ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Ουδέποτε μιλήσαμε για ανταλλαγή ή δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μενδώνη: Ουδέποτε μιλήσαμε για ανταλλαγή ή δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την πάγια θέση της χώρας μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέλαβε από το βήμα της Ολομέλειας η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι αποτελεί πάγια επιδίωξη μας ενώ σε κατηγορηματικό τόνο επισήμανε ότι η κυβέρνηση αυτή ουδέποτε έχει μιλήσει για «ανταλλαγή», «δανεισμό» και για «αναγνώριση κυριότητας».

Αφού κα Μενδώνη απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ειπώθηκαν ποτέ από κυβερνητικούς αξιωματούχους αυτές οι λέξεις, τόνισε ότι εθνική θέση της χώρας μας δεν άλλαξε ούτε αλλάζει ούτε η κυβέρνηση παραιτείται από την διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλέον των γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται παρανόμως σε μουσεία του εξωτερικού.

Η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, έκανε εκτενή αναφορά στην εθνική στρατηγική για την προώθηση του δικαίου του ελληνικού αιτήματος κάτι που είχε ως συνέπεια την λήψη της απόφαση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Ουνέσκο για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, τον Σεπτέμβριο του 2021, με την οποία αναγνωρίζεται διεθνώς το ορθό, το δίκαιο, το ηθικό του αιτήματος της χώρας μας.

Δεδομένου ότι η ερωτώσα βουλευτής αναφέρθηκε στην δήλωση της υπουργού «για την διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στο βρετανικό μουσείο με αρχαιότητες που μπορούν να παραχωρηθούν με προσωρινό δανεισμό από την Ελλάδα, εφόσον τα γλυπτά επιστρέψουν» η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και προσέθεσε πως οι διοργανώσεις εκθέσεων σε μουσεία του εξωτερικού μέσω δανεισμού εκθεμάτων, αποτελεί μία πάγια πρακτική του υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διακίνησης των ιδεών του ελληνικού πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε περαιτέρω στην πολιτική για την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων, αποτέλεσμα της οποίας και των συντονισμένων προσπαθειών υπηρεσιών του υπουργείου και της πολιτικής ηγεσίας του είναι να συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα αυτό ειδικώς την περίοδο 2019-2023.

Ειδικότερα είπε ότι επαναπατρίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο 30 αρχαιότητες που είχαν κατασχεθεί από την χώρα, 351 αρχαία αντικείμενα.

Ακόμη 25 ομάδες αρχαίων αντικειμένων και πολυάριθμων ομάδων συνανηκόντων αγγείων, που βρισκόταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση της εταιρείας Robin Saim LTD, και επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη επιστρέφουν το Μάιο του 23. Επίσης τον Μάρτιο του 2023 υπήρξαν κι άλλοι επαναπατρισμοί ενώ τον Μάιο του 2022 είχε επιστραφεί το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι των μυκηναϊκών χρόνων που είχε κλαπεί από τη Ρόδο και εντοπίστηκε στο μουσείο Μεσογειακών και ανατολικών αρχαιοτήτων της Στοκχόλμης.