ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει με τη «νόσο των κλιματιστικών» και ποια η θεραπεία - Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν

Τι ισχύει με τη «νόσο των κλιματιστικών» και ποια η θεραπεία - Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν
Pixabay

Για τη λεγιονέλλωση ή τη «νόσο των κλιματιστικών» μίλησε ο ο καθηγητής Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, καθώς η χρήση των air condition αυτές τις ημέρες του καύσωνα είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Η λεγιονέλλωση είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτηρίδιο λεγιονέλλα. Ο ασθενής παρουσιάζει ψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα και κάποτε μυϊκούς πόνους,διάρροια και πονοκέφαλο.

Οι άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο όταν εισπνέουν υγρασία ή σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα και προέρχονται από μολυσμένο νερό που περιέχει λεγιονέλλα.

Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η θεραπεία βασίζεται στην αντιβιοτική αγωγή.

«Θα πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο, ότι σχετίζεται με τα κλιματιστικά. Δεν ισχύει αυτό», τόνισε στο Action 24 o κ. Χατζηγεωργίου και συνέχισε:

«Η λεγόμενη και 'Νόσος των Λεγεωνάριων' προκαλείται κυρίως από στάσιμα νερά και κλιματιστικά παλαιού τύπου που ήταν υδρόψυκτα. Πλέον δεν υπάρχει διασπορά του εν λόγω βακτηρίου με τα σύγχρονα κλιματιστικά. Η νόσος προκαλεί κυρίως πνευμονία, υψηλό πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος. Είναι σπάνια ασθένεια. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται 20-30 περιστατικά. Τα άτομα που είναι ευάλωτα στη λεγιονέλλωση είναι σίγουρα οι ηλικιωμένοι, είναι εκείνοι που έχουν χρόνια νοσήματα σακχαρώδους διαβήτη και εκείνοι που έχουν νεφρική ανεπάρκεια».