ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ «ΥΠΕΡΟΠΛΟ» ΚΟΣΜΟΣ

«Ήταν μαζικές ταυτόχρονες εκρήξεις» - Μαρτυρίες τρόμου για τον ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο στο Ντνίπρο

«Ήταν μαζικές ταυτόχρονες εκρήξεις» - Μαρτυρίες τρόμου για τον ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο στο Ντνίπρο

Ουκρανοί στρατιώτες εκτοξεύουν όλμους προς τις ρωσικές θέσεις κοντά στην πόλη Τσάσιβ Γιαρ, στην περιοχή του Ντονέτσκ

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

Ουκρανοί μιλούν για το ρωσικό χτύπημα στο Ντνίπρο με το νέο υπερηχητικό όπλο, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο διάγγελμα του.

Συγκεκριμένα, η Lidiia Piven και η Valentyna Karas, μίλησαν στο βρετανικό δίκτυο, BBC,σχετικά με την ρωσική επίθεση, της οποίας έγιναν μάρτυρες.

Με τον σύζυγό της να πολεμά στην πρώτη γραμμή, η Piven λέει ότι ξύπνησε στις 05:30 (τοπική ώρα) από τους ήχους των εκρήξεων και η πρώτη της σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για μια κανονική βομβιστική επίθεση -το είδος που είχε συνηθίσει.

«Ήταν πολύ τρομακτικό»

Ωστόσο, είπε ότι γινόταν πιο δυνατή και σύντομα κατάλαβε ότι θα μπορούσε να είναι κάτι νέο. Αφού μίλησε με φίλους της, σύντομα επιβεβαίωσαν ότι και εκείνοι ένιωθαν ότι βίωναν κάτι καινούργιο.

Και τότε συνέβη ξανά δύο ώρες αργότερα, λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι ήταν «σαν βόμβα». Η Karas είπε επίσης ότι οι ήχοι από τη σημερινή επίθεση ήταν εντελώς «διαφορετικοί».

«Έχουμε συνηθίσει σε διάφορους τύπους: Shaheds, βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά σήμερα αυτός ήταν σίγουρα ένας διαφορετικός θόρυβος», είπε. «Ήταν σαν μαζικές ταυτόχρονες εκρήξεις και χτυπήματα. Ήταν πολύ τρομακτικό» σημείωσε.

Ukrainian Emergency Service via AP

Η στιγμή που ο πύραυλος της Ρωσίας χτύπησε το Ντνίπρο

Ukrainian Emergency Service via AP

Αυτό είναι το νέο ρωσικό «υπερόπλο»

Κατά την διάρκεια του διαγγέλματος, ο πρόεδρος Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι Ρώσοι «χτύπησαν» την Ουκρανία με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος ονομάζεται Ορέσνικ. Το νέο όπλο είναι υπερηχητικό, ικανό να φτάσει τα 10 Mach - δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου, έως και 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Η ταχύτητα είναι σημαντική επειδή όσο πιο γρήγορα ταξιδεύει ένας πύραυλος, τόσο πιο γρήγορα φτάνει στο στόχο. Και όσο πιο γρήγορα φτάνει στο στόχο, τόσο λιγότερο χρόνο έχει ο αμυνόμενος στρατός να αντιδράσει (άλλωστε, ταχύτητα = απόσταση / χρόνος). Ένας βαλλιστικός πύραυλος φτάνει γενικά στο στόχο ακολουθώντας μια τοξωτή πορεία προς την ατμόσφαιρα και μια παρόμοια πορεία προς τον προορισμό του.

Την ώρα που κατεβαίνει, αυξάνει την ταχύτητά του, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερη κινητική ενέργεια. Αυτό του επιτρέπει να κάνει ελιγμούς, πράγμα που καθιστά την αναχαίτιση από τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος (όπως το Patriot) ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο για τους στρατούς που πρέπει να αμυνθούν απέναντι σε τέτοιες απειλές, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε πιθανότατα έμφαση στην ταχύτητά του κατά την ανακοίνωση αυτού του νέου τύπου πυραύλου.

Σχεδόν 12.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον της Ουκρανίας από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε αυτή η σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Περίπου το 80% αυτών έχουν αναχαιτιστεί από την Ουκρανία. Αλλά η βελτίωση της ταχύτητας των πυραύλων έχουν σκοπό να μειώσουν αυτό το ποσοστό.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιήθηκαν από τη Ρωσία πριν από την πυραυλική επίθεση της Πέμπτης μέσω διπλωματικών διαύλων μείωσης του πυρηνικού κινδύνου».

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους τις τελευταίες ημέρες για να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση ενός πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που χρησιμοποιήθηκε για επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο την Πέμπτη», δήλωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Η Ρωσία πιθανότατα κατέχει μόνο λίγους από τους πειραματικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ουάσινγκτον.

Διαψεύδει την Ουάσινγκτον το Κρεμλίνο

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου, το οποίο διέψευσε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Η Ρωσία δεν έστειλε εκ των προτέρων ειδοποιήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε άλλες χώρες, σχετικά με τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε μια ουκρανική στρατιωτική-βιομηχανική εγκατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις», δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Όχι, δεν υπήρξαν ειδοποιήσεις, γιατί η Ρωσία δεν έχει τέτοια υποχρέωση όσον αφορά τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η στιγμή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία: