ΣΥΡΙΖΑ: Ριπές κατά Κασσελάκη από Γεροβασίλη, Πολάκη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο - Ισορροπίες Παππά
Σφοδρή επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο (6/7) η Όλγα Γεροβασίλη, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Αποστάσεις από όλες τις πλευρές κράτησε, από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς.
«Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων», υποστήριξε ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση κι εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων.
«Δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με δημοκρατία κι ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει το μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας» σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παππάς επισήμανε πως το καταστατικό προβλέπει πως οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου: «Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο. Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες» πρόσθεσε ο κ. Παππάς, ο οποίος τάχθηκε και κατά της κατάργησης των Οργανώσεων Μελών και των Νομαρχιακών Επιτροπών με το επιχείρημα πως το κόμμα δεν μπορεί να κάνει εκλογές χωρίς αυτές.
Γεροβασίλη: Χάσαμε το 1/3 των ψηφοφόρων μας
Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών ήταν η αποχή, δεν υποτιμά το ότι κρατήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι.
«Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων μας, πάνω από 300 χιλιάδες», ανάφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η ίδια, εξάλλου, υποστήριξε πως είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Και πως η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή: «Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε πως η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε:
«Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής. Όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση. Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται».
Αιχμές Πολάκη για υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής
Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, στάθηκε περισσότερο στην ανάγκη διαμόρφωσης προγραμματικού λόγου και κατά της διαπλοκής παρά στα πρόσωπα, αφήνοντας αιχμές σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη για την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής και του πλούτου του, αλλά και στον Γιάννη Ραγκούση που μιλούσε για ποσοστό κάτω από το 10% στις ευρωεκλογές.
«Για να υπάρξει εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και να μην ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης πρέπει κατ’ αρχήν να πείσουμε το 1.000.000 ψηφοφόρους του αριστερού δημοκρατικού στρατοπέδου που χάσαμε προς την αποχή να επανέλθουν στην ενεργό πολιτική δράση και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Για να γίνει αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να εκπέμψει ένα σοβαρό, συγκεκριμένο ως προς τη σύγκρουση με τη διαπλοκή, με αναδιανομή απο το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας με βαθιές αλλαγές στη δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί κι από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο, σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία. Αλλιώς η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.
Διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου προτείνει ο Ραγκούσης
Στο μεταξύ, ο κ. Ραγκούσης, αφού ανάφερε πως για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για τις ευθύνες ισχύουν όσα συνυπέγραψε με άλλα μέλη της Κ.Ε., υπογράμμισε πως σήμερα η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα:
«Θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές; Ή με άλλα λόγια θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου; Το επί της αρχής ναι ή όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα. Πώς; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή προέδρου από τη βάση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην υπουργός δήλωσε πως η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα και πως η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα: «Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει. Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα. Ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα: Ποιος φταίει; Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί».
Θεοχαρόπουλος: Πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως στις εκλογές πήραμε τρεις ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου, συνεπώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό.
Ο ίδιος κάλεσε να προχωρήσουν μπροστά για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος: «Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ».
«Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του κόμματος που δεν συνεδρίασε ποτέ από το συνέδριο έως σήμερα. Πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου. Συνεπώς αντικειμενικά οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες τα αρνητικά αποτελέσματα χρεώνονται και τα θετικά πιστώνονται. Καταθέσαμε ένα κείμενο συμβολής δεκάδες μέλη της Κ.Ε. και γι’ αυτό το αποτέλεσμα και για τις ευθύνες και τις αιτίες του αποτελέσματος. Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στο κείμενο που κατέθεσε η εσωκομματική αντιπολίτευση προτείνεται δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου, υπογραμμίζοντας πως το θέλει η κοινωνία και η βάση κι αναρωτήθηκε γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία.
«Μίλησε ο πρόεδρος για συμφωνία σε κλειστές πόρτες και είπε δεν πέτυχε ούτε το γαλλικό μέτωπο. Μα είναι δυνατόν; Ενώ χαιρετίσαμε το γαλλικό λαϊκό μέτωπο. Τόση ανασφάλεια; Όχι αλλά προσκόμματα σε αυτό που θέλει η κοινωνία και η βάση. Είπε ο πρόεδρος εδώ δεν κατέχουμε την μοναδική αλήθεια. Είπε να ακούσουμε τα μέλη και τους φίλους. Και μετά ακούμε επιχειρήματα για να μην ακούσουμε την βάση και τα μέλη. Τόση υποκρισία. Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα. Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρά; Τότε όποιο κόμμα είχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος έκλεισε επί προσωπικού: «Καταθέτω πόθεν έσχες 12 χρόνια τώρα και τότε είχα περισσότερα χρήματα από την δουλειά μου σε σχέση με όσα έχω τώρα. Γιατί στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραιτήθηκα από την καρέκλα του ειδικού γραμματέα των Κοινοτικών Πόρων υπουργείου όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ και τώρα βλέπω με τον ίδιο τρόπο να κλείνει η Αυγή. Διαγράφηκα από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ για τη θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν ψηφίσω. Για τις θέσεις μου. Τις θέσεις μου και τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι. Και τώρα έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου για συνεργασία η οποία την ίδια στιγμή λέει ότι χρηματιστήκαμε οι 153 βουλευτές για την συμφωνία των Πρεσπών. Και συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελάκη για την αυτοκάθαρση που κάνει, εννοώντας όσα κάνει απέναντι μας για τις πολιτικές μας απόψεις».
Για υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο «βρείτε τα» για τις συνεργασίες να το περνάς από κόσκινο κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ο Στέργιος Καλπάκης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να τελειώνει η υποκρισία και να πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής των «87».
«Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος. Υποκρισία να λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μην λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω- κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο κ. Καλπάκης.
Στη δική του ομιλία ο Γιάννης Μπουλέκος, πολιτικός φίλος του Διονύση Τεμπονέρα, υπογράμμισε πως η πρόσφατη εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα αυτής σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα απόχη έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη έναρξης ενός σοβαρού διαλόγου με κοινωνικούς όρους για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόχη πλέον δεν είναι μία απολίτικη πράξη, αλλά στη συγκεκριμένη συγκύρια ο λαός έδειξε την αποστροφή του προς το πολιτικό σύστημα της χώρας: «Οι πολίτες αποδοκίμασαν εμφανώς την πολιτική της ΝΔ όπου έχασε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, και την ίδια ώρα δεν ενέκριναν τις κεντρικές πολιτικές γραμμές των κομμάτων του προοδευτικού χώρου με αποτέλεσμά ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τριακόσιους πενήντα χιλιάδες ψηφοφόρους, το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρει να ανακάμψει και τα υπόλοιπα κόμματα να μην πιάσουν το όριο του 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή».
Ο κ. Μπουλέκος υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού τόξου της χώρας μας κι ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να είναι πρωταγωνιστής του εγχειρήματος με όρους κοινωνίας και με τον λόγο να περνά στα μέλη και φίλους του κόμματος πρέπει να παρθούν αποφάσεις ώστε με όρους κοινωνίας και όχι με κομματικούς, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανασύνθεσης και ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο, μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις και εσωκομματικές καταγραφές, καταθέτοντας παράλληλα ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα δώσει κυβερνητική προοπτική και διέξοδο.
Όσον αφορά τις προτάσεις Κασσελάκη για καταστατικές αλλαγές, ο κ. Μπουλέκος υπστήριξε πως δεν πρέπει να αφήσουμε το κόμμα της Αριστεράς να μετατραπεί σε κόμμα ιδιωτική χρήσης, σε ένα κόμμα ρευστοποιημενο γιατί αυτές οι προτάσεις ρευστοποιουν το κόμμα και όχι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου: «Αναλάβαμε από την προηγούμενη γενιά μια μεγάλη παράταξη δεν θα παραδώσουμε κόμμα ΙΧ».