ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις από τους θεσμούς στα εργασιακά

Τσακαλώτος: Υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις από τους θεσμούς στα εργασιακά
EUROKINISSI

Στην παραδοχή ότι οι Βρυξέλλες έχουν διατυπώσει «κάποιες αντιρρήσεις» επί του νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, προέβη στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφεύγοντας ωστόσο, να αναφερθεί σε ποια σημεία υπάρχουν ενστάσεις.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο λίγο νωρίτερα η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου είχε δηλώσει σε πηγαδάκι δημοσιογράφων «πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα γράφονται περί αντιρρήσεων», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ωστόσο, ότι δεν ζητήθηκε από τους θεσμούς να το πάρουμε πίσω.

«Το νομοσχέδιο το έχουμε δείξει στους θεσμούς, μπορεί να έχουν "κάποιες αντιρρήσεις", θα το δούμε, αλλά δεν ζητήθηκε να το πάρουμε πίσω», είπε και πρόσθεσε πως οι διατάξεις του θα βοηθήσουν την οικονομία και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, ενώ θα δημιουργήσει εργαζόμενους με αυτοσεβασμό. Διέψευσε παράλληλα, ότι στις Βρυξέλλες του τράβηξαν το αυτί για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ή ότι του έθεσαν επιπλέον προαπαιτούμενα. Όπως είπε, δεν έγινε καμία αναφορά στη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ούτε στον ίδιο, ούτε στον Γιώργο Χουλιαράκη. «Δεν έχουν μεγαλώσει τα αυτιά μου, είναι αυτά που συνηθίσατε και αγαπήσατε», κατέληξε.

Τα λεγόμενα Τσακαλώτου προκάλεσαν αντιδράσεις. «Επειδή συχνά καλούμαστε να ξεψηφίσουμε όσα ψηφίζουμε, μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν θα συμβεί αυτό και με το νομοσχέδιο της κ Αχτσιόγλου», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε πως το μόνο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να διορθώνει τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου. «Μπορεί να διαψεύσατε τα δημοσιεύματα, αλλά δεν καταργήσατε κανέναν αντεργατικό νόμο και ετοιμάζεστε να χτυπήσετε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να βάλετε εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας», είπε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Αναφέρατε πως φαντάζεστε τα εργασιακά μετά την έξοδο από την κρίση, θα μείνουμε στη φαντασία», υποστήριξε από την πλευρά του Ποταμιού ο Γιώργος Αμυράς.

«Δεν είπαμε ότι είναι το τέλειο πλαίσιο αλλά βάζει ψήγματα για το πώς θέλουμε να πάει αυτό το οικονομικό μοντέλο», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις για την αύξηση της δύναμης των εργαζομένων.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δέχθηκε κριτική από τον Γιώργο Αμυρά. «Όταν μιλούσε ο κ. Τσακαλώτος για νεοφιλελευθερισμό, κοίταζα τον κ. Σκουρλέτη που έχει πει πως "ασκούμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και δεν μας αρέσει", αν δεν σας αρέσει παραιτηθείτε», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά πως όσα έχει πει για το πρόγραμμα δεν αποτελούν προσωπική του άποψη, αλλά έχουν ειπωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.