ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σφοδρή κριτική των πολιτικών αρχηγών στην κυβέρνηση για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς. "Ξεσπιτώνετε τον κόσμο", είπαν Μειμαράκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας και Θεοδωράκης. Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο Λεβέντης.

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς εξαπέλυσαν από το βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί, κατηγορώντας την για εξαπάτηση των πολιτών σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ανικανότητα στο χειρισμό κρίσιμων θεμάτων και προχειρότητα στον τρόπο που νομοθετεί. «Δεύτερη φορά αριστερά, αλλά πρώτη φορά βγαίνει σπίτι στο σφυρί, έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας αυτός της νεοφιλελεύθερης αριστεράς», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καταλογίζοντας ανικανότητα, ανεπάρκεια και ανευθυνότητα στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «νεοφιλελεύθερη αριστερά» που πετσόκοψε συντάξεις, έδιωξε τις καταθέσεις, έκλεισε τις τράπεζες και από το όχι σε όλα, κατέληξε στο ναι σε όλα και αναρωτήθηκε εάν θεωρεί ότι η Βουλή είναι το πλυντήριο που ξεπλένει τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Για ανάλγητη κυβέρνηση που ξεσπιτώνει τον κόσμο με συνοπτικές διαδικασίες, «πουλάει ψεύτικα λόγια» και «ξεπουλάει την ελπίδα», μίλησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Πουλήσατε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις, απελπισία, αυτό δεν είναι Αριστερά, είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη που τα δίνει όλα», είπε.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικρίνοντας την πως είναι «όμηρος των κλισέ». Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως «εδώ που φτάσαμε, το καλύτερο που μπορείτε να προσδοκάτε είναι να λέει ο κόσμος για σας «έκαναν λάθος και κάποια στιγμή το παραδέχτηκαν», ξεπεζέψτε λοιπόν από τον άρμα της αυταρέσκειας και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις».

Για συμφωνία λαιμητόμο που περιλαμβάνει μια νέα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτουμένων, τα οποία φέρνουν το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, επιβάλουν νέους φόρους και διατηρούν σε ομηρία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προειδοποιώντας την να μην διανοηθεί να χρησιμοποιήσει «μαστίγιο απέναντι στο λαό και να προχωρήσει στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας».

Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι από τη στιγμή που τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προϊόν εκβιασμού των δανειστών, ο ίδιος και οι βουλευτές του δεν μπορούν να τα στηρίξουν. «Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης λειτουργεί με την ανακοίνωση ενός σκληρού μέτρου, το οποίο εκ των προτέρων έχει αποφασίσει ότι θα το αποσύρει, κι όταν τελικά το αποσύρει, μένει η εικόνα της δήθεν φιλολαϊκής συμπεριφοράς», ανέφερε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ