ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χρονικό της καθαίρεσης του Φρέντη Μπελέρη – Η αντίδραση της Αθήνας

Το χρονικό της καθαίρεσης του Φρέντη Μπελέρη – Η αντίδραση της Αθήνας

Μεταγωγή Φρέντη Μπελέρη από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) στις αλβανικές φυλακές  

Με απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) της Αλβανίας σήμερα Παρασκευή (5/7) ακυρώθηκε η εκλογή του Φρέντη Μπελέρη ως δημάρχου Χειμάρρας. Την ίδια ώρα ασκούνται διπλωματικές πιέσεις από την Ελλάδα προκειμένου να καταφέρει ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας.

Πρόκειται για μία εξέλιξη αναμενόμενη όπως την χαρακτηρίζουν από το περιβάλλον του Φρέντη Μπελέρη, καθώς η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας ακολουθεί την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αναφέρει ότι εκπίπτει από το αξίωμα του αιρετός καθώς έχει καταδικαστεί και από το Εφετείο.

Η Αθήνα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του Φρέντη Μπελέρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρέντης Μπελέρης είχε εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας στις 14 Μαΐου του 2023, ωστόσο δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Ο επικεφαλής επίτροπος της Εκλογικής Επιτροπής, Ilirjan Celibashi, τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν ευνοεί κανέναν και ότι η απόφαση δεν λήφθηκε με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα κάποιου» με τον εκπρόσωπο του κόμματος του Έντι Ράμα , Eridian Salianji,να προσθέτει «να ειδοποιηθούν αυτόματα τα όργανα για την προκήρυξη εκλογών στην Χειμάρρα.

Αυτό είναι μια αυτόματη διαδικασία, δεν μπορούμε να το συζητήσουμε τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Εφετείου» προσθέτοντας ότι « η Εκλογική Επιτροπή έχει όλες τις εξουσίες για να λάβει αυτή την απόφαση ».

Στον αντίποδα, ο δικηγόρος του Φρέντη Μπελέρη υποστήριξε ότι η ΚΕΕ δεν έχει την εξουσία να ακυρώσει τη θητεία του καθώς δεν άσκησε ποτέ τα καθήκοντά του ως δήμαρχος.

Η Χειμάρρα αναμένεται πλέον να πάει σε νέες εκλογές.

Ο Φρέντης Μπελέρης έχει προθεσμία 30 ημερών για να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) .

«Κεραυνοί» Μπελέρη μετά την καθαίρεσή του

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης δήλωσε για την καθαίρεσή του:

«Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψη μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειαστηκε επισης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την «κατάληψη» που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας.

Στο Δήμο, όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό.

Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική αδεια να παρευρεθω στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

Νέα πρόκληση από τα Τίρανα

Προκαλεί εκ νέου η Αλβανία στην υπόθεση Μπελέρη. Μετα την καταδικαστική απόφαση ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ οδηγήθηκε «σιδηροδέσμιος» στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Αλβανίας.

Είναι οξύμωρο το γεγονός πώς οι αλβανικές αρχές μέχρι σήμερα είχαν απορρίψει το αίτημα για χορήγηση ολιγόωρης άδειας προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορκωμοσία του και να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου Χειμάρρας , ωστόσο σήμερα έλαβε την άδεια για να παραστεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) όπου τον έκρινε έκπτωτο .
Το οξύμωρο είναι πώς δεν του είχαν δώσει άδεια για να ορκιστεί Δήμαρχος και του έδωσαν άδεια τώρα για Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε από αλβανικά ΜΜΕ φαίνεται να μεταφέρεται από τις φυλακές στο κτίριο ως ποινικός κρατούμενος.με ισχυρή αστυνομική συνοδεία .

Με μεγάλη αστυνομική δύναμη είχε μεταφερθεί και στην κηδεία της γιαγιάς του τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε τον συνόδευαν πάνω από 20 αστυνομικοί -σαν να επρόκειτο για βαρυποινίτη κακοποιό.

Διπλωματικές πιέσεις από την Αθήνα

Η υπόθεση Μπελέρη εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας .

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την τελετή ορκωμοσίας στην Ευρωβουλή στις 18 Ιουλίου διπλωματικοί κύκλοι έχουν επισημάνει πως εάν δεν δοθεί στον Φρέντη Μπελέρη η δυνατότητα να ορκιστεί, στο μέτρο που η Αλβανία βρίσκεται σε προενταξιακή τροχιά, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ αρνητικά για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής είναι κρατούμενος από τις 12 Μαίου 2023 και αναμένεται να παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο, καθώς το Εφετείο στα Τίρανα αποφάσισε να διατηρήσει την πρωτόδικη ποινή των 24 μηνών με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Χειμάρρας. Η ποινή μετρά από την ημέρα της σύλληψής του, τον Μάιο του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ