Κασσελάκης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα επιτρέψω τη ρευστοποίηση του κόμματος»
Με την εισήγηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον απόηχο των αντιπαραθέσεων που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές.
Ξεκινώντας την ομιλία του, δήλωσε την υπερηφάνεια του για το ότι χωρίς αστερίσκους το κόμμα του λέει "ναι" στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
«Κανείς δεν αρνείται πως χρειάζονται συγκλίσεις, αλλά αυτές θα γίνουν συντεταγμένα, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και χωρίς να χάνει κανείς την αυτοτέλειά του», υπογράμμισε πως το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με τον έλαφο το αποτέλεσμα θα ήταν τραγέλαφος, αφήνοντας αιχμές για υποκρισία από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους: "Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής κι όχι τρόπος για να ζεις. Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Εναποθέτει τις προσδοκίες της στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θέλει να δει άλλα παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αν δεν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις θα έχουμε μια πασαρέλα προσώπων χωρίς νόημα, τονίζοντας πως όλοι μαζί θα επεξεργαστούν τις καταστατικές αλλαγές και πως η Αριστερά είναι τρόπος ζωής κι όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι.
Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε πως εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνουν μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας, προαναγγέλλοντας συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να πάρει «μεγάλες» αποφάσεις για τα ιστορικά ΜΜΕ του κόμματος.
Απαντώντας στο αίτημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου υποστήριξε πως δεν προβλέπεται από το καταστατικό, γι' αυτό και πρέπει να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο το οποίο πρότεινε να διεξαχθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Ο ίδιος μίλησε και για τα λάθη του κατά την προεκλογική περίοδο: «Το να μην αφήνω τίποτα αναπάντητο και να μην κρύβω ούτε καν την ιδιωτικότητά μου, δεν εκλήφθηκε ως απόλυτη διαφάνεια από πλευράς μου, αλλά ως προσπάθεια υπερπροβολής. Ήταν άραγε λάθος μου ότι δημοσίευσα το πόθεν έσχες για να μην αφήσω να σέρνεται το ψέμα αναπάντητο; Εκλογικά ίσως ήταν. Ηθικά όμως δεν ήταν. Κι ίσως μακροπρόθεσμα να αναδειχθεί και ως υπόδειγμα μίμησης για άλλους».
«Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου. Δεν τιμώρησα κανέναν τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων. Ζητώ να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν– όποιος κι αν είναι– να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Ως προς τις καταστατικές αλλαγές, ο κ. Κασσελάκης πρότεινε τη θέσπιση ασυμβίβαστων, χωρίς φράξιες κι επετηρίδες, την ενεργοποίηση Δημοτικών Επιτροπών Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, την κατάργηση των Νομαρχιακές Επιτροπών, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών, την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 συντονιστές & 20 αναπληρωτές συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών).
Το Εθνικό Συμβούλιο Μελών θα εκλέγει τον γραμματέα, τον συντονιστή Οργανωτικού, την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος και το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών που θα αντικαταστήσει την Πολιτική Γραμματεία, θα αποτελείται από 21 μέλη και θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της Κ.Ο. και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων.
Προτείνει, επίσης, την Εθνική Συνέλευση Μελών (τακτικό συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
Ως προς την κυβέρνηση, είπε πως δεν έχει υπάρξει προηγούμενο οι ψεύτες να έχουν εξαπατήσει τρεις φορές την κοινωνία, προσθέτοντας πως ο ίδιος δεν θα γίνει ποτέ δέσμιος συμφερόντων.
«Δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας», παραδέχθηκε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για μια κομματική νομενκλατούρα που έδινε καθημερινά μάχες επιβίωσης, προσθέτοντας πως οι πολίτες δεν νοιάζονται για την ατομική ατζέντα κανενός μας.
Στη συνέχεια, προανάγγειλε πρόταση νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια, τη στεγαστική πολιτική και τους ανθρώπους του πολιτισμού, καλώντας και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα να τις υπερψηφίσουν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο και για πέντε μεγάλες προκλήσεις, την πλήρη μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το δημογραφικό, την τεχνολογία και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα με συνταγματικές αλλαγές.
Στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η πορεία προς το καταστατικό συνέδριο του κόμματος.
Το κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας πάντως δεν εγκρίθηκε ομόφωνα στην προχθεσινή συνεδρίαση αφού επτά μέλη του οργάνου την καταψήφισαν, όπως διέρρευσαν οι ίδιοι.
Είναι δε επτά από τα 87 στελέχη της Κ.Ε. που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο του κόμματος.
Δείτε live:
Παρότι ο κ. Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, κατέβασε τους τόνους και προσπάθησε να δημιουργήσει συναινετικό κλίμα, εντούτοις στην συνεδρίαση δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του την προεκλογική περίοδο, που αναμένεται να επαναληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα. Είμαι στην διάθεση σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε», ανέφερε στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Κασσελάκης.
Επιπλέον για το κρίσιμο θέμα των συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς εκτίμησε ότι «μπορούν να αναζητηθούν κοινά πεδία για νομοθετική συνεργασία με άλλα κόμματα κυρίως με το ΠΑΣΟΚ», θέμα για το οποίο υπήρξε ομοφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η έκταση της κριτικής που θα ασκηθεί, κυρίως σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις επιλογές του προέδρου του κόμματος. Σημειώνεται ότι μία σειρά στελεχών έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, πρόταση που αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει εισέλθει σε διαδικασία επιβεβαίωσης ή αλλαγής της ηγεσίας.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και το ζήτημα εφημερίδας «Αυγή» που σχετίζεται με τα οικονομικά του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης το μεσημέρι της Παρασκευής επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις προοπτικές βιωσιμότητας του συγκροτήματος.