ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κόμματα οδεύουν προς τις κάλπες σε «ασφαλή διάδρομο» – Επιχείρηση αποκλεισμού απροόπτων

Τα κόμματα οδεύουν προς τις κάλπες σε «ασφαλή διάδρομο» – Επιχείρηση αποκλεισμού απροόπτων

Με την προεκλογική μάχη να φτάνει προς το τέλος τα κομματικά επιτελεία φαίνεται ότι έχουν επιλέξει να διανύσουν τις τελευταίες μέρες πριν από την κάλπη απολύτως προβλέψιμα, καθώς θεωρούν ότι το στίγμα του καθενός έχει δοθεί και οποιοδήποτε απρόοπτο θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Η ΝΔ πηγαίνει προς τις κάλπες πιστή στη λογική του θετικού αφηγήματος με όπλο το έργο της την τελευταία τετραετία. Φαίνεται ότι στην Πειραιώς δεν θεωρούν ότι θα προσθέσει κάτι στη δυναμική που δίνουν στη ΝΔ οι δημοσκοπήσεις μια οξύτερη αντιπαράθεση, πιστεύοντας όμως ότι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει λειτουργεί περισσότερο εις βάρος της αντιπολίτευσης. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους δίνουν άνετο προβάδισμα της ΝΔ και υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτό θα καταγραφεί και στις κάλπες. Το ερώτημα είναι πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν τελικά στη Βουλή. Από τα δημοσκοπικά ευρήματα φαίνεται ότι η ερχόμενη Βουλή θα είναι τουλάχιστον εξακομματική, αλλά δεν αποκλείεται και η έκπληξη να δούμε και ένα επιπλέον κόμμα εντός κοινοβουλίου. Αυτό ακόμα και με την απλή αναλογική, επηρεάζει την τελική κατανομή των εδρών. Το θετικό που καταγράφουν στο Μαξίμου είναι πως στα δεξιά της υπάρχει πολυδιάσπαση, με πολλά σχήματα να διεκδικούν μερίδιο της όποια δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Πιστεύουν πάντως ότι στο τόξο δεξιά- κεντροδεξιά- κέντρο οι περισσότεροι των ψηφοφόρων τελικώς θα επιλέξουν να ψηφίσουν ΝΔ, ακόμα κι αν έχουν ενστάσεις σε τομείς της κυβερνητικής πολιτιής

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν φυσικά σε ανατροπή των δημοσκοπικών ευρημάτων, αλλά και εκεί δεν θέλουν εκπλήξεις που θα υπονομεύσουν τη στρατηγική τους. Τα απρόοπτα κατά παράδοση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέρχονται κυρίως από εσωτερικό του, με «ατυχείς» δηλώσεις ή αναρτήσεις στελεχών του. Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Κουμουνδούρου κατάφερε να αποφύγει τέτοιου είδους ατοπήματα, καθώς ακόμα και ο «συνήθης ύποπτος» Παύλος Πολάκης απέφυγε τις κορώνες και συζητήθηκε ελάχιστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους για το τρίπτυχο που έχει επιλέξει: Υποκλοπές – Ακρίβεια- Δικαιοσύνη, προσπαθώντας να αναδείξει ένα κυβερνητικό πρόσωπο που λειτουργεί αντιθεσμικά και είναι «κίνδυνος» για τη Δημοκρατία.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι μπορούν να είναι ο ισχυρός τρίτος, αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημιουργούν σκεπτικισμό. Ένα αδύναμο διψήφιο ποσοστό κοντά στο 10% θα είναι μεν μεγαλύτερο των προηγούμενων εκλογών, αλλά θα θέσει το κόμμα σε ρόλο κομπάρσου, χωρίς τη δυναμική που επιθυμούν. Στο σενάριο μάλιστα που βλέπει δεύτερες κάλπες όταν θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη ένταση ο δικομματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη φοβούνται ότι μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τα ποσοστά τους. Γι αυτό και ο διμέτωπος κατά Μητσοτάκη- Τσίπρα θα συνεχιστεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη προσδοκώντας ότι τουλάχιστον οι πασοκογενείς αναποφάσιστοι θα προτιμήσουν τελικώς τον «μητρικό χώρο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ