ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή Άμυνα

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την κοινή Άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής 

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια μιας αμυντικής θωράκισης της ΕΕ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κοινός τόπος το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι η ανάγκη της στήριξης στις οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας. Είτε μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της σε συνέχεια των συστάσεως της έκθεσης Ντράγκι, είτε μιλάμε για την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας να μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις όποιες απειλές ενδεχομένως να εκδηλωθούν έναντι της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στην διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία τα θέματα αυτά με τα συζητήσουμε και σε μία έκτακτη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου είναι όμως απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα», σημείωσε.

«Αυτό το οποίο πρωτοδιατυπώθηκε από την Ελλάδα, πριν από κάποιους μήνες και έμοιαζε ίσως ως ένα πολύ μακρινό όνειρο τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μία αίσθηση κατεπείγοντος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχω την ευκαιρία και σήμερα για μία ακόμη φορά να παρουσιάσω τις Ελληνικές θέσεις γύρω από το ζήτημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Τόνισε παράλληλα, ότι η διεθνής κοινότητα, παρακολουθεί με αγωνία, τις εξελίξεις στο Λίβανο και την Συρία. «Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση, να είναι μία κυβέρνηση πρώτα και πάνω από όλα συμπεριληπτική που θα υποστηρίξει και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «Προφανώς σε αυτή τη συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μία ενιαία άποψη και η Ελλάδα θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο, να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στη Συρία».

Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει πως η θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη να ενημερώσει τους ηγέτες για την επίσκεψή του στον Λίβανο -ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ- και να τονίσει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.

Κίνδυνος η Δαμασκός γίνει ανδρείκελο της Τουρκίας

Για την Ελλάδα είναι κρίσιμο να υψώσει ασπίδα αντιμετώπισης της τουρκικής επιρροής στη Συρία με στόχο την σταδιακή απομείωσή της.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ακραίο σενάριο περιλαμβάνει μια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ του νέου καθεστώτος, όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με το ψευδοκράτος (κατεχόμενη Καρπασία) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη συριακή ακτογραμμή.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Ερντογάν εκτιμούν πολλοί στην Αθήνα, είναι να δημιουργήσει μία ζώνη 30-40 χλμ εντός της Συρίας κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων. Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες να χτίσουν πόλεις για τους πρόσφυγες, η Τουρκία να αναλάβει την αναδιοργάνωση του Συριακού στρατού, με τελικό στόχο να μετατραπεί η Συρία σε παράρτημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

«Έχει ζωτική σημασία να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία της, η κυριαρχία της και οι κρατικοί θεσμοί καθώς και να απορριφθεί κάθε μορφή εξτρεμισμού», διαμηνύουν την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες, με την Ε.Ε., μετά από τις εξελίξεις σε Γαλλία και Γερμανία, να είναι πρακτικά ακέφαλη εν μέσω θύελλας.

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως στο κατώφλι Ελλάδας και Κύπρου

Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστεί πως η χώρα δεν θα καταρρεύσει, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Ήδη η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή και προσφυγική κρίση παγκοσμίως, άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία.

7,2 εκατομμύρια είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Σύροι και 4,9 εκατομμύρια οι καταγεγραμμένοι σύροι πρόσφυγες στην περιοχή. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, 16,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Συρίας και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού δεν διαθέτει σταθερή πηγή ύδρευσης.

Η Συρία κατατάσσεται ως η τέταρτη χώρα παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια, με 12,9 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.

Στήριξη στην Ουκρανία ενόψει ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών

Οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της Ε.Ε. συνέρχονται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και για την Ουκρανία και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσκληθεί στις Βρυξέλλες επ’ ευκαιρία της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέχρι σήμερα η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν διαθέσει περισσότερα από 130 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου -όποτε λάβουν χώρα ειρηνευτικές συνομιλίες- να μην βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Όσον αφορά τη στρατιωτική στήριξη, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες θα εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά την παράδοση συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης και εξοπλισμού στους ουκρανούς στρατιώτες.