Η Ελένη Καρακάση είναι σίγουρα η πιο cool γυναίκα στο ελληνικό θέατρο
Ανανεώθηκε:
Τέτοια δύναμη και όρεξη για ζωή σπάνια συναντάει κανείς, ακόμη και σε νεαρά κορίτσια. Κάπως έτσι νιώσαμε όταν συναντήσαμε από κοντά την Ελένη Καρακάση, μία ηθοποιό που με τη παρουσία της και την λαμπρότητα της τιμάει το ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση.
Το CNN Greece την συνάντησε σε ένα καφέ στο Κουκάκι και μίλησε μαζί της για τα πάντα, για τη ζωή, το έργο της, για το πόσο σημαντικη είναι η υγεία στη ζωή μας, για το πως δεν αντέχει να βρίσκεται μακριά από το θέατρο και την τέχνη της.
Η Ελένη Καρακάση είναι μία ηθοποιός με πολύ μεγάλο και σπουδαίο βιογραφικό, η οποία από πολύ μικρή ηλικία ασχολείται με την υποκριτική και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτυχημένες σειρές όπως οι «Άγριες μέλισσες» και φέτος την απολαμβάνουμε στη σειρά «Οι Πάνθεοι». Εκτός από την τηλεόραση έχει δραστηριοποιηθεί και στο θέατρο και μέσω των ρόλων που υποδύεται πάντα καταφέρνει να κερδίσει τις καλύτερες κριτικές και εντυπώσεις.
Είναι μία ηθοποιός με πολύ μεγάλη πορεία στο χώρο της υποκριτικής και οι συμμετοχές της είναι δεκάδες, τόσο σε τηλεοπτικές σειρές, όσο και στο θέατρο. Μερικές από τις πιο γνωστές σειρές που έχει συμμετάσχει είναι οι: «Η ώρα η καλή», «Αρένα», «7 θανάσιμες πεθερές» «Παρθένα ζωή». Συμμετείχε επίσης στο YOUR FACE SOUNDS FAMILIAR και ως διαγωνιζομενη και ως καθηγήτρια υποκριτικής. Αντίστοιχα μερικές από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει η Ελένη Καρακάση είναι οι: «Εκκλησιάζουσες» «Εκάβη» «Χοηφορες»«Μαλα» «Ο Βασιλιάς κι Εγώ» «Βικτωρ Βικτωρια» «Ο Βιολιστης στη Στεγη» «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» «Μαρινελα Βεμπο η συνάντηση»«Βότκα Μολότοφ», «Kάποτε στο Βόσπορο» «Αντρες με τα όλα τους» «Μάλιστα Κύριε».
Δεν είναι όμως μόνο οι ρόλοι που την κάνουν τόσο λαμπερή παρουσία, από κοντά εκπέμπει μία αύρα ενθουσιασμού για τη ζωή, δυναμικότητας και σπιρτάδας που σπάνια κανείς την βρίσκει στους ανθρώπους πλέον. Η Ελένη Καρακάση έχει περάσει πολλά, κι όμως είναι εδώ και μας δίνει κουράγιο και «οδηγίες« για το πως να κάνουμε την κάθε μέρα να μετράει.
Πάμε να δούμε την κουβέντα που είχαμε με την υπέροχη ηθοποιό Ελένη Καρακάση:
Μίλησε μας λίγο για τη νέα σου παράσταση.
Ελένη Καρακάση: Η παράσταση λέγεται «Μη σου τύχει», είναι μία γαλλική κωμωδία που έχει γίνει μάλιστα τρεις φορές ταινία, στη μία παίζει ο Γουόλτερ Ματάου και ο Τζάκι Λεμον και αυτή τη στιγμή παίζεται και στην Αγγλία με τον Κένεθ Μπράνα. Είναι μία μαύρη αστυνομική κωμωδία, με τον Αιμίλιο Χειλάκη να παίζει έναν ρόλο που δεν θα περίμενε κανείς. Αυτό είναι κι ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία στην παράσταση. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα ξενοδοχείο, η σκηνή είναι χωρισμένη σε δύο δωμάτια, σουίτες, στο Παρίσι της δεκαετίας του '70. Στη μία σουίτα έρχεται ένας φωτογράφος για να βγάλει φωτογραφίες της δίκης ενός μαφιόζου, παράλληλα προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του και την καλεί στο ξενοδοχείο. Αν δεν έρθει όμως η γυναίκα του, ο φωτογράφος έχει σκοπό να αυτοκτονήσει. Στο δίπλα δωμάτιο έρχεται ένας επαγγελματίας δολοφόνος για να σκοτώσει τον μάρτυρα που θα καταθέσει στη δίκη του μαφιόζου.
Εσύ τι ρόλο παίζεις στην παράσταση;
Ελένη Καρακάση: Εγώ ξεκινάω σαν groom στο ξενοδοχείο, είμαι η γυναίκα που τα κάνει όλα εκεί μέσα, είμαι αυτή που φτιάχνει τα πάντα κι εμπλέκομαι στις ζωές αυτών των δύο ανθρώπων. Η παρασταση παίζεται στο Θέατρο Αθηνών.
Πόσο καιρό ασχολείσαι με το θέατρο, την τηλεόραση αλλά και το τραγούδι; Τι σε τράβηξε σε αυτό;
Ελένη Καρακάση: Εδω και τριάντα χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με το θεάτρο και την τηλεόραση. Στην τηλεόραση για την ακρίβεια είμαι είκοσι χρόνια. Στα τριάντα μου ξεκίνησα να κάνω τηλεόραση ενώ ήμουν ήδη δέκα χρόνια στο θεατρο. Το θέατρο είναι το σπίτι μου. Με αυτό ξεκίνησα. Η αλήθεια είναι βέβαια πως στην αρχή ξεκίνησα θέλοντας να κάνω όπερα. Από πολύ μικρή τραγουδούσα, ήταν η πρώτη μου καλλιτεχνική έκφραση, από τα 5 μου ήξερα ότι μπορώ να τραγουδαω καλά. Ξεκίνησα με τα ωδεία και τις χορωδίες. Σε μία παράσταση στην τρίτη γυμνασίου ήρθε η Κάρμεν Ρουγγέρη, να δει μία παράσταση μας και πρότεινε σε να μπούμε στην θεατρική της ομάδα, κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε το θεατρικό μου ταξίδι. Στην τρίτη λυκείου αποφάσισα πως ήθελα να το κάνω επαγγελματικά όλο αυτό. Στην αρχή ξεκίνησα την όπερα αλλά και την δραματική για να ενισχύσω την υποκριτική που απαιτείται στην όπερα. Για μένα η όπερα ειναι απο τα δυσκολότερα είδη θεάτρου. Πρέπει να τραγουδάς στα όρια σου αλλά πρέπει και να είσαι καλός υποκριτικα. Κι οπως λένε όταν εσύ κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει, ετσι έγινε και με μένα. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, κι έφτασα να δουλεύω σαν ηθοποιός κυρίως.
Διαβάζεις λογοτεχνία; Έχεις σκεφτεί ποτέ να γράψεις ένα δικό σου θεατρικό;
Ελένη Καρακάση: Διαβάζω, όχι όσο θα ηθελα, δεν το έχω όμως καθόλου με το γράψιμο, ακόμη και στο σχολείο όταν μας ζητούσαν να γράψουμε ποιήματα, εγώ είχα μια χιουμοριστική διάθεση, επίσης δεν είμαι άνθρωπος που μιλάει με γλαφυρό τρόπο, στις εκθέσεις ήμουν λίγο πιο απλή, γι' αυτό δεν μπορώ και στην γραφή τις πολλές φιοριτούρες. Τελευταία διάβασα τους Πάνθεους του Αθανασιάδη, το οποίο είναι και το σίριαλ στο οποίο συμμετέχω.
Πώς είναι η εμπειρία σου με το σίριαλ «Οι Πάνθεοι»;
Ελένη Καρακάση: Εξαιρετικη. Δουλεύω με ανθρώπους που αγαπω και θαυμαζω. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω στο σίριαλ, νομίζω αν μου έδιναν την επιλογή να διαλέξω σε ποια δουλειά θα ηθελα να είμαι θα έλεγα και πάλι τους Πανθέους, θεωρώ πως είναι εξαιρετική δουλειά, στηριγμένη σε ένα κλασικό βιβλίο της λογοτεχνία μας του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιαδη.
Τι απολαμβάνεις πιο πολύ να κάνεις τηλεόραση ή θέατρο;
Ελένη Καρακάση: Και τα δύο. Είναι διαφορετικές οι δυσκολίες και το πιο δύσκολο είναι όταν τα κάνεις και τα δύο μαζί. Αυτό που κάνω τώρα δηλαδή. Επειδή θέλεις να είσαι όσο το δυνατόν πιο τέλειος και στα δύο. Όλοι οι ηθοποιοί που κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα είμαστε σε αυτή τη φάση όπου ο ύπνος μας είναι μία ξεχασμένη ιστορία (γέλια). Η δουλειά όμως είναι ψυχοθεραπεία και στην φάση της καραντίνας αυτό με βοήθησε πολύ, μιας και ήταν ο λόγος που βγαίναμε κι από το σπίτι τότε. Πρόσφατα σκεφτόμουν τί ζήσαμε στην καραντίνα. Σίγουρα το θέατρο και η τηλεόραση είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί. Στο θέατρο για μένα η μεγάλη δυσκολία είναι οι πρόβες, για άλλους το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πως πρέπει κάθε βράδυ να παίζουν το ίδιο έργο ξανά και ξανά. Για μένα αυτό δεν είναι πρόβλημα, άλλωστε πάντα πριν βγω στη σκηνή έχω έναν κόμπο στο στομάχι, μήπως και κάτι δεν πάει σωστά. Αυτό που με αγχώνει εμένα είναι αν κάνω καλά αυτό που κάνω κι αν θα ικανοποιήσω το κοινό και τους συνεργάτες μου. Η τηλεόραση από την άλλη έχει έναν μηχανισμό που πρέπει να βγει η δουλειά πολύ γρήγορα και μάλιστα μπορεί να έχεις και μία δύσκολη σκηνή με πολλές σελίδες που να τη μάθεις την μέρα που θα την παίξεις.Στο θέατρο για να παίξεις μια αντίστοιχη σκηνή κανεις πρόβες που κρατάνε πανω απο 2 μήνες συνήθως.
Ποιον εκτιμάς στο κόσμο του θεάτρου;
Ελένη Καρακάση: Παρα πολλούς αλλά θα σου πω μια γυναικα που νομιζω θα συμφωνήσουν όλοι οι συνάδελφοι μου. Την κυρια Κάτια Δανδουλακη. Την θαυμαζω! Την λατρεύω!! Σαν ηθοποιό, σαν γυναικα, σαν προσωπικότητα, σαν επαγγελματία και κυρίως σαν άνθρωπο. Δεν είναι τυχαιο που όλοι λένε τα καλύτερα για την κυρια Δανδουλακη. Επίσης μία προσωπικότητα που θαύμαζα από πάντα και για πάντα είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, θεωρώ πως ήταν το πιο λαμπερό πλάσμα που έχει βγάλει η Ελλάδα, κάθε φορά που την βλέπω στις ταινίες της αναρωτιέμαι πόση μαγεία μπορεί να χωρέσει μέσα σε ένα πλάνο. Και φυσικά την Μελίνα Μερκούρη.
Με τις πλατφόρμες τύπου Netflix πως τα πας; Πιστεύεις πως είναι κάτι καλό;
Ελένη Καρακάση: Δεν ξέρω αν είναι κάτι καλό ή κακό, σίγουρα είναι μία νέα πραγματικότητα. Όλοι είδαμε πως μέσα στην καραντίνα αυτό κάπως βοήθησε. Να θίξω εδώ και την κατάσταση με τους ηθοποιούς που είναι τραγική και μέσα στην καραντίνα έβγαιναν κι έλεγαν πως σιγά οι ηθοποιοί δεν είναι και γιατροί κλπ. Αν όμως εμείς που δίνουμε το πρόσωπο μας, τη φωνή μας, οι τραγουδιστές, οι συνθέτες, οι ηθοποιοί, οι χορευτες,οι σκηνοθέτες, οι σκηνογράφοι, οι στιχουργοί, όλοι αυτοί, οι συνάδελφοι μας, λέγαμε πως δεν κάνουμε τη δουλειά μας, δεν βάζω τη φωνή μου, δεν βάζω το πρόσωπο μου, τότε τι θα γινόταν στον κόσμο; Φαντάσου όλος αυτός ο κόσμος που ήταν κλεισμένος στο σπίτι του τι θα έκανε;Δεν είμαστε γιατροί,δεν σώζουμε ζωές αλλά ο γιατρός όταν θα θελήσει να αποφορτιστεί ,να διασκεδάσει,να συγκινηθεί θα έρθει στο θεατρο,θα πάει σινεμα,θα ανοίξει την τηλεοραση,το ραδιοφωνο,θα πάει σε μια συναυλία. Σίγουρα όμως, όσον αφορά τις πλατφόρμες, με στεναχωρεί που κλείνουν τα σινεμά, ίσως πρέπει να βρούμε μία ισορροπία που δεν την έχουμε ακόμη πετύχει.
Τι σε ενθουσιάζει τον τελευταίο καιρό;
Αυτήν την περίοδο έχω βάλει σκοπό της ζωης μου να ενημερωσω τον κόσμο για τα ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ που υπάρχουν σε πάνω απο 60 δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Εγώ απευθύνθηκα μέσα στην απελπισία μου απο πόνους που είχα σε όλο μου το σώμα και που δεν μπορούσα να βρω ανακούφιση και θεραπεία. Πραγματικα με βοήθησαν και ασχολήθηκαν μαζι μου στέλνοντας με σε διάφορες ειδικότητες και μετά οι γιατροί επικοινώνησαν μεταξύ τους και βρήκαν τη σωστή θεραπεία. Και όλα αυτα απο ανθρώπους που το κάνουν εθελοντικά.
Αν και εσείς θέλετε να γνωρίσετε τα ιατρεία πόνου την Τρίτη 7/11 θα είναι ανοιχτά όλα τα ιατρεία πόνου σε όλη την Ελλάδα απο τις 10πμ μέχρι τις 6μμ για να σας δεχθούν χωρίς ραντεβου.