσε μια συνεδρίαση που αναμένεται να αποδειχθεί «δύσκολη» καθώς κινείται προς το κλείσιμο ενός αρνητικού τριμήνου.
Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq δείχνουν να οδεύουν προς αρνητικό κλείσιμο όχι μόνο για την εβδομάδα, αλλά για τον Σεπτέμβριο και για το γ' τρίμηνο του 2022.
Στερλίνα και ευρώ δείχνουν βρέθηκαν να σημειώνουν άνοδο σε νέα υψηλά εβδομάδας την Παρασκευή, όμως το βρετανικό νόμισμα έχασε το momentum μετά πληροφορίες για απόφαση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών να μην ζητήσει την επίσπευση της έκθεσης του δημοσιονομικού συμβουλίου
Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ζητήσει από το δημοσιονομικό συμβούλιο της χώρας να δημοσιοποιήσει νωρίτερα του προβλεπόμενου τις οικονομικές του προβλέψεις, κάτι που «μεταφράστηκε» ως σημάδι ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει την οικονομική της στρατηγική.
Το ευρώ παρέμενε περίπου σταθερό στα 0,9815 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει έως και τα 0,9844 δολάρια σε μία εβδομαδιαία άνοδο 1,32%, πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνισή του εδώ και τέσσερις μήνες, μετά την ανάκαμψη από το 20ετές χαμηλό των 0,9528 δολ. τη Δευτέρα.