ΚΟΣΜΟΣ

Άρωμα εκλογών η συνέντευξη του Ολάντ την ημέρα της εθνικής εορτής

Άρωμα εκλογών η συνέντευξη του Ολάντ την ημέρα της εθνικής εορτής
Στιγμιότυπο από την καθιερωμένη συνέντευξη που δίνει ο Γάλλος Πρόεδρος την ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Όπως σημειώνει το Reuters, o Ολάντ μετά τη συνέντευξη έκλεισε τα μάτια του. REUTERS/Francois Mori/Pool

Προεκλογική χροιά είχε η συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ κατά τον εορτασμό της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την κατάληψη της Βαστίλης (1789) και την Εορτή της Ομοσπονδίας (1970).

Πρόκειται για την τελευταία συνέντευξή του ως αρχηγός Κράτους, την ημέρα της Εθνικής Εορτής, καθώς σε λιγότερο από ένα χρόνο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Παρουσίασε τον εαυτό του ως προστάτη της χώρας, ως ο ηγέτης που οδηγεί τη Γαλλία ώστε να αφήσει πίσω της τις απειλές της τρομοκρατίας και της ανεργίας, τα οποιά όπως είπε έχει θέσει υπό έλεγχο.

«Πρέπει να προστατεύσω τη Γαλλία, είναι εύθραυστη, μπορεί να σπάσει οποιαδήποτε στιγμή», είπε ο Ολάντ. «Αντιμετώπισα τεράστιες δυσκολίες: την κρίση, την Ελλάδα, τις τράπεζες, και φυσικά τις επιθέσεις, αλλά αυτή ήταν η ευθύνη μου», είπε ο Ολάντ και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτύχει τη μείωση της ανεργίας στη Γαλλία, όπως έχει δεσμευθεί επανειλημμένα.

«Έκανα τις σωστές επιλογές για τη γαλλική οικονομία», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπεραμυνόμενος της στροφής εκατόν ογδόντα μοιρών που έκανε υπέρ των επιχειρήσεων ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη της θητείας του και αφού ανέλαβε την εξουσία το 2012 περιγράφοντας τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ως τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό του γαλλικού λαού.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ακόμη πως οι φόροι θα είναι χαμηλότεροι όταν ολοκληρωθεί η θητεία του από ό,τι ήταν το 2012, αλλά έθεσε ως όρο για περαιτέρω μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά το να καταγραφεί ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας 1,7% το 2017, κάτι που όπως είπε συναρτάται και με τις επιπτώσεις του Brexit.

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου είναι σταθερά χαμηλή με βάση σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν την Μαρίν Λεπέν, την ηγέτιδα του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου (Front national, FN) να καταλαμβάνει ακόμη και την πρώτη θέση στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη Γαλλία το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ