ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Κάνατε μπότοξ; Τι να αποφύγετε και πώς θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα

Κάνατε μπότοξ; Τι να αποφύγετε και πώς θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα

Το μπότοξ είναι, ίσως, η πιο δημοφιλής θεραπεία αντιγήρανσης και πρόληψης του σχηματισμού ρυτίδων. Ο παρακάτω «οδηγός» είναι εξαιρετικά χρήσιμος, είτε αποφασίσατε να κάνετε για πρώτη φορά μπότοξ, είτε πρόκειται να επαναλάβετε τη θεραπεία.

«Το μπότοξ είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία αντιγήρανσης και πρόληψης του σχηματισμού ρυτίδων. Η κλασική εφαρμογή του είναι στο άνω μέρος του προσώπου όπου λειαίνει τους μυς στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το πλάι των ματιών (πόδι της χήνας). Σήμερα όμως, υπάρχουν πολλές ακόμη εφαρμογές του μπότοξ που πραγματοποιούνται από έμπειρους δερματολόγους, με άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου. Για παράδειγμα, το μπότοξ μπορεί να εφαρμοστεί στο μέσο τμήμα του προσώπου για τα bunny lines και το ουλικό χαμόγελο, τη μύτη για την ανύψωση του άκρου της αλλά και στο κάτω τμήμα του προσώπου για τις marionette lines δίπλα στο στόμα, στην περιστοματική περιοχή για τις ρυτίδες του καπνιστή και την αναστροφή του άνω χείλους, τους μασητήρες για βελτίωση του περιγράμματος ή τον λαιμό για τις γραμμές του μυώδους πλατύσματος», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

Οι παρακάτω «χρήσιμες οδηγίες», μαζί με τις εξατομικευμένες συμβουλές που θα σας δώσει ο δερματολόγος σας, είναι σημαντικές για να απολαύσετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε και να παρατείνετε τη διάρκεια του μπότοξ.

Τι να προσέξετε μετά το μπότοξ;

Μετά τη θεραπεία είναι σημαντικό να τηρήσετε τις οδηγίες, τις οποίες θα σας δώσει ο δερματολόγος, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που επιθυμείτε και να μην υπάρξουν επιπλοκές. Συγκεκριμένα:

  • Μην ξαπλώσετε για τουλάχιστον 3 ώρες μετά τη θεραπεία. Εάν στη συνέχεια κοιμηθείτε, χρησιμοποιήστε καθαρή μαξιλαροθήκη και κοιμηθείτε ανάσκελα με ελαφρώς ανυψωμένο το κεφάλι.
  • Αποφύγετε το άγγιγμα και την άσκηση πίεσης στα σημεία εφαρμογής τις πρώτες 3 ώρες μετά το μπότοξ, προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνηση του υλικού σε άλλες περιοχές.
  • Αποφύγετε για 3 ημέρες οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τη θερμότητα στην περιοχή εφαρμογής: Το λούσιμο των μαλλιών και το πλύσιμο του προσώπου με ζεστό νερό, το στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι και την έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η θερμότητα μπορεί να εξασθενήσει τη δράση του υλικού.
  • Τέλος, αποφύγετε θεραπείες προσώπου όπως το microneedling και τον καθαρισμό για 3 εβδομάδες μετά το μπότοξ.

Ποια φάρμακα να αποφύγω πριν και μετά το μπότοξ;

Εάν ακολουθείτε αντιπηκτική αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν μπορείτε πριν το ραντεβού σας να παραλείψετε μία ή περισσότερες δόσεις, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα για εκχυμώσεις (μώλωπες) στα σημεία των εγχύσεων. Για τον ίδιο λόγο, αποφύγετε για περίπου μία εβδομάδα τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), όπως η ασπιρίνη, καθώς και αυτά έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες.

Μετά το μπότοξ κάποιοι παραπονιούνται για τάση και βάρος στο κεφάλι. Εάν χρειαστείτε παυσίπονο για να νιώσετε καλύτερα, προτιμήστε την παρακεταμόλη.

Picture9.jpg

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

Επιτρέπεται η γυμναστική μετά το μπότοξ;

Η έντονη σωματική άσκηση δεν συστήνεται για περίπου 3 ημέρες μετά το botox. Η αύξηση της θερμοκρασίας σώματος και της ροής του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορο μεταβολισμό της βοτουλινικής τοξίνης και άρα σε μικρότερη διάρκεια του αποτελέσματος. Ένας ακόμη λόγος είναι ο ιδρώτας και η αυξημένη πιθανότητα επιμόλυνσης των μικροτραυματισμών που έχουν προκληθεί στο δέρμα από τις εγχύσεις. Η καλύτερη πρακτική, τόσο για την υγεία του δέρματός σας, όσο και για το καλύτερο αποτέλεσμα του μπότοξ, είναι να περιμένετε μια εβδομάδα πριν ξεκινήσετε τις πιο δυναμικές προπονήσεις.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγω μετά το μπότοξ;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές ή ποτά που πρέπει να αποφύγετε, όταν κάνετε μπότοξ και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οιδήματος, όπως τροφές που περιέχουν σκόρδο και η βιταμίνη Ε. Επομένως, καλό θα ήταν να τα αποφύγετε λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της θεραπείας και λίγες μέρες μετά.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για 3 ημέρες μετά τη θεραπεία. Το αλκοόλ έχει αντιπηκτική δράση και αυξάνει τις πιθανότητες για εκχυμώσεις και οίδημα στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου.

Μπορώ να πλύνω το πρόσωπο μου μετά το μπότοξ;

Βεβαίως και μπορείτε να πλύνετε το πρόσωπο σας μετά το botox. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε καθαρή την επιδερμίδα του προσώπου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης ή ερεθισμού. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με ήπιες κινήσεις, με ένα απαλό καθαριστικό προσώπου, αποφεύγοντας το έντονο τρίψιμο και χρησιμοποιώντας χλιαρό προς δροσερό νερό.

Τι να κάνω μετά το μπότοξ για να έχω καλύτερα αποτελέσματα;

  • Ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του δερματολόγου σας
  • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας άφθονο νερό
  • Για περίπου 4 ώρες μετά τη θεραπεία, ενεργοποιήστε τους μυς του προσώπου σας παίρνοντας τις ίδιες εκφράσεις που σας ζήτησε ο γιατρός πριν τη θεραπεία: Ανασηκώστε τα φρύδια, χαμογελάστε, συνοφρυωθείτε - Η διαδικασία αυτή βοηθά στην καλύτερη κατανομή του υλικού στις περιοχές έγχυσης

SOCIAL MEDIA

https://www.instagram.com/cdm.gr

https://www.tiktok.com/@cdm_gr

https://www.cosmeticdermamedicine.gr