ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Κλιμάκωση με επίθεση Χεζμπολάχ στα Υψίπεδα του Γκολάν - Αντίποινα από το Ισραήλ

Μεσανατολικό: Κλιμάκωση με επίθεση Χεζμπολάχ στα Υψίπεδα του Γκολάν - Αντίποινα από το Ισραήλ

Πολύνεκρη επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα Υψίπεδα του Γκολάν

(AP Photo/Leo Correa)

Σε αντίποινα προχώρησε το Ισραήλ μετά την πολύνεκρη χθεσινή επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το Ισραήλ είπε ότι εντόπισε «περίπου 30 βλήματα» που περνούσαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος σε ένα μπαράζ, για το οποίο κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον του από τις 7 Οκτωβρίου. 

Σε αντίποινα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σειρά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το IDF.

Οι στόχοι περιελάμβαναν αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Σαμπρίχα και στο Μπουρτζ ελ Σμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφατου νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς.

Η Χεζμπολάχ διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές. Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Ο Ισραηλινός αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί είπε ότι ο πύραυλος που έπληξε το γήπεδο ποδοσφαίρου ήταν ένας «ιρανικός πύραυλος Falaq 1 που μετέφερε κεφαλή 50 κιλών». «Πρόκειται για ένα μοντέλο που ανήκει αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ και απόψε προκάλεσε το θάνατο 12 νεαρών αγοριών και κοριτσιών», πρόσθεσε.

«Θα απαντήσουμε σκληρά» λέει το Ισραήλ

Νωρίτερα χθες, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιστρέφει στο Ισραήλ λόγω της επίθεσης και είπε ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αμέσως μετά την επιστροφή του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την επίθεση. «Μπορώ να πω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν θα σιωπήσει για αυτό. Δεν θα το θέσουμε εκτός ημερήσιας διάταξης», είπε.

Το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διενεργούσε αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού και ανώτερα στελέχη της άμυνας.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στον εχθρό «σκληρά».

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, άνοιξε μέτωπο στον βορρά και ανταλλάσσει πυρά στην πράξη καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Επισήμως, ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται –εδώ και δεκαετίες– σε κατάσταση πολέμου, αλλά οι πρόσφατες εντάσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν κλιμακωθεί σε πλήρη σύγκρουση.

Τα χτυπήματα έχουν γίνει πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες και τόσο η Χεζμπολάχ όσο και το Ισραήλ στοχεύουν τοποθεσίες όλο και πιο βαθιά το ένα στο έδαφος του άλλου.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες όταν το Ισραήλ σκότωσε δύο υψηλόβαθμους διοικητές της Χεζμπολάχ – τον ​​Σάμι Ταλέμπ Αμπντουλάχ τον Μάιο και τον Μοχάμεντ Νεάμα Νάσερ τον Ιούνιο – κατηγορώντας τους ότι διεύθυναν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο πριν όσο και μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου από τη Γάζα. Η Χεζμπολάχ αντέδρασε εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ.

Στήριξη ΗΠΑ-ΕΕ στο Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος επαναβεβαίωσε χθες Σάββατο την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την επίθεση με ρουκέτα εναντίον πόλης στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις» στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «απόλυτη προτεραιότητα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε χθες Σάββατο το «λουτρό αίματος» στο γήπεδο ποδοσφαίρου, ζητώντας να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα.

«Σοκαριστικές εικόνες από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων, την Ματζάλ Σαμς. Καταδικάζω απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τούτο το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ μέσω X.

Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα αυτή απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, μετά την εκτόξευση ρουκέτας η οποία σκότωσε παιδιά και εφήβους στο κατεχόμενο και προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν χθες Σάββατο, εξέλιξη η οποία ανεβάζει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.

Πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη Χαμάς, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ρουκέτα της Χεζμπολά, σύμφωνα με τις ισραηλινές.

Στο κέντρο της «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του.

«Μου προκάλεσε σοκ η σκηνή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Ριφάτι, κάνοντας λόγο για πολλά θύματα που ακρωτηριάστηκαν.

Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρο «τρομοκράτες», που επιχειρούσαν στο σχολείο, κατ’ αυτόν.