ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Άγγελος Μπούρας μέσω της υποκριτικής μιλάει για την υπόγεια βία του διαδικτύου

O Άγγελος Μπούρας μέσω της υποκριτικής μιλάει για την υπόγεια βία του διαδικτύου
Η παράσταση είναι οι ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!, ανέβηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά για δέκα παραστάσεις και θα επαναληφθεί στις 9 Οκτώβρη στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου. Είναι τρεις μονόλογοι με ενιαία θεματική τη βία, τρεις ηθοποιοί, τρεις σκηνοθέτες, τρία μονόπρακτα. photo/Νίκος Ραζής

Το CNN Greece συνάντησε στο κέντρο της Αθήνας τον ηθοποιό Άγγελο Μπούρα και είχε μαζί του μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για το θέατρο, το σινεμά, τη βία που κρύβουμε όλοι μέσα μας και ιδιαίτερα την υπόγεια βία που μας επιβάλλεται μέσω του διαδικτύου. Αυτό άλλωστε είναι και το θέμα της παράστασης με τίτλο «ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!» που παρουσιάζεται ξανά στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν από Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.

Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Έγκλημα στο Orient Exrpess (2018), Η Αρχή του Αρχιμήδη (2019), Ελένη (2021), Ταρτούφος ή οι απατεώνες (2016), ΜΟΤΕΛ (Θέατρο 2022) Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου, Η μεγάλη μαγεία (Θέατρο 2022) Alhambra Art Theatre, Αυτόχειρ! (Θέατρο 2022) Εθνικό Θέατρο Rex Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη", Μια υπέροχη ζωή (Θέατρο 2021) Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά Μια στιγμή, δυο ζωές (2007).

untitled-6.jpg
«Τελείωσα το θέατρο τέχνης το 1999, από τότε χειμώνα καλοκαίρι δουλεύω συνέχεια, βιοπορίζομαι από αυτό, είναι η δουλειά μου. Έμπλεξα με τα θεατρικά του σχολείου και ένιωσα ότι μάλλον ανήκω στην οικογένεια του θεάτρου.» Άγγελος Μπούρας. photo/Νίκος Ραζής

Το έργο «ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!» είναι μια πρωτότυπη σύνθεση και συνθήκη, όπου τρεις δημιουργοί με τη διπλή ιδιότητα συγγραφέα και σκηνοθέτη, κλήθηκαν να εξερευνήσουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί τα όρια της φανερής αλλά και της κρυμμένης, υπόγειας βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Έτσι δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, τρία νεοελληνικά μονόπρακτα, τρεις διαφορετικές ιστορίες που ερμηνεύονται από τρεις ηθοποιούς.

Αυτό που τα ενώνει είναι η έντονη διάθεση για χιούμορ, η έμπνευση από τη σύγχρονη πραγματικότητα και η επιλογή των δημιουργών τους να κινηθούν σε ψυχικά τοπία όπου η βία αγγίζει όρια αμφιλεγόμενα, σκοτεινά και περίπλοκα.

Όπως η εποχή μας.

Ο Άγγελος Μπούρας μας μίλησε για την καριέρα του, για το τι σημαίνει να είσαι ηθοποιός στην σημερινή Ελλάδα, μας μίλησε για την τηλεόραση και το θέατρο και γιατί πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως το επάγγελμα του ηθοποιού είναι το ίδιο σημαντικό με κάθε άλλο επάγγελμα.

Πάμε να δούμε την κουβέντα που είχαμε με τον Άγγελο Μπούρα:

Μίλησε μας λίγο για την καινούρια σου παράσταση. Τι θα δούμε και τι πρέπει να περιμένουμε;

Άγγελος Μπούρας: Η παράσταση είναι οι ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!, ανέβηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά για δέκα παραστάσεις και θα επαναληφθεί στις 9 Οκτώβρη στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου. Είναι τρεις μονόλογοι με ενιαία θεματική τη βία, τρεις ηθοποιοί, τρεις σκηνοθέτες, τρία μονόπρακτα σχετικά με τη βία, όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας από εμάς και όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε σκηνοθέτης μέσα στη παράσταση. Όσο αφορά τον δικό μου μονόλογο, έχει να κάνει με τη βία που ασκείται με τον πιο υπόγειο τρόπο μέσω του διαδικτύου. Το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να μάθει τα πάντα για σένα με τη βοήθεια του διαδικτύου. Πως μπορεί κάποιος να καταλήξει να σε παρακολουθεί μέσω του διαδικτύου με ένα τρόπο που καταλήγει τελικά να είναι βίαιος. Ο τίτλος έχει να κάνει με αυτό που λένε για τη βία οι περισσότεροι άνθρωποι: Έλα μωρέ τώρα, υπερβολές. Έτσι προήλθε ο τίτλος και ήταν μια ιδέα της Μαριάννας Κάλμπαρη.

untitled-4.jpg
«Στην αρχή όταν τελείωσα το Θέατρο Τέχνης, είχα πει πως αποκλείεται να κάνω τηλεόραση. Όταν πέρασαν τα χρόνια συνειδητοποίησα πως η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ ωραίο μέσο. Σε κάνει να είσαι καλύτερος ηθοποιός, μιας και δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς και να προετοιμαστείς.» Άγγελος Μπούρας. Photo/Νίκος Ραζής.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με την ηθοποιία και τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτό το επάγγελμα;

Άγγελος Μπούρας: Τελείωσα το θέατρο τέχνης το 1999, από τότε χειμώνα καλοκαίρι δουλεύω συνέχεια, βιοπορίζομαι από αυτό, είναι η δουλειά μου. Έμπλεξα με τα θεατρικά του σχολείου και ένιωσα ότι μάλλον ανήκω στην οικογένεια του θεάτρου. Μετά που είδα μία παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή στη δευτέρα λυκείου, πήγα στα καμαρίνια χωρίς να ξέρω το λόγο που το κάνω κι από εκεί και μετά είπα θα κάνω αυτό. Μία άλλη φορά είδα μία παράσταση στο θέατρο τέχνης με τη δασκάλα μου τη Ρένα Πιτακή και κατεβαίνοντας στο υπόγειο είπα ότι εγώ ανήκω εδώ. Για να είμαι ειλικρινής αν δεν με είχε πάει καλά όλα αυτά τα χρόνια και δεν με διάλεγανε από παράσταση σε παράσταση, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω οντισιόν. Έτυχε να είμαι σε παραστάσεις που κάποιοι άνθρωποι εκτίμησαν αυτό που έκανα. Δούλεψα με όλους όσους είχα ονειρευτεί να δουλέψω. Νιώθω τυχερός γι' αυτό.

Πόσο επηρεάζουν οι ρόλοι που παίζεις την προσωπική σου ζωή; Έχει αυτό αντίκτυπο στην υγεία σου;

Άγγελος Μπούρας: Κάθε φορά που μελετάω ένα ρόλο, κάτι ξεκλειδώνει μέσα μου και με κάνει να αναρωτιέμαι για πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχα ανακαλύψει για τον εαυτό μου. Ως εκ τούτου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και όταν κάνουμε πρόβες, παρατηρώ τους γύρω για να δω τι είναι αυτό που θα με κάνει να φτιάξω ένα ρόλο. Αυτό θέλοντας και μη σε επηρεάζει. Μπαίνεις σε μια κατάσταση που δεν ξέρεις ποιος είσαι ακριβώς. Προσπαθείς να βρεις άγνωστους ψυχικούς τόνους. Δρόμους επικοινωνίας με εσένα αλλά και με τους άλλους. Σίγουρα όμως δεν χάνομαι μέσα σε ένα ρόλο, άλλωστε ο Έλληνας ηθοποιός δεν έχει και την πολυτέλεια να το πάθει αυτό, κάνει 15 δουλειές για να μπορέσει να βιοποριστεί. Πολλές φορές τρομάζω με τον εαυτό μου. Η μετακίνηση που επιβάλλω στον εαυτό μου για κάποιο ρόλο μερικές φορές μπορεί να μην μου αρέσει, αλλά χρειάζεται. Σίγουρα δεν κοιμάμαι με τους ρόλους μου, κοιμάμαι ήσυχος με τον εαυτό μου. Δεν θέλω να κουβαλάω σπίτι τους ρόλους μου.

untitled-12.jpg
«Κάθε φορά που μελετάω ένα ρόλο, κάτι ξεκλειδώνει μέσα μου και με κάνει να αναρωτιέμαι για πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχα ανακαλύψει για τον εαυτό μου.» Άγγελος Μπούρας. Photo/Νίκος Ραζής.

Είναι η ηθοποιία ψυχοθεραπεία;

Άγγελος Μπούρας: Όχι δεν είναι, υπάρχουν μια χαρά γιατροί που κάνουν αυτή τη δουλειά. Το θέατρο δεν είναι τόπος ψυχανάλυσης, είναι ένας επαγγελματικός χώρος. Αλίμονο αν όλοι βγάζαμε αυτά που κρύβουμε μέσα μας και να τα πετάξουμε στον θεατή. Στο θέατρο κάνουμε μία δουλειά, χρέος μας είναι να επικοινωνήσουμε με το κοινό. Όλα συμβαίνουν με το που ο θεατής θα μπει μέσα στο θέατρο. Δεν γίνεται να κάνεις ψυχοθεραπεία με τους θεατές. Για τους θεατές όμως ίσως να είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας. Βλέποντας μία παράσταση μπορούν να δουν αλήθειες που δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν νωρίτερα.

Ποια είναι η σχέση σου με την τηλεόραση; Προτιμάς το σινεμά ή το θέατρο;

Άγγελος Μπούρας: Έχω κάνει αρκετή τηλεόραση στο παρελθόν. Στην αρχή όταν τελείωσα το Θέατρο Τέχνης, είχα πει πως αποκλείεται να κάνω τηλεόραση. Όταν πέρασαν τα χρόνια συνειδητοποίησα πως η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ ωραίο μέσο. Σε κάνει να είσαι καλός ηθοποιός, μιας και δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς και να προετοιμαστείς. Αυτό είναι καλό για τη δουλειά μας. Όλα είναι άμεσα. Πέρασα πολύ ωραία στην τηλεόραση. Μετά όμως που έκλεισε το Mega, για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα προτάσεις για τηλεόραση. Είχα μόνο μία στην οποία ο μισθός που προσέφεραν ήταν απλά εξευτελιστικός οπότε και δεν το δέχτηκα. Το θλιβερό είναι πως κάποιοι άλλοι ηθοποιοί θα το έκαναν αυτό μόνο για τη δόξα, αυτό είναι μια πραγματικότητα για τους ηθοποιούς. Εγώ όμως θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία και ζω από αυτή τη δουλειά, οπότε θέλω να αμοίβομαι σε σχέση με το τι έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

unnamed.jpg
Στιγμιότυπο από την παράσταση ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!

Γράφεις δικά σου έργα; Έχεις ποτέ σκεφτεί να ανεβάσεις κάτι δικό σου;

Άγγελος Μπούρας: Όχι. Όπως και με τους ψυχαναλυτές που είπαμε παραπάνω, υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν πολύ καλύτερα από εμένα. Υπέροχοι συγγραφείς που γράφουν φανταστικά και σίγουρα εκφράζονται πολύ καλύτερα από μένα.

Πως βλέπεις το θέατρο στην Ελλάδα σήμερα, όλα αυτά τα νέα έργα που παρουσιάζονται;

Άγγελος Μπούρας: Επειδή δεν υπάρχει manual στη δουλειά μας, ο χρόνος θα δείξει αν αξίζουν τα νέα έργα που παίζονται τώρα, αν αξίζει να μείνουν και αν ξαναπαιχτούν. Π.χ. Το Goodbye Lindita που είδαμε στο Εθνικό και το έχει σκηνοθετήσει ο Μάριο Μπανούσι, και το οποίο έργο δεν έχει διαλόγους ή λόγο, ήταν όμως ένα από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω δει τελευταία. Είχε κάτι να πει, το έκανε με ρίσκο και με τρομερή ειλικρίνεια.

Θα ήθελες να δουλέψεις με κάποιους συγκεκριμένους σκηνοθέτες που δεν είχες την ευκαιρία να κάνεις μέχρι σήμερα; Διαλέγεις τους ρόλους που θα παίξεις;

Άγγελος Μπούρας: Ναι, θα με ενδιέφερε να δουλέψω με το Δημήτρη Καρατζά ας πούμε. Όσο αφορά τους ρόλους που λες, έχω αποποιηθεί την ευθύνη και τον εγωισμό που σου προκαλεί η δουλειά για τους μεγάλους ρόλους. Δεν με επιβεβαιωνουν οι μεγάλοι ρόλοι, με επιβεβαιώνει η ζωή. Δεν έχω το σύνδρομο της «ρολοπληξίας».

Ετοιμάζεις κάτι νέο;

Άγγελος Μπούρας: Παράλληλα με τις ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ! Θα πηγαίνω Θεσσαλονίκη και θα παίζω στην Ποντικοπαγίδα στο θέατρο Κολοσσαίον σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή κι αυτό θα είναι μέχρι 7 Γενάρη.

Εισητήρια και πληροφορίες για την παράσταση ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ! μπορείτε να βρείτε εδώ.