ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό πολεμικό σκάφος πλέει 12 μίλια από κινεζικό έδαφος

Αμερικανικό πολεμικό σκάφος πλέει 12 μίλια από κινεζικό έδαφος
Το USS Lassen σε παλιότερη αποστολή του συνοδεία άλλων πλοίων αλλά και αεροσκαφών, κάπου στα ύδατα έξω από την Κορέα Mass Communication Specialist 2nd Class John J. Mike/U.S. Navy via Getty Images

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας καθώς πολύ κοντά σε θαλάσσια περιοχή, διεκδικούμενη από το Πεκίνο, βρίσκεται, από το πρωί, αμερικανικό καταδρομικό πλοίο. Το USS Lassen  έχει φτάσει στο όριο των 12 ναυτικών μιλιών που έχει οριοθετήσει η Κίνα μέσω της οικοδόμησης ενός τεχνητού νησιού.

Σύμφωνα με το CNN το USS Lassen θα παραμείνει στην περιοχή για αρκετές ώρες. Αυτό επιβεβαίωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας προσθέτοντας ότι η περιπολία του πλοίου θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί στο αρχιπέλαγος Σπράτλι και κοντά σε δύο ύφαλους (Σούμπι και Μίστσιφ) οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προτού η Κίνα ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο οικοδόμησης για να τα μετατρέψει σε νησιά το 2014.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το πολεμικό σκάφος θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αεροσκάφη τα οποία εκτελούν συχνές ανιχνευτικές πτήσεις στη περιοχή. "Αυτό θα συμβαίνει συχνά [από εδώ και στο εξής], όχι μια φορά μόνο," πρόσθεσε, "και δεν αφορά μόνο τη Κίνα."

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπός του, Τζος Έρνεστ απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε τις σχετικές ερωτήσεις στο Πεντάγωνο. Τόνισε όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταστήσει ξεκάθαρο στην Κίνα το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ελεύθερη εμπορική διέλευση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

"Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης ροής εμπορίου [...] είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία," πρόσθεσε.

Η απόφαση των ΗΠΑ έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων και ρίσκου να διαταραχθούν περισσότερο οι ήδη δύσκολες σχέσεις με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με την οποία οι αμερικανικές επιχειρήσεις και τα οικονομικά ενδιαφέροντα είναι βαθιά συνδεδεμένα.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε μέσω της πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον, χθες ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει "να αποφύγουν να πουν ή κάνουν οτιδήποτε προκλητικό, και να δράσουν υπεύθυνα στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή."

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας, Ζου Χαικάν, πρόσθεσε ότι "η ελευθερία πλεύσης και πτήσεων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για παλληκαρισμούς και για να υπονομεύσει την κυριαρχία και ασφάλεια άλλων χωρών."

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε πως η απόφαση έχει την έγκριση του Μπαράκ Ομπάμα.

Η νοτιοκινεζική θάλασσα είναι αντικείμενο ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις, με την Κίνα, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταιβάν και το Βιετνάμ να αμφισβητούν ο ένας τον άλλον και να φιλονικούν για την κυριαρχία τους πάνω σε μία σειρά από νησιά.

Τον Ιούνιο, η Κίνα είχε υποστηρίξει πως η κατασκευή νήσου ήταν "σχεδόν ολοκληρωμένη", θα συνέχιζε όμως να φτιάχνει εγκαταστάσεις στα νησιά που είχε δημιουργήσει. Παράλληλα, επιμένει πως δεν στόχος της δεν είναι να πλήξει τα συμφέροντα άλλης χώρας ούτε και σκοπεύει επηρεάσει την ελευθερία της ναυσιπλοίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το κινέζικο ναυτικό είχε μπει σε αμερικανικά χωρικά ύδατα τον Σεπτέμβρη στην περιοχή της Αλάσκας κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή.