«Μπλοκ» ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας για ουκρανικό χτύπημα στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλώνει Ρώσος βουλευτής
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Πάντως, μέλος της ομάδας του Τραμπ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο TASS ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να επανεξετάσει την απόφαση του προκατόχου του να επιτρέψει τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία.
«Υποψιάζομαι ότι όλα θα επανεξεταστούν. Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2025. Η εξουσιοδότηση της χρήσης αυτών των πυραύλων ήταν δική του απόφαση», είπε σημειώνοντας ότι δεν είναι δεσμευτική μετά την λήξη της προεδρίας του όταν ρωτήθηκε εάν η απόφαση του Μπάιντεν θα μπορούσε να επανεξεταστεί από τον Τραμπ όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2025.
Δημοσιεύματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα «πράσινο» φως για την χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, είχαν ήδη δώσει Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Le Figaro».
Ζελένσκι: «Οι πύραυλοι μιλούν χωρίς ανακοίνωση»
Στο μεταξύ, αργά το βράδυ υπήρξε και η πρώτη αντίδραση από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως «οι πύραυλοι μιλούν από μόνοι τους» και «τέτοιου είδους πράγματα δεν ανακοινώνονται», μετά τα δημοσιεύματα ότι η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να εξαπολύει επιδρομές βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.
Χαρακτηριστική ήταν και η ατάκα του Πολωνού, υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι που με ανάρτησή του στο «X», τόνισε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε με μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Β. Πούτιν. Το θύμα μιας επίθεσης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Εξάλλου, η Πολωνία παραμένει σταθερός υποστηρικτής του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Αδεια Μπάιντεν στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνικούς
Με μόλις δύο μήνες να απομένουν για τη λήξη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εξουσιοδότησε για πρώτη φορά τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει το σύστημα που είναι γνωστό ως ATACMS για να βοηθήσει στην υπεράσπιση των δυνάμεών του στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε την πρώτη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν οι ΗΠΑ από την Ουκρανία για πλήγματα εντός της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ουσιαστικά, η αμερικανική κυβέρνηση αίρει τους περιορισμούς που είχε θέσει και εμπόδιζαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που τους παρείχαν οι ΗΠΑ για να πλήξει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος, σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του και η μετατόπισή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο κ. Μπάιντεν άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στο ρωσικό έδαφος, αφού η Ρωσία εξαπέλυσε διασυνοριακή επίθεση τον Μάιο προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Ενώ οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν ότι η αλλαγή αυτή θα αλλάξει ριζικά την πορεία του πολέμου, ένας από τους στόχους της αλλαγής πολιτικής, όπως είπαν, είναι να σταλεί ένα μήνυμα στους Βορειοκορεάτες ότι οι δυνάμεις τους είναι ευάλωτες και ότι δεν πρέπει να στείλουν περισσότερες από αυτές.
Αρχικά στο Κουρσκ και μετά... βλέπουμε
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ οι Ουκρανοί είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους πρώτα εναντίον των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων που απειλούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να τους εξουσιοδοτήσει να χρησιμοποιήσουν τα όπλα και αλλού.
Ο ρωσικός στρατός πρόκειται να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση από περίπου 50.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες της Βόρειας Κορέας, σε σκαμμένες ουκρανικές θέσεις στο Κουρσκ με στόχο την ανακατάληψη όλου του ρωσικού εδάφους που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο.
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους ATACMS για να πλήξουν συγκεντρώσεις ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, βασικά κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, κόμβους εφοδιασμού, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθιά μέσα στη Ρωσία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα της ρωσικής-βορειοκορεατικής επίθεσης.
Το αν θα πρέπει να εξοπλιστεί η Ουκρανία με ATACMS μεγάλου βεληνεκούς είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.