ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντροφικά μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ: Βολές κατά ριπάς σε Κασσελάκη και απειλές στους εκτός γραμμής

Συντροφικά μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ: Βολές κατά ριπάς σε Κασσελάκη και απειλές στους εκτός γραμμής

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος να εξαπολύουν βολές κατά ριπάς κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και τον ίδιο να προειδοποιεί με κυρώσεις για τους εκτός γραμμής συντρόφους και να ζητά να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στα όργανα του κόμματος.

Μεταξύ της ανταλλαγής πυρών, δεν έλειψε και ο λεκτικός διαξιφισμός ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιο Γεωργόπουλο, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης, έκανε τη διαδικασία «κούγκι» λέγοντας στην ομιλία του πως πρώτη φορά θα παρακολουθήσει τη ρευστοποίηση κόμματος εν λειτουργία και κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη για υποκρισία όταν μιλά για άμεση δημοκρατία αλλά αρνείται το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Τελικά, μετά από μια πολύωρη και ταραχώδη διαδικασία το βράδυ του Σαββάτου, εγκρίθηκε η εισήγηση Κασσελάκη, αλλά με διαφωνία για τα «Ναι» και τα «Όχι» της ψηφοφορίας, ενώ καταψηφίστηκαν οι δύο τροπολογίες για εσωκομματικά δημοψηφίσματα.

Οι προεδρικοί υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα ήταν 70- 30, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση 60- 40 υπέρ της εισήγησης Κασσελάκη σε μια Κεντρική Επιτροπή όπου από τα 301 περίπου μέλη της το «παρών» έδωσαν γύρω στα 200.

Αποφασίστηκε, επίσης, το καταστατικό συνέδριο να πραγματοποιηθεί 4 με 6 Οκτωβρίου, ενώ ορίστηκε οικονομική επιτροπή για την εξυγίανση των ΜΜΕ του κόμματος.

Ριπές κατά Κασσελάκη από Γεροβασίλη, Πολάκη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο - Ισορροπίες Παππά

Σφοδρή επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο (6/7) η Όλγα Γεροβασίλη, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Ριπές κατά Κασσελάκη από Γεροβασίλη, Πολάκη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο - Ισορροπίες Παππά

Αποστάσεις από όλες τις πλευρές κράτησε, από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς.

«Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων», υποστήριξε ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση κι εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων.

«Δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με δημοκρατία κι ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει το μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας» σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παππάς επισήμανε πως το καταστατικό προβλέπει πως οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου: «Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο. Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες» πρόσθεσε ο κ. Παππάς, ο οποίος τάχθηκε και κατά της κατάργησης των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών με το επιχείρημα πως το κόμμα δεν μπορεί να κάνει εκλογές χωρίς αυτές.

Γεροβασίλη: Χάσαμε το 1/3 των ψηφοφόρων μας

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών ήταν η αποχή, δεν υποτιμά το ότι κρατήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι.

«Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων μας, πάνω από 300 χιλιάδες», ανάφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Βουλής.

Η ίδια, εξάλλου, υποστήριξε πως είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Και πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή: «Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε πως η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε:

«Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής. Όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση. Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται».

Αιχμές Πολάκη για υπερπροβολή
της προσωπικής του ζωής

Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη διαμόρφωσης προγραμματικού λόγου και κατά της διαπλοκής παρά στα πρόσωπα, αφήνοντας αιχμές σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη για την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής και του πλούτου του, αλλά και στον Γιάννη Ραγκούση που μιλούσε για ποσοστό κάτω από το 10% στις ευρωεκλογές.

«Για να υπάρξει εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και να μην ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης πρέπει κατ’ αρχήν να πείσουμε το 1.000.000 ψηφοφόρους του αριστερού δημοκρατικού στρατοπέδου που χάσαμε προς την αποχή να επανέλθουν στην ενεργό πολιτική δράση και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Για να γίνει αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να εκπέμψει ένα σοβαρό, συγκεκριμένο ως προς τη σύγκρουση με τη διαπλοκή, με αναδιανομή απο το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας με βαθιές αλλαγές στη δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί κι από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο, σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία. Αλλιώς η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

«Κούγκι» το έκανε στην ομιλία του ο Σπίρτζης

«Κούγκι» το έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρώτη φορά θα παρακολουθήσει τη ρευστοποίηση κόμματος εν λειτουργία και κατηγορώντας τον για υποκρισία όταν μιλά για άμεση δημοκρατία αλλά αρνείται το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος όταν αποδοκιμάστηκε από μέρος του σώματος έκανε λόγο για δολοφονίες χαρακτήρων, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει στη δημοσιότητα ποιοι μισθοδοτούνται από το κόμμα κι αναρωτήθηκε γιατί δεν είπε τίποτα για τα "μαύρα" χρήματα και την υπονόμευση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον Βαγγέλη Αποστολάκη του είπε πως θα έπρεπε να είχε εξηγήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ταξίδεψαν στη Μακρόνησο γιατί «πολέμησαν οι παππούδες μας, για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας άποψη, όσους τραμπουκισμούς και χουλιγκανισμούς κι αν υποστούμε».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιάννη Μπενίση, για επιλεκτική ευαισθησία, αλλά και τον αδελφό του προέδρου και τα "τρολ" του Στέφανου Κασσελάκη.

"Μόνο εσύ έχεις αμφισβητήσει την προεδρία σου. Θα συνεχίσω να λέω όσα πιστεύω", κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ο κ. Σπίρτζης, στηλιτεύοντας τη στοχοποίησή του ακόμα κι από την "Αυγή" για το αν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

"Πότε πρόλαβα να γίνω νομενκλατούρα όταν υπάρχουν άνθρωποι δίπλα στον Στέφανο που και τα παιδικά τους καρεκλάκια ήταν στην Κουμουνδούρου;

Στον ίδιο ειρωνικό τόνο κάλεσε τα μέλη της Κ.Ε. να κρατήσουν τα καρτελάκια τους ως ενθύμιο αφού θα είναι η τελευταία συνεδρίασή της.

Μιλώντας νωρίτερα ο Γιώργος Τσίπρας σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως έκανε λάθη ο Αλέξης Τσίπρας με τη διεύρυνση του κόμματος.

Κόντρα με Γεωργόπουλο

Λεκτικός διαξιφισμός ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και στον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιο Γεωργόπουλο έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο κ. Γεωργόπουλος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της ομιλίας του έξω από την αίθουσα συνεδρίασης όταν τον διέκοψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που εισερχόταν σε αυτή λέγοντάς του πως παραβιάζει το καταστατικό του κόμματος κάνοντας διαρροές.

«Στα όργανα τα λέμε αυτά Θύμιο, αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό», του είπε ο κ. Κασσελάκης.

«Όσα τους λέω τα είπα και μέσα, αλλά έλειπες», του απάντησε ο κ. Γεωργόπουλος.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Κατερίνα Μαλακού, μάλιστα, παρενέβη λέγοντας στον πρώην οικονομικό διευθυντή «εσύ δεν μας είπε πώς διορίστηκες», με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά πως αυτό έγινε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο κ. Γεωργόπουλος στην ομιλία του στην Κ.Ε. έκανε λόγο για σοβαρό πολιτικό ζήτημα το ότι κατηγορήθηκε η ηγεσία Τσίπρα για «μαύρο» χρήμα, κατηγορώντας τον κ. Κασσελάκη πως δίνει όπλα στους πολιτικούς αντιπάλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να πλήξουν τον πυρήνα της ηθικής μας.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, πώς το ανέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον και για έλλειμμα σχεδίου όσον αφορά τη διάσωση των ΜΜΕ του κόμματος.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, διέψευσε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το κόμμα θα μετακομίσει από τα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου τα οποία και θα ενοικιάσει.

Κασσελάκης: «Από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα» - Κυρώσεις για τους εκτός γραμμής

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης όταν βρέθηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής για τη δευτερολογία του, εξαπέλυσε προειδοποιήσεις προς τους διαφωνούντες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα», ενώ μίλησε για κυρώσεις στους εκτός γραμμής.

«Μόνο αυτοί που δεν τολμούν δεν λένε mea culpa», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα».

Προειδοποίησε, ωστόσο, όσους πηγαίνουν κόντρα στην αποφασισμένη γραμμή του κόμματος πως στην ουσία θα υπάρχουν κυρώσεις για όποιον το κάνει: "Σεβόμαστε όλοι το κόμμα μας έμπρακτα από εδώ και πέρα. Να μην τροφοδοτούμε την προπαγάνδα περί ρευστοποίησης των οργάνων. Προτείνω το ακριβώς αντίθετο: μια ανοιχτή διαδικασία που θα αποφασίσει για αποδοτικά όργανα. Στα όργανα μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Αν, όμως, την επόμενη ημέρα χρησιμοποιείτε δημόσιες πλατφόρμες κι αντιφάσκετε από το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος χωρίς να τηρείται το καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική από την κομματική θέση τότε τα όργανα κι ο πρόεδρος του κόμματος θα επιλαμβάνονται".

Ο ίδιος μίλησε και για την «Αυγή», δηλώνοντας ευγνώμων για τους εργαζόμενους που το αυριανό (Κυριακή) φύλλο θα κυκλοφορήσει κανονικά.

Κάλεσε, μάλιστα, τα μέλη της Κ.Ε. να αγοράσουν όχι μόνο ένα, αλλά δύο φύλλα, ανακοινώνοντας παραλλήλως πως μόλις 7.000 ευρώ δόθηκαν από τα 300 μέλη του σώματος για την ενίσχυση των ΜΜΕ του κόμματος.

Σημείωσε, μάλιστα, πως το κυριακάτικο φύλλο είναι προσοδοφόρο.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση κι εγώ προσωπικά θα ηγηθούμε της πρωτοβουλίας για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων», τόνισε ο κ. Κασσελάκης κάνοντας λόγο για προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τα υπερκέρδη των τραπεζών.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως θα πάρει τηλέφωνο όποιον κι αν είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όταν είναι έτοιμες αυτές οι προτάσεις «και θα δούμε τι θα πούνε».

Στο τέλος της ομιλίας του προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, καλώντας τα μέλη της Κ.Ε. να συνεχίσουν να πιστεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικώς μίλησαν 82 μέλη της Κ.Ε.

Οι προτάσεις Κασσελάκη

Ως προς τις καταστατικές αλλαγές, ο κ. Κασσελάκης πρότεινε τη θέσπιση ασυμβίβαστων, χωρίς φράξιες κι επετηρίδες, την ενεργοποίηση Δημοτικών Επιτροπών Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, την κατάργηση των Νομαρχιακές Επιτροπών, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών, την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές & 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).

Το Εθνικό Συμβούλιο Μελών θα εκλέγει τον γραμματέα, τον συντονιστή Οργανωτικού, την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος και το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών που θα αντικαταστήσει την Πολιτική Γραμματεία, θα αποτελείται από 21 μέλη και θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της Κ.Ο. και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων.

Προτείνει, επίσης, την Εθνική Συνέλευση Μελών (τακτικό συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Ως προς την κυβέρνηση, είπε πως δεν έχει υπάρξει προηγούμενο οι ψεύτες να έχουν εξαπατήσει τρεις φορές την κοινωνία, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θα γίνει ποτέ δέσμιος συμφερόντων.

«Δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας», παραδέχθηκε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για μια κομματική νομενκλατούρα που έδινε καθημερινά μάχες επιβίωσης, προσθέτοντας πως οι πολίτες δεν νοιάζονται για την ατομική ατζέντα κανενός μας.

Στη συνέχεια, προανάγγειλε πρόταση νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια, τη στεγαστική πολιτική και τους ανθρώπους του πολιτισμού, καλώντας και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα να τις υπερψηφίσουν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο και για πέντε μεγάλες προκλήσεις, την πλήρη μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το δημογραφικό, την τεχνολογία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα με συνταγματικές αλλαγές.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η πορεία προς το καταστατικό συνέδριο του κόμματος.

Το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας πάντως δεν εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση αφού επτά μέλη του οργάνου την καταψήφισαν, όπως διέρρευσαν οι ίδιοι.

Είναι δε επτά από τα 87 στελέχη της Κ.Ε. που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ