ΕΛΛΑΔΑ

Οικονομική Ολυμπιάδα: «Γνωρίζοντας οικονομικά, βλέπεις πώς λειτουργεί ο κόσμος»

Οικονομική Ολυμπιάδα: «Γνωρίζοντας οικονομικά, βλέπεις πώς λειτουργεί ο κόσμος»

O πρώτος νικητής της φετινής Οικονομικής Ολυμπιάδας, Άγγελος Διονύσιος Δεμπόνος.

Με προσήλωση στον στόχο και τα όνειρα του, ο Άγγελος - Διονύσιος Δεμπόνος αναδείχθηκε πρώτος νικητής στη φετινή Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα, τον διεθνή θεσμό που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου, από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce, που φέτος έδωσε Πανελλαδικές εξετάσεις και αναμένεται να φοιτήσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή στη διοργάνωση καθώς πέρσι είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση. «Νομίζω ότι η εμπειρία της περσινής Ολυμπιάδας μου έδωσε μια παραπάνω αυτοπεποίθηση και λιγότερο άγχος στη φετινή συμμετοχή, γεγονός που έπαιξε τον ρόλο του» λέει ο ίδιος, μιλώντας στο CNN Greece, σχετικά με την επιτυχία του.

Mε κεντρικό μήνυμα «Τα όνειρα δεν έχουν πήχη!», η φετινή Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα συγκέντρωσε συνολικά 3.672 συμμετοχές μαθητών, από 206 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον. Άλλωστε, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον διαρκών αλλαγών αλλά και κρίσεων, η γνώση βασικών οικονομικών εννοιών αναδεικνύεται σε σημαντική προτεραιότητα, ειδικά για τους νέους και την πορεία της ζωής τους στο μέλλον.

Ma8htes-prin-thn-enar3h-ths-e3etashs.jpeg

Το σημαντικότερο εφόδιο που κρατά ο Άγγελος-Διονύσιος Δεμπόνος από τη διοργάνωση, αποτελεί «η εμπειρία της συναναστροφής με αξιόλογα άτομα, σε ένα πλαίσιο συναγωνισμού». Κάτι που όπως λέει, είναι «πολύτιμο για την μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία». Στο μέλλον, ο ίδιος θέλει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με την οικονομική επιστήμη. «Ίσως όχι πάνω στο ακαδημαϊκό ή το θεωρητικό κομμάτι, αλλά στην πρακτική εφαρμογή τους στον χρηματοοικονομικό κλάδο» όπως εξηγεί.

Άλλωστε η οικονομική επιστήμη είναι για εκείνον ελκυστική καθώς «σου δείχνει μια οπτική για το πώς λειτουργεί ο κόσμος, γιατί οι άνθρωποι παίρνουν τις αποφάσεις που παίρνουν και πώς αυτές επηρεάζουν την κοινωνία συνολικά». Και σε προσωπικό επίπεδο ωστόσο, «σε βοηθάει να ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά των καταστάσεων στις οποίες βρίσκεσαι, ώστε να παίρνεις κάθε φορά όσο το δυνατόν ορθότερες αποφάσεις», όπως λέει.

Αυτός είναι και ο στόχος της διοργάνωσης της Οικονομικής Ολυμπιάδας: Να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των νέων στο πεδίο των οικονομικών, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό εφόδιο για το μέλλον τους. Όχι μόνο στην επαγγελματική τους ζωή αλλά και στην καθημερινότητα τους.

Σημειώνεται πως στον τελικό που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου, διακρίθηκαν ακόμη, στη δεύτερη και την τρίτη θέση ο Χρήστος Λούκας (ΓΕΛ Μαγούλας) και o Γιάννης Ναβροζίδης (ΓΕΛ Αιγάλεω), στην τέταρτη και πέμπτη θέση, οι Αναστάσιος Βασιλειάδης και Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Ακολούθησαν οι Χριστόφορος Αηδονάς, Jacqueline Molho, Θεοφάνης-Διονύσιος Ζωγράφος, Παρασκευή Συγγούνα και Παναγιώτης Μπουλούτας.

Oi-deka-diakri8entes-ma8htes-ths-Oikonomikhs-Olympiadas-(1).jpeg