ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα «σβήνει» την ένταση των τουρκικών προκλήσεων στην Κάσο - Συνεχίζει έρευνες το ιταλικό πλοίο

Η Αθήνα «σβήνει» την ένταση των τουρκικών προκλήσεων στην Κάσο - Συνεχίζει έρευνες το ιταλικό πλοίο

Πολεμικά πλοία πλέουν στη θάλασσα

INTIME NEWS

Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης προχωρά η ελληνική πλευρά, στη σκιά της ανάπτυξης τουρκικών πολεμικών πλοίων στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου, όπου πλέει το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Μέσω πηγών του υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζεται πως δεν έχει υπάρξει κίνδυνος επεισοδίου ούτε ένταση μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας παραμένουν ανοιχτοί - έχουν λειτουργεί στο πλαίσιο του λόγου και λαμβάνουν χώρα συνεννοήσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά

Η εκτίμηση είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το ιταλικό πλοίο θα συνεχίσει τις έρευνες και θα τις ολοκληρώσει βάσει του προγραμματισμού.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε νέα πρόκληση νωρίτερα στέλνοντας πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες έχει εκδοθεί NAVTEX από το σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24). Η Τουρκία αντέδρασε εκδίδοντας δική της NAVTEX (0671/24) με την οποία δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, επομένως ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ