ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επιβολή κυρώσεων και διακοπή χρηματοδότησης στην Ουγγαρία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Κορωνοϊός: Επιβολή κυρώσεων και διακοπή χρηματοδότησης στην Ουγγαρία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
AP Photo

Για αυξανόμενο κίνδυνο για τη δημοκρατία στην Ουγγαρία προειδοποιεί η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι απειλούνται τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα και ζητούν την επιβολή κυρώσεων και τη διακοπή χρηματοδότησης. Παροτρύνουν δε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προστατεύσουν τους Ούγγρους πολίτες και το κράτος δικαίου.

Σε συζήτηση με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, και την κροατική προεδρία της ΕΕ, η πλειοψηφία των ομιλητών υπογράμμισε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχει λάβει η ουγγρική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της επ' αόριστον παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρκετοί ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει τον έλεγχο των νομικών αλλαγών και να εκκινήσει διαδικασίες παράβασης. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να σταματήσει η καταβολή χρηματοδοτήσεων στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών και του σχεδίου ανάκαμψης, εκτός εάν υπάρχει σεβασμός του κράτους δικαίου. Επίσης, επέκριναν την παθητική στάση του Συμβουλίου και επέμειναν στην επαναφορά της διαδικασίας του άρθρου 7 που ξεκίνησε το Κοινοβούλιο.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τις αποφάσεις που έλαβε το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο στην Ουγγαρία και συνέκριναν τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα με εκείνα που έλαβαν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, απέρριψε πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συζήτηση, για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα του λόγω της πανδημίας της Covid-19 και των επιπτώσεών της στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

«Αυτή την ώρα, η μάχη κατά της πανδημίας αναλώνει όλη μου την ενέργεια και όλες μου τις δυνάμεις», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιταλό Νταβίντ Σασόλι, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Στα τέλη Μαρτίου, το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που επιτρέπει στον εθνικιστή πρωθυπουργό να κυβερνά μέχρι νεωτέρας με διατάγματα, στο πλαίσιο μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ψηφίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Αυτές οι σχεδόν πλήρεις εξουσίες προκάλεσαν την «ανησυχία» της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αντιδράσεις από δεκαέξι κράτη μέλη.

Στο ψήφισμα της 17ης Απριλίου, το Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις στην Ουγγαρία για επ’ αόριστον παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξουσιοδότηση διακυβέρνησης με διατάγματα και αποδυνάμωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου συνιστούν ενέργειες «πλήρως ασύμβατες με τις ευρωπαϊκές αξίες».

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι όλα τα μέτρα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό «πρέπει να είναι σύμφωνα με το κράτος δικαίου, απολύτως αναλογικά, [...], σαφώς συνδεδεμένα με την τρέχουσα υγειονομική κρίση, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και υπό τακτικό έλεγχο».