ΚΟΣΜΟΣ

Προεκλογική πρεμιέρα της Χάρις στο Ουισκόνσιν, διάγγελμα Μπάιντεν και αγωνία για τις δημοσκοπήσεις

Προεκλογική πρεμιέρα της Χάρις στο Ουισκόνσιν, διάγγελμα Μπάιντεν και αγωνία για τις δημοσκοπήσεις

Η Καμάλα Χάρις κατά την αναχώρησή της για το Ουισκόνσιν

Kevin Mohatt/Pool via AP

Την πρώτη προεκλογική ομιλία της στο «προσκήνιο» μετά την απόφαση «εξόδου» του Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιήσει η Κάμαλα Χάρις, η οποία την Τετάρτη (24/7) θα βρεθεί στην πολιτεία του Ουισκόνσιν που χαρακτηρίζεται καθοριστική.

Η Χάρις έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και η «ανάκτηση» της πολιτείας του Ουισκόνσιν χαρακτηρίζεται ήδη ως «στοίχημα», αφού οι Δημοκρατικοί την έχασαν το 2016 από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, η προεκλογική εμφάνιση της αντιπροέδρου, προκάλεσε ήδη ουρές παρά την καταρρακτώδη βροχή.

Όπως μετέδωσε το CNΝi, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος -τουλάχιστον 1.967- που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Σικάγο και άρα μπορεί να θεωρείται οριστικό πως θα είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα. Οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσαν επίσης την υποστήριξή τους.

Το ζήτημα είναι να μπορέσει και να εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματος, επισημαίνουν, ωστόσο, οι αναλυτές. Η Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος πολίτης με αφρο-αμερικανή και ασιατική καταγωγή που έγινε αντιπρόεδρος και που θα διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία. Αυτή η καταγωγή είναι που μπορεί να βοηθήσει ώστε να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες ψηφοφόρων. Ο Τραμπ είναι πλέον ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος, επισημαίνουν αναλυτές.

Οι πιθανότητες της Χάρις κόντρα στον Τραμπ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις απέκτησε μικρό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ιpsos.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, μετά το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών όπου έλαβε και τυπικά το χρίσμα ο Τραμπ και μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν την Κυριακή ότι αποχωρεί και στηρίζει τη Χάρις. Στην πανεθνική δημοσκόπηση η Χάρις συγκεντρώνει ποσοστό 44% και ο Τραμπ 42%. Η διαφορά είναι εντός των ορίων του στατιστικού λάθους (3 ποσοστιαίες μονάδες).

Στην δημοσκόπηση, το 56% θεωρεί πως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είναι «οξυδερκής και ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις». Ο Μπάιντεν σε αντίστοιχη ερώτηση είχε 22%, ενώ στον Τραμπ δίνουν 49%.

Σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή της Morning Consult, ο Τραμπ διατηρεί το προβάδισμα, αλλά είναι μικρότερο από ό,τι όταν ο Μπάιντεν ήταν ο αντίπαλός του. Στην έρευνα ο Τραμπ έχει 47% υποστήριξη έναντι 45% της Χάρις, μια διαφορά μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση ο Μπάιντεν βρισκόταν πίσω από τον Τραμπ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, η εκστρατεία της Χάρις φαίνεται να έδωσε στους Δημοκρατικούς μια σπίθα ενθουσιασμού, καθώς το 27% δήλωσε ότι έχει «πολλά περισσότερα κίνητρα» να συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία, έναντι 24% για τους Ρεπουμπλικάνους.

Η διαφορά των τριών ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των δύο κομμάτων είναι αντίστοιχη με τη διαφορά στις εκλογές του 2020, σημειώνει η Morning Consult.

Από την άλλη, για όσους αναρωτιούνται αν η Χάρις είναι η καλύτερη υποψήφια που μπορούν να επιλέξουν οι Δημοκρατικοί, η δημοσκόπηση έδειξε ότι έχει την καλύτερη επίδοση απέναντι στον Τραμπ από τους 10 υποψήφιους που εξετάστηκαν.

Εν αναμονή για το διάγγελμα Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δώσει εξηγήσεις το βράδυ της Τετάρτης σχετικά με την απόφασή του να μην διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος, ανέφερε ο ίδιος σήμερα, σε ένα μήνυμα στο «Χ».

«Αύριο το βράδυ στις 8 μ.μ (3 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), θα απευθύνω ένα διάγγελμα προς το έθνος από το Οβάλ Γραφείο για το τι πρόκειται να συμβεί και πώς θα ολοκληρώσω το έργο μου για τον αμερικανικό λαό», έγραψε στο Χ ο Μπάιντεν, ο οποίος αναρρώνει από την Covid-19.

Ο Δημοκρατικός ηγέτης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου σε μια επιστολή που αναρτήθηκε στο «Χ» την Κυριακή, όμως δεν εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, έπειτα από σφοδρές πιέσεις κορυφαίων Δημοκρατικών να αποσυρθεί στον απόηχο του καταστροφικού ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από μερικές εβδομάδες. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης δημόσια ότι στηρίζει την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές.

Η οργισμένη ανάρτηση κατά Τραμπ

Την ίδια ώρα, το παραλήρημα ενός ρεπουμπλικάνου ώθησε τον Τζο Μπάιντεν να κάνει την πρώτη του ανάρτηση μετά από μέρες σιωπής. Ο Τζο Μπάιντεν έκανε retweet από τον επίσημο λογαριασμό της Κάμαλα Χάρις μια πύρινη ομιλία του ρεπουμπλικάνου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αν δεν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ τότε θα γίνει... εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

«Το κάλεσμα στη βία απειλεί τα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Δεν μπορεί να αγαπάς τη χώρα μας μόνο όταν κερδίζεις. Ας λύσουμε τα προβλήματά μας με δημοκρατικές διαδικασίες και να εκλέξουμε την Κάμαλα Χάρις ως την επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ», έγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παραιτήθηκε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ με πυρήνα τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, μετά την παραίτηση της επικεφαλής Κίμπερλι Τσίτλε, η οποία παραδέχθηκε λάθη την ημέρα που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα αρμόδια όργανα θα αναλάβουν άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διοριστεί νέος διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για τη γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων οι οποίοι θα εγκρίνουν τον νέο επικεφαλής.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, η Τσίτλε υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της διεύθυνσης στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η ίδια χθες ενώπιον της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε λόγο για λάθη στην επιχείρηση την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε την απόπειρα δολοφονίας στην επίθεση με πυροβολισμούς κατά την ομιλία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ