Αυστηρό μήνυμα Γεωργιάδη στους ιδιώτες ιατρούς για την στελέχωση του ΕΣΥ
Έκκληση στους Ιατρικούς Συλλόγους να προτείνουν λύσεις στο υπουργείο Υγείας ώστε να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων και «να βγαίνουν» οι εφημερίες τους, απηύθυνε από τη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε ταυτοχρόνως αυστηρό μήνυμα πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους ιδιώτες ιατρούς, θα δράσει το ίδιο το κράτος.
Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτας Γρηγοράκου - η οποία περιέγραψε τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων στην Λακωνία - ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο θέμα της μη ανταπόκρισης ιατρών στους διαγωνισμούς, που προκηρύσσονται για την κάλυψη θέσεων στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να κηρύσσονται αυτοί άγονοι έως και 14 φορές.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ταυτοχρόνως στους νομούς που τα νοσοκομεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εφημερίες λόγω ελλείψεων ιατρών, υπάρχει πληθώρα ιδιωτών ιατρών των ιδίων ειδικοτήτων που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
«Ένας γιατρός που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΥΚΑ στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος Υγείας του ελληνικού κράτους και δεν μπορεί να αδιαφορεί αν δίπλα του το νοσοκομείο είναι έτοιμο να κλείσει. Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί πριν φτάσω στη δική μου απόφαση θέλω να δώσω λίγες μέρες ακόμη περιθώριο μήπως υπάρξει κάποια αυτόβουλη κίνηση και κάνω έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας να μας πει τι προτίθεται να κάνει για να βοηθήσει το κράτος για να βγαίνουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία και να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς» σημείωσε.
Δεν μπορούν να μένουν χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία
Ξεκαθάρισε, δε, ότι «εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση καμίας συνεργασίας από κανέναν σας διαβεβαιώ ότι ο νυν υπουργός Υγείας δεν μπορεί να βλέπει νοσοκομεία να μένουν χωρίς γιατρούς, να βγαίνουν οι διαγωνισμοί άγονοι (έως και 14 φορές σε ένα νοσοκομείο) και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή θα μας βρουν απολύτως απέναντι» και προσέθεσε πως το κράτος έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει.
Επανερχόμενος σε αυστηρό τόνο απευθύνθηκε προς τους ιατρικούς συλλόγους των περιοχών που τα νοσοκομεία τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων και τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών, αλλά ταυτοχρόνως διαθέτουν πληθώρα ιδιωτών ιατρών των ειδικοτήτων πλησίον των νοσοκομείων να προτείνουν λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή.
«Ειδάλλως το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει» είπε ο υπουργός Υγείας.
Το ΕΣΥ ο βασικός πυλώνας παροχής φροντίδας
Κατέληξε πως «διότι η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, άρα ο βασικός πυλώνας παροχής υγείας στην ελληνική Δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όποιος ασχολείται με την Υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρην οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι».