ΚΟΣΜΟΣ

Τέφρα και λάβα από την Αίτνα και το Στρόμπολι - Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνια

Τέφρα και λάβα από την Αίτνα και το Στρόμπολι - Κλειστό το αεροδρόμιο της Κατάνια

«Βρυχάται» η Αίτνα

AP Photo/Salvatore Allegra

Τέφρα και λάβα εκτοξεύουν τα ηφαίστεια Αίτνα και Στρόμπολι στην Ιταλία, με αποτέλεσμα οι αρχές στη Σικελία να αναβαθμίσουν το επίπεδο συναγερμού και να κλείσουν προσωρινά το αεροδρόμιο της Κατάνια.

Η Αίτνα, ένα από τα πιο δραστήρια ηφαίστεια στον κόσμο, έχει καταγράψει έντονη δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες, φωτίζοντας τον ουρανό κοντά στην πόλη της Κατάνια, ενώ το Στρόμπολι στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Σικελίας εκλύει λάβα η οποία ξεχύνεται στη θάλασσα.

Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε την ανώτατη, «κόκκινη», προειδοποίηση για το Στρόμπολι, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι δήλωσε ότι το Στρόμπολι είναι «υπό παρακολούθηση», προσθέτοντας ότι οι αρχές βεβαιώνονται ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια εκκένωσης για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε ότι προληπτικά αύξησε τον αριθμό των πυροσβεστών στο νησί.

Γύρω από την Κατάνια, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, κάτοικοι και αρχές καθαρίζουν την πόλη καθώς δρόμοι και αυτοκίνητα καλύφθηκαν με μαύρη ηφαιστειακή τέφρα, ενώ το γειτονικό αεροδρόμιο ήταν κλειστό.

«Ο διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης στο αεροδρόμιο της Κατάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της ηφαιστειακής τέφρας. Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις αναστέλλονται», ανακοίνωσε το αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι η λειτουργία αναμένεται να αποκατασταθεί στις 15:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ